Ahilik Haftası etkinleri çerçevesinde Meslek Eğitim Merkezi toplantı salonunda tören düzenlendi.

Törene, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, İş-Kur Müdürü Cemal Yiğit, Meslek Eğitim Müdürü Ramazan Tabutekin, yılın ahisi Muzaffer Kaya ve davetliler katıldı.
Törende, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahilik Teşkilatı ise Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanata, ticarete, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur. Ahilik iş ahlakını savunan sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, ahilik ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan, günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır. Ancak Ahilik, 13 yüzyılda köylere kadar yayılarak düzenli ve milli bir toplum kurmayı amaç edinen sosyal bir kurum haline gelmiştir. Ahilikten kalfalıktan ustalığa geçen kişilere bir törenle şed bağlanırdı. Böylece fütüvvet yoluna giren usta, Ahilik felsefesine göre 'eline, diline, beline sahip ol, kalbini, kapını, alnını açık tut' bağlı kalırdı. Ahilikte ekonomi bir araçtır ve bu aracın amaç haline getirilmesine izin verilmez. Sadece mal, servet ve kazanç için çalışmak hiçbir zaman kendi başına bir anlam taşımaz dedi.
Ardından, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Şükrüoğlu tarafından Türk Kültüründe Ahiliğin Yeri konulu sunum gerçekleştirdi. Şükrüoğlu, Ahilik, 13. yüzyıldan itibaren yaklaşık 500 yıl Anadolu'da etkili olmuş bir teşkilatın adıdır. Ahlakı, askeri ve siyasal alanların dışında, özellikle sosyal ve ekonomik alanlarda oldukça etkili olan bu teşkilat, günümüzdeki sosyal güvenlik kuruluşları, esnaf ve sanatkar teşekkülleri, kooperatifçilik, sendikacılık, belediyecilik ve bütün bunların ötesinde iş ahlakını şekillendiren bin kurum olarak önemli işlevler görmüştür. Ahilik ideal insan yetiştirmeyi amaçlar. Ahiliğin Türk toplumunda etkilerinin bugün bile devam ettiğini görmek için, Anadolu'da her hangi bir sanat kolunda usta-kalfa-çırak ilişkisine bakmak yeterlidir. Kişiyi güvence altına alma, sosyal bakımdan kişiyi koruma ilkesini ilk kez gerçekleştiren kurum Ahilik olmuştur diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Yılın Ahisi 83 yaşındaki Muzaffer Kaya, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun tarafından şed kuşatması bağlandı ve 83 yaşındaki yılın Ahisi Muzaffer Kaya'ya plaket ve baston hediye edildi. Ardından, 20 kişiye ustalık belgesi verildi. Daha sonra tüm davetlilere ahilik pilavı dağıtıldı.