Zonguldak Merkez ve Alaplı ilçelerinde vatandaşlar tarafından bulunan gergedan böcekleri, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğaya salındı.

Vatandaşlar tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Zonguldak Şube Müdürlüğü'ne teslim edilen gergedan böcekleri, Şube Müdürlüğü'nce tabiata salındı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan gönderilen açıklama şu şekilde:


GERGEDAN BÖCEĞİYLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Gergedan böcekleri, yumurtalarını çürümekte olan bitkilere bırakır, larvaları 3-4 yıllık bir gelişimden sonra erginleşir ve bahar başında ortaya çıkmaya başlar. Sonbahara kadar hayatta kalır ve yumurtalarını bırakarak kıştan önce ölürler.

Türkiye veya dünya çapında nesillerinin tehlike altında olduğuna dair bir bilgi olmayan gergedan böcekleri, İngiltere hariç bütün Avrupa, Türkiye, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya'da Pakistan'a kadar geniş bir coğrafyada görülür. Geceleri aktif olan gergedan böcekleri, çürümekte olan bitki artıklarıyla beslenir. Bu böcek türünün, düşünüldüğü gibi koleksiyoncuların çok rağbet ettiği ve bu yüzden binlerce dolar değeri olan bir böcek türü olmadığı ortaya çıktı.


TOPLANMASI VE SATILMASI SUÇ

Ekolojik dengenin, biyolojik zenginliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından büyük önem arz eden gergedan böceklerinin toplanması ve satılması ise biyokaçakçılık kapsamında suç sayılırken, cezai yaptırımları bulunuyor.