TBMM Başkan Vekili ve CHP Milletvekili Gürdal Mumcu'nun GMİS'e yaptığı ziyarete Şemsi Denizer ve Uğur Mumcu'nun anıları düştü.

30 Kasım 1990 yılında başlayan madenci grevinin 4 Ocak 1991 tarihinde Ankara yürüyüşü ile  devam ettiği süreçte madencilere sürekli destek olan Uğur Mumcu ile dönemin sendika başkanı Şemsi Denizer'in nefesinin hissedildiği bir ziyaret yapıldı GMİS'e.
24 Ocak 1993 yılında katledilen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'dan altı yıl sonra 6 Ağustos 1999 tarihinde de Yiğit Sendikacı Şemsi Denizer evinin önünde öldürüldü. İş, ekmek, özgürlük, demokrasi mücadelesinde yürek yüreğe mücadele eden bu iki yiğit insane belki pek ifade edilmedi ama yüreklerde çokça gündeme getirildi.
Bu olayın yaşanmasına sebep olan durum ise  TBMM Başkan Vekili ve CHP Milletvekili Gürdal Mumcu'nun Genel Maden İşçileri Sendikası'nı ziyaretiydi.
GMİS Basın Bürosu bu ziyaretle ilgili şu yazılı açıklamayı yaptı.

TTK'NIN ÖNEMİNİ ANLATIYORUZ

GMİS Genel Başkanı Muslu, TTK, Zonguldak ve taşkömürü hakkında bilgi verdiği konuşmasında özetle şunları söyledi; "Türkiye'nin her yıl 20 milyon ton civarında taşkömürüne ihtiyacı var. Biz ise bunun ancak 2-2.5 milyon tonluk bölümünü üretiyoruz. Geriye kalan ihtiyaç ise ithalat yoluyla karşılanıyor ve her yıl 2 milyar doları aşkın  bir parayı kömür ithatına harcıyoruz. Türkiye'nin sanayisinin can damarı ve garantisi olarak hizmet veren Türkiye Taşkömürü Kurumu, 10 binlerce işçi çalıştırırken şimdi 12 bin civarında işçi ile üretim yapıyor. Son alınan 3 bin işçi ile üretim rakamlarımız ve randımanlarda belirgin bir artış başladı. Biz maden işçileri olarak TTK'nın ayakta kalabilmesi için gereken her türlü fedakarlıkta bulunuyoruz. Ülkemize ve bölgemize hizmet etme adına TTK'nın geleceğini ve önemini her platformda anlatıyoruz. Elektrik enerjisi üretiminde de kullanılan taşkömürünün koklaşabilme özelliği nedeniyle demir-çelik fabrikaları ile diğer sanayi tesislerinin vazgeçilemez hammaddesi olduğuna dikkat çekiyoruz. Bu nedenle biz maden işçileri TTK'nın üretimini artırabilmesi için çalışıyoruz"

BU DÖNEM GEÇECEKTİR

Mumcu da izlenen yanlış politikalar nedeniyle Zonguldak'ın göç veren bir kent haline geldiğine dikkat çekerek, "Mevcut iktidarın son bulmasıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi'nin temel görüşü olan emek en yüce değerdir anlayışı çerçevesinde, bizim iktidarımızda Zonguldak'ı hak ettiği yere yükselteceğiz" dedi.
Mumcu şunları söyledi; "Zonguldak'a, Genel Maden İşçileri Sendikası'na ziyaret gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum. Tabii ki emek dünya varolduğundan beri en yüce değer. Emek olmadan hiçbir şey olmuyor. Ve tek başına emeğin varolması yetmiyor, emeğin örgütlenmesi ve örgütlü gücü çok önemli. Burada, Zonguldak'ta 1946 yılından beri vermiş olduğunuz örgütlü emek mücadelesini kutluyorum.
Zonguldak yıllar öncesinden göç alan bir kentimizdi. Herkes buraya ça lışmaya gelirdi. Ne yazık ki Zonguldak bugün göç veren bir kent haline dönüştü. İşsizlik oranı çok yükseldi. Ama bunda izlenen enerji politikalarının olumsuzluğunun, iktidarın ener jide izlediği ülke çıkarını gözetmeyen olumsuz politikaların etkisi var.
Dünyadaki son ekonomik kriz ile birlikte bütün ülkelerde şirketler, devletin ortak olduğu şirketler haline dönüşmeye başladı. Özel şirketlere devlet ortak olmaya başladı. Biz de ise devletin ortak olduğu şirketler özelleştirme adı altında uluslararası piyasaya açıldı. Oysaki bizim bu yapılarımıza sahip çıkmamız, ülkemizin ileriki yıllarını da düşünerek bu yapıyı en iyi şekilde ve en verimli şekilde düzenlemimiz, organize etmemiz gerekiyor. Bu dönem geçecektir. Mevcut iktidarın son bulmasıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi'nin temel görüşü olan emek en yüce değerdir anlayışı çerçevesinde, bizim iktidarımızda Zonguldak'ı hak ettiği yere yükselteceğiz. Zonguldak ile ilgili bir sanayi ve kömür kenti olarak oluşturduğumuz bir projeyi hayata geçirme olanağını bulabiliriz. O zaman yüzümüz gülecek ve emeğin hakettiği değere ulaştığını göreceğiz. Emeğin sadece mali yetin bir unsuru olmaktan kurtulacağız" dedi.

DENİZER-MUMCU
Muslu, ziyaretin anısına üzerinde madenci figürü, madenci feneri ve kömür vagonu bulunan bir heykel ile Büyük Madenci Grevi'nde 15 Aralık 1990 tarihinde çekilmiş ve Uğur Mumcu'nun da yer aldığı bir fotoğrafı TBMM Başkan Vekili Gürdal Mumcu'ya sundu. Mumcu, "Bu heykele baktıkça yaktığımız kömürün ne kadar değerli olduğunu hatırlayacağım" dedi. Uğur Mumcu'nun da yer aldığı Büyük Grev fotoğrafını alınca duygulanan Gürdal Mumcu, o günleri dün gibi hatırladığını ve verilen büyük mücadeleyi hiç unutmadığını söyledi.