Çaycuma’ya bağlı Saltukova beldesi Aşağı İhsaniye köyünde Filyos Sette Projesi inşaatı için köyün Fındıkdere Mahallesi Yanıktepe mevkiinde yapılacak olan taş ocağı için kesilen ağaçlar köy halkının engeline takıldı. Filyos Sette Projesi inşaatı için yapılması planlanan ancak mahalle halkının tepkisine yol açan ağaç katliamında köylüler “Doğayı yok ediyorlar” diye durumu köy muhtarına bildirdi. Köy Muhtarı Yılmaz Bakar ise, Çaycuma Kaymakamlığı'na dilekçe vererek köylerinde yapılacak olan taş ocağı için köyün risk altında olduğunu ifade etti. Bakar, ardından Zonguldak Valiliği'ne dilekçe vererek bu taş ocağının köyün dışarısında yapılmasını talep etti. İl Çevre Orman Genel Müdürlüğü köy muhtarlığına gönderdiği dilekçe de, “Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir” kararına ilişkin olarak ocağın açılıp işletilmesi sırasında meydana gelebilecek çevresel etkilerin incelenmesi ve ocağın işletilmesi sırasında ileride meydana gelebilecek sorunlardan hakların saklı tutulması kararı alındığı dile getirdi. Köy halkı Yanıktepe mevkiinde olan bu ağaçların kesilmemesi için de köylerinde nöbet tuttuklarını söylediler. Köy halkında Mustafa Var, “Bu işi yapmaları için bize ve köy halkına hiç haber verilmesi. Burada kesim yapılırken ne muhtara nede köy halkına hiçbir kimse gelip bizleri bilgilendirmediler. Gelen vatandaş burada kaçak kesim mi yapılıyor kuşkusuna düşüyor. Devletin sorumluları buraya gelip bu durumu görsün ve bizlere bir bilgi verilsin. Bu yapılacak projeye karşı bir tepkimiz yok. Sadece burada yapılan ne ise biz bunu bilmek istiyoruz“ dedi.
Köy sakinlerinden Yaşar Babaloğlu ise, “Buradan her gün yüz ton ağaç indiriyorlar 50 tonu kayıp. Başbakan ağaçlarımız, ormanlarımız yok olmasın diye ağaç dikiyor burada ise gelmiş bir müteahhit buradaki ağaçları kesiyor. Biz burada yapılacak olan taş ocağına karşıyız. Onun için bu ağaçları kestirmeyeceğiz” diye konuştu. İşi alan müteahhit Vahit Dadaş da, bu ocağın DSİ'ye ait olduğunu, kendilerince alakalı olmadığını söyledi. Dadaş, “İdare bize burayı göstermiştir. Ormanı da onlar tayin etmiştir. İstimlak yapılmış, parası yatırılmış bir ocak” dedi.
Aşağı İhsaniye Köyü Muhtarı Yılmaz Bakar da, köylerinde yapılan ağaç katliamına karşı oldukları ve yapılması planlanan taş ocağının ileride çok risklerin meydana çıkacağını söyledi. Bakar, “Filyos Projesine ve yapılan işlere karşı değiliz ama biz köy halkı olarak orman katliamına, taş ocağına ve dinamite karşıyız. 100 metre ilerimizde taş ocağı var oradan alabilirler. Bundan yaklaşık iki sene önce böyle bir olay Çömlekçi köyünde de yaşandı. 7 tane ev zarar gördü ve bu olay olunca halk müteahhidi tekrar iş yapmaması için alana sokmadı. Sonra bu müteahhit buraya geldi. Burada benim mahallem var. Bu olay burada olduğunda çok riskler meydana gelecek. Dinamit atılırsa bu evler yıkılabilir ve zarar görebilir. Biz devletin yanındayız ancak biz bu orman katliamına köy halkı olarak karşıyız.
Devletin her yapılan işine taraftarıyız ancak katliama karşıyız. Bu katliam ile ilgili olarak Kastamonu'ya ve Zongul-dak Valiliğine dilekçe gönderdik. Oradan gelen yazılar çok memnun edici değil. Burada benim mahallelerim var bunlar tehlike altında kalacak. Bu dinamit burada atıldığı zaman bu mahallelerimiz yok olur” diye konuştu.