Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Dr. Nilgün Şekerci, Ramazan ayı boyunca vatandaşları iftar ve sahur yemeklerinden sonra dişlerini fırçalamaları konusunda uyardı.

Kdz. Ereğli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Dr. Nilgün Şekerci, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini, gün içerisinde yeme içme faaliyetlerinde bulunulmadığı için ağız ve diş sağlığı bakımının özellikle iftar ve sahur yemeklerinden sonra mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.
Özellikle sahurdan sonra hemen uyunduğu için ağızda bakteri birikimi ve plak birikiminin daha fazla olduğunu belirten Şekerci, Her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı ramazan ayında oruçlu iken daha büyük önem kazanmaktadır. Ramazanda, dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadar geçen zaman aralığında ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken diş çürüklerinde arttırabilmektedir. Bu durum sadece ağız ve diş rahatsızlığıyla kalmayıp yol açacakları enfeksiyonla birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir. İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra asit ortamının artmasıyla bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam sağlandığından diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanımının önemi artmaktadır. Bunların hiç biri olmazsa tuzlu su ile de gargara yapılabilir dedi.
Oruçlu iken ağız kokusunu nasıl önleneceği konusunda bilgiler veren Şekerci, Ağız kokusu yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmaz. Çürüklerin dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilir. Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokular önlenebilir dedi.
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının nasıl olacağı ile ilgili bilgiler veren Şekerci, Ramazan da oruçlu iken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olması sonucu iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar ve diş çürüklerine sebep olabilir.İyi bir ağız bakımı için normal fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanılmalı,bütün görünene görünmeyen iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlak en az 2 dakika fırçalanmalı ve temizlenmeli, her zaman olduğu gibi ramazanda da asitli yiyeceklerden uzak durulması gerekir.Sahurda şekerli karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmelidir.Peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve sebze ağırlıklı beslenme sağlıklı dişler için çok önemlidir diye konuştu.