Filyos beldesinde emekli bir öğretmen, denizin karaya attığı adına 'çatuk' denilen ağaç kabuklarından şaheser yapıyor.
Mehmet Türkçelik (57) isimli emekli öğretmen, Filyos sahilinde denizin sahile bıraktığı adına 'çatuk' denilen ağaç kabuklarından değişik figür ve heykeller yaparak görenleri hayrete düşürüyor. Türkçelik ayrıca, ağaçların yanı sıra midye kabukları ve denizin sahile bıraktığı kemik ve camlardan da faydalanarak ortaya sanat eseri çıkaran tablo ile aynalar yapıyor. Türkçelik, her sabah eşi ve köpekleri ile birlikte sahili dolaştığını belirterek, fırtınalı günlerde denizin dalgalanmasıyla dalgaların sahile bıraktığı ağaç parçalarını topladığını kaydetti. Filyos'ta bu kabuklara çatuk denildiğini anlatan Türkçelik,
şöyle konuştu: "Bunlar bizim Karadeniz'in ormanlarından nehire, nehirden denize gelen ağaçlardır. Denizin dalgalanmadığı sırada bunlar bir sağa bir sola gidip gelir. Soğuk havalarda da kıyaya vurur bende onları toplarım. Bunların daha büyüklerini insanlar yakacak olarak topluyor. Bende küçük olanları toplarım. Atölyemi kurarak kendime göre sanat eseri çıkarmaya çalışırım. Açıkçası bu çatukları sanata dönüştürmeye çalışıyorum. Yaptıklarım sadece ağaçla sınırlı kalmıyor. Cam kırıkları, kemikler ve midye kabukları benim ilgimi çeker. Topladıklarımdan heykeller, balıklar, kemiklerden aynalar ile değişik motifler elde etmeye çalışırım. Bu yaptıklarım son zamanlarda ilgi görmeye başladı."
Denizin sahile bıraktığı ağaçları topladığını belirten Türkçelik, şunları söyledi: "Her yürüyüşümde torbamı atölyeme dolu getiririm. Yönetmen Fatih Akın 'Yaşamın Kıyısında' adlı film çekimi için gelmişti. Yaptığım işi gördü, beğendi ve bende ona çatuklardan yaptığım bir aynayı hediye ettim. Aynı zamanda Zonguldak'ta yapılan festivale de Sabahat Akkiraz gelmişti. Biz ailecek Sabahat Akkiraz hayranıyız.
Konserin bitiminde herkes kendisine hediye sunarken bende sıraya girerek kendi yaptıklarımdan bir heykelcik sundum ve beğendi. Benim bu atölyemden iki ünlüye hediyem olmuştur.