İlçeye bağlı Gebe Köyü merkezinde toplanan köylüler 4 köyün ana su deposu ve Gebe İlköğretim Okulu'nun yakınına yapımı devam eden baz istasyonuna tepki gösterdi.

 

KOMUTANIN DUYARLILIĞI

Gebe İlköğretim Okulu yanında toplanan ve slogan atan kalabalığa konuşan Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, söz konusu sistemin ülke genelinde 15-20 yıldır kurulduğunu belirterek, "Yine dünyanın her tarafında bu kuruluyor. Devletin bazı kurumları var, bu şahıslar gidip başvurularını yapmışlar, bunun ile ilgili arsa sahibi ile anlaşılmış, yasal anlamda herhangi bir sıkıntı yok. Baz istasyonu kurulduktan sonra faal hale gelmeden önce buraya yetkililer gelecek sağlık açısından herhangi bir açısından sorun var mı yok mu? Bunların ölçümleri yapılacak, hakkınızı kalem ile arayın" dedi.

"VALİMİZ SESİMİZİ DUYUN"

Mahallede kanserli insanlar bulunduğunu kendi eşinin de rahatsız olduğunu anlatan mahalle sakini Fatma Güner, "Bizim sesimizi duyun, Kaymakam, Valimiz sesimizi duyun. Bizim çocuklarımızın bizim hayatımız hiçe mi sayılıyor? Bu su deposundan 4 köyümüz sularını alıyor. Atom bombası bir öldürür bu her gün insan öldürür" dedi.

 

"ÇOCUKLARIMIZI OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ"

Gebe Köyü İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Başkanı Duru Cöbek de yaklaşık 50 çocuğun eğitim ve öğrenim gördüğü okula çocukları göndermeme kararı aldıklarını belirterek, "Çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Karar aldık, ya köyü terk edeceğiz ya da kanser olup gideceğiz" ifadelerine yer verdi.

"BUNLAR EKMEK İÇİN GELMİŞ"

Köy azası Recep Gün de baz istasyonu kurulan alanı firmanın kiraladığını belirterek, "Buradaki işçilerin günahı ne? Bu işçilere hakaret etmeye hakkımız yok. Bunlar buraya ekmek parası için gelmişler. Muhtar ama firma ile ama yer sahibi ile anlaştı o bilir."

ÇOCUKLAR SLOGAN ATTI

Gebe Köyü İlköğretim Okulunda okuyan öğrenciler de okuldan tek sıra halinde çıkarak ailelerinin eylem yaptığı yere geldi. "Geleceğimizi karartmayın", "Sizi burada istemiyoruz", "Kanser olmak istemiyoruz" sloganları atan öğrenciler bir süre ailelerinin yanında durduktan sonra okula geri döndü.

Jandarma yapımı devam eden baz istasyonuna kadar yürüyen köylüleri alana sokmadı. Kalabalık daha sonra sloganlar atarak dağıldı.

KÖY MUHTARININ AÇIKLAMASI

Köy Muhtarı Adnan Alar da daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamasında köyün menfaatlerini her zaman gözetmek zorunda olduğunu belirterek, "Kendime yapılan suçlamalarla ilgili yasal haklarımı kullanacağım. Benim baz istasyonunun gelmesi için bir imza falan da vermedim. Bana istasyon için geldiklerinde sadece 2 şahısın yeri olduğunu söyledim. O şahıslarla firma sözleşme yapmıştır. Beni ilgilendiren bir durum söz konusu değildir" dedi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)