Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adaylarından Niyazi Özcan, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) ile Karadeniz Ereğli’nin birbirine entegre olması gerektiğini bildirdi. Özcan, Kahverengi Kafe'de düzenlediği basın toplantısında, odanın dernek, kulüp ya da cemaatle yönetilecek bir kurum olmadığını söyledi. Özcan, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

 

"BUGÜN YİNE YÖNETİME TALİPLER"

“Ticaret ve Sanayi Odası’nın yakın bir zamanda seçimi var. ‘Tek başına ordu’ denen Niyazi Özcan, sizin sayenizde bir ordu haline geldi. Bu seçimde aday arkadaşlarımız var. Aday olup da olmayacak ağabeylerimizde var. Çok enteresan ki Karadeniz Ereğli’nin hiçbir sorununu gündeme getirmeyen arkadaşlar, bugün yine yönetime taliptirler. Ya da daha önce buralarda görev yapmış ağır ağabeyler, yaşlı ağabeylerimiz TSO’ya aday olan arkadaşları bir şekilde kontrol altında tutup kendi menfaat ve kendi yönetecek insanları idare edecek durumundular. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, ne bir dernek, ne bir kulüp ne de bir sözde cemaatle yönetilecek bir kurum değildi. TSO, gücünü üyesinden alır. Başka yerden hiçbir şekilde güç alması Ereğli’ye fayda sağlamaz.”

 


"AĞIR AĞABEY YOKTUR"

Ağır sanayinin içinde yaşadıklarını ancak gerekli hakları alamadıklarını öne süren Özcan, şunları şöyledi: “Bir zamanlar ağır ağabeylerimizden, Ereğli’ye büyük projelerle anlatılarak basına da çıkan uçak gemileri, ilçeye gelmedi. Ama bugün nasıl oluyorsa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine talip olmaya ya da bir şekilde orayı idare etmek isteyen arkadaşları kontrol altına tutmaya çalışıyorlar. Bugün, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun özelleşecek gibi konuşulduğu sırada, 3000 kişinin eylemi ile beraber 58’nci maddeye özel bir madde koyarak özelleştirme kapsamı dışına alındı. Maalesef burası özelleşti, 4000 üyesi olan TSO’nun bugün üyesi 1700’e düşmüştür. Ağır sanayinin içinde yaşıyoruz ve bu kadar çilenin içinde hakkımızı alamadık.  Neden? Ağır ağabeylerin ceplerinin dolması yüzünden. Bundan sonra ağır ağabey yoktur. Saygın ağabey var, her zaman başımızın üstünde yeri var.”

 

ERDEMİR VE EREĞLİ

Sözlerini, gazetecilerden gelen soruları cevaplayarak sürdüren Niyazi Özcan, önceliklerinin ‘Ereğli’ ve ‘Erdemir’ olduğunu anlatarak şu ifadeleri kullandı:  “Özellikle Erdemir ve Ereğli birbirlerine entegre olacak. Bu olmazsa olmazımızdır. Bundan sonra ise Tersaneler Bölgesinde özel maddeler konularak bu bölgenin canlanması sağlanacak. Bu çok basit olacak. Çünkü bunlar, insanların fevri hareketlerinden dolayı olmuyordu. En büyük sorumuz şudur: Zonguldak ve hatta Batı Karadeniz’in ekonomik kalkınma projesi olmalıdır. Bugün, milli araba diye çıkılan bir konuda; Türkiye’nin her yanından ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları hepsi ayağa kalkıp, ‘biz bedava yer veriyoruz, yeter ki siz buraya gelin’ diyorlar. Ama bizim bölgemizde işte sorumluluğu olan, mühür elinde olan hiçbir şekilde beraber olup Karadeniz Ereğli’nin ya da daha büyük düşünüp Batı Karadeniz’in kalkınması için, böyle bir olaya sahip çıkmıyor. Fevri olarak bir iki kişi çıkıp ‘biz talibiz’ diyor. Bunu ise kendi koptuk ve menfaati için diyor"