Doğa ile Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar, yaklaşan yeni yılda hayvanların kesilmemesi gerektiğini ve yeni yılda çam ağaçlarının kesilmemesi konusunda açıklamada bulundu.
Günvar, yeni yılda hayvan kesilmesine ve çam ağaçlarının kesilerek süslenmesine tepki gösterdi. Günvar, açıklamasında şunları kaydetti:
"Yılbaşı hindisiz veya tavuksuz olmaz diye zavallı hayvanlar bir takım ehli olmayan ellerde kafaları koparılıp acı çektire, çektire akşam sofralarında afiyetle güle oynaya yemek için kesiliyor. Tabi ki et, tavuk, balık en azından insan sağlığı için gerekli gıdalar ama onlarında bizler gibi hüzünleri, sevinçleri ve acıları var. Canları yandığında tıpkı bizim gibi ağlayışları var. Acı ile kıvranıp bağrışları var. Ne olur insanlar bu gerçekleri göz ardı etmeden kesimlerini yapsınlar ve sağduyulu olsunlar. Birde yılbaşı ağacı yapmak, onu süsleyip ışıklandırıp karşısına geçip zevkle izlemek çok hoş bir hazdır. Ama yıllarca büyümelerini bekleyip faydalarını saymakla bitiremediğimiz çam ağaçlarını kesip çam ormanlarını katlederek bu hazzı bu keyfi yaşamayalım.
Bende yılbaşı ağacı süslerim ama suni çam ağacıdır ve halkımız da böyle yapmalıdır. O ağaçların insanların oksijen ihtiyaçlarını gördüğünü, kaç insanı bu faydasıyla yaşattığını, doğadaki hayvanların korunakları olduğunu, erozyonu önleyip sel felaketlerinin oluşmasına engel olduğunu bu sayısız faydaları olan ağaçları birkaç günlük zevkimiz için katletmenin çok acımasızlık olduğunu sanırım herkes biliyordur. Bir ağacın büyümesi yılları alıyor ama kesimi sadece birkaç dakika sürüyor. İnsan sağlığına faydası olan bu güzel ağaçlarımızı tüm yeşilliği ile dimdik doğada capcanlı yaşarken ayakta görmek istiyoruz.
Suni çam ağaçları ile süsleyip keyfini çıkaracağınız yılbaşı ağacınızı doğaya destek verdiğinizi düşünüp çok daha bü-yük bir haz duyacağınıza inanıyorum. Yeni yıl ülkemize ve dünyamıza barış, bizlere de sağlık ve sıhhat getirmesi diliyorum."