Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Ağustos 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.33 oranında arttı. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 11,91oranında gerçekleşti.
Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 2,77 TL artış ile 847,65 TL oldu. Ağustos 2011'de mutfak harcaması bir önceki aya göre 1.16 oranında artmış, aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 3,38 seviyesinde gerçekleşmişti.
Ağustos 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta Ağustos ayında sadece beyaz peynir yüzde 2 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.
Et ürünleri grubu; bu grupta bir önceki aya göre kuşbaşı yüzde 1, kıyma yüzde 1 artarken kuzu but yüzde 3 geriledi. Diğer ürünlerde değişim görülmedi.
Aynı dönemde ise tavuk yüzde 3 oranında arttı.
Sakatat grubunda değişim görülmedi. Balık grubu ise mevsim nedeniyle hesaplamaya alınmadı.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Bu grupta bir önceki aya göre önemli bir değişim olmadı.
Ağustos ayı mutfak giderlerine damga vuran gurup yinesebze ve meyvedeki ramazan ve bayram nedeniyle yaşanan yüksek oranlı artışlar damgasını vurdu.
Bu grupta en yüksek artış yüzde 23 ile taze fasulyede meydana geldi.  Domates yüzde 13, dolmalık biber yüzde 11, yeşilbiber yüzde 18, patlıcan yüzde 18 oranında arttı.
Ağustos ayında meyve grubunda da artışlar etkilin oldu.
Bu grupta en yüksek artış yüzde 7 ilekayısı ve şeftali, yüzde 8 ile karpuz, yüzde 13 ile armut, yüzde 10 ile limon ve yüzde 5 7 karpuzda meydana geldi. Bir önceki ay en fazla artan ürün olan üzüm ise ağustos ayında yüzde 20 oranında fiyatı düşen ürün oldu.
Ağustos ayında, yağlar grubunda; inişli çıkışlı fiyat değişimleri görüldü. Bu grupta en yüksek artış yüzde 5 ile zeytinyağında görüldü. Ayçiçek yağı ve margarin yüzde 3, tereyağı yüzde 4 arttı.
Gıda harcamasında yer alan kabuklu yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, salça ve konserve gurubunda Ağustos ayı itibarıyla önemli bir değişim görülmedi.  Ağustos 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 7,87 TL artış ile 2.394,48TL oldu. Yoksulluk sınırındaki Ağustos ayı itibarıyla yıllık artış oranı ise yüzde 16.4 oldu.