Kdz.Ereğli Belediye Meclisi’nin Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda gerçekleşen Mayıs ayı olağan toplantısında belediyeye ait arsanın satışa çıkarılmasını öneren madde oy gündeme oturdu.

Mülkiyeti Karadeniz Ereğli Belediyesi’ne ait Bağlık Mahallesi 1484 ada 6 parselde bulunan taşınmazın satışa çıkarılmasına ilişkin gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.  Mecliste önce konuya ilişkin Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün yazısı okundu. Müdürlüğün yazısında, “Mülkiyeti belediyemize ait ilçemiz Bağlık Mahallesi 1484 ada 6 parselde kayıtlı taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu yoluyla satışının yapılması hususunun mecliste görüşülerek karara bağlanmasını…” ifadelerine yer verildi.

KORKMAZ: KARŞIYIZ

Konu hakkında ilk sözü Ak Parti Meclis Grup Sözcüsü Numan Korkmaz aldı.

Korkmaz şunları kaydetti: “Malum çabalarınız, ilçemizin kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesidir. Erdem’in fiilen kullandığı alanların Erdemir’e satışında uygunluk olabilir. Ancak mevcut arsanın farklı şekilde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Örneğin, şu anda olmasa bile ilerleyen zamanlarda, belediye lojmanlarının da ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olduğu biliniyor. Hem şehir merkezine yer kazandırmak hem de lojmanları daha güzel hale getirmek amacıyla belediye lojmanlarının bu alana taşınabileceğini (halen Eski Bağlık Kantini üzerinde bulunan ve belediyeye ait araziden bahsediliyor)bu mülkiyeti de belediyemizin alabileceğini öngörüyoruz. Yani bağımsız arsaların satılmamasının, hem belediyemiz açısından hem de yerel açıdan daha ekonomik ve kazançlı olacağını düşündüğümüz için bu arsanın satışının ekonomik olmadığını düşünüyoruz. Bunun dışında yapılan çalışmalarda hem belediyemizin hem yerelin hem de Erdemir’in kazancı olacak şekilde birlikte olmaya çalışacağımızı ifade ediyoruz. Ama dediğimiz gibi bağımsız alanların satışı konusundaki görüşümüz budur.”

"SATIŞA KARŞI ÇIKMAK, BİZ KENT MEYDANI İSTEMİYORUZ DEMEKTİR"

Korkmaz’ın ifadelerinden sonra Posbıyık, “Teşekkür ederim Numan Bey. Az önce elimden geldiğince izah ettim. Bu bir anlaşmanın parçası. Ayrıca bu yeri satışa çıkardığımız zaman illa Erdemir alacak diye bir şey yok. Açık ihaleyle yapılacak. Kim parayı bastırıyorsa o alacak. Yani illa Erdemir alacak diye bir şey yok. Ancak bizim anlaşmamızda bu var. Sizin söylediğiniz düşünceler çok doğru, çok güzel. Ama bir yapılabilecek şeyler var bir de yapılamayacak şeyler var. Zaten Ereğli hep yapılmayacak işleri hayal ettiği için zarara uğramış. Biz zorluk çekmiyoruz ama tüm belediyeler işçi memur maaşlarını ödemekte zorluk çekiyor. Yeniden bir lojman yapma falan, filan. Bunlar çok gerçekçi değil. Ayrıca bu satışın bir hayalimiz olan Kent Meydanı yapılmasıyla ilgili olduğunu sözlerimin başında açık seçik ifade ettim. Yani bu satışa itiraz bir anlamda ‘biz Kent Meydanını yapmak istemiyoruz’ anlamına gelir. Tabi ki düşüncelerinize saygı duyuyorum. Keşke bol bol paramız olsa. Lojman yapsak, her şey yapsak. Kolay mı bu? Bu dediğim işleri hangi belediye yapabiliyor? İşçi ve memurların maaşı. Eski Belediye binasının yapımı. Teleferik. Bunlar kaç paraya yapılır biliyor musunuz? Biz bunları kendi imkanlarımızla yapmaya çalışıyoruz. Gerektiğinde, gerçi bununla alakalı değil ama satış da yapacağız. 2023 yılına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yıllara dayanan bir tecrübe var. Bu tecrübeye göre boş hayallerle uğraşıp zaman kaybetmeyelim diyorum. Ben size diyorum ki bu satılan parsel bir anlaşmanın uzantısı. İkaz ediyorum. Bu anlaşmayı bozalım, kent meydanı da olmasın, böyle idare edelim diyorsanız, benim için fark etmez. İdare edilecekse edelim” şeklinde konuştu.

KUMAŞ: DETAY VEREMEM DİYORSUNUZ, ONAYLAYAMAYIZ

Posbıyık’ın konuşmasının ardından söz alan Ak Parti Meclis Üyesi Mustafa Kumaş ise “Bu anlaşmadan daha önce haberimiz olsaydı, daha detaylı bilgimiz olsaydı düşünür bir karar verebilirdik. Bize şu anda bilgi verdiniz. Bir de siz detaylı anlatamam diyorsunuz. Dolayısıyla bilmediğimiz bir konuda olumlu bir karar vermeyi düşünmüyoruz” dedi.

Kumaş’ın açıklaması sonrası yeniden konuşan Başkan Posbıyık, “Aklıma bir şey gelmiyordu. Siz de uygun görürsünüz diye düşünmüştüm. Ancak konuyu dün gündeme getiren şehir dışından birileri olunca, bu sizi olumsuz etkiler diye düşündüm ve bu sabah Numan Beyi arayıp bilgi verdim. Geç bilgilendirdiğim için özür diliyorum. Geç olduğunu kabul ediyorum ama ben size bu konu kent meydanıyla alakalı Erdemir’le yaptığımız bir anlaşmadır dediğimde kabul edeceğinizi düşündüm.Bu bir anlaşmanın ürünü. Erdemir’e de anlattık. Tamam satışa çıkaracağız ama size veririz diye bir şey yok. Açık artırmada parayı veren alır dedik. Size de bu sabah haber verdik. Tamam kent meydanını istemiyoruz diyorsanız, siz bilirsiniz” dedikten sonra satışa ilişkin öneriyi oylamaya sundu.

KUMAŞ'A TEPKİ

Yapılan oylamada AK Parti grubunun hayır oyu vermesine rağmen satış kararı oy çokluğuyla kabul edildi. Satış kararının kabul edilmesine rağmen Posbıyık’ın “Eğer Kent Meydanını yapamazsam elimden çekeceğin var Mustafa Kumaş”  sözleri dikkat çekti. Posbıyık, Kumaş’a yönelik sözlerini şöyle sürdürdü “Çok kızıyorum kendime. 94’te seni meclis üyesi olarak almıştım. Yetiştirim bu adamı diyordum ama, yetiştirememişim. Buna üzülüyorum. Söyleyecek tek bir kelime bulamıyorum. Çarşamba günü bir toplantım var. O toplantıda durum netleşir. Size de bildirim. ‘Anlaşma bozuldu, hayırlı olsun’ diye.”

DİĞER GÜNDEM MADDELERİ

Toplantıda görüşülen diğer gündem maddeleri ise şöyle:

Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin 2020 mali yılı kesin hesabına ait raporun Plan ve Bütçe Komisyonuna havalesi oy birliğiyle kabul edildi.

İmar Komisyonundan gelen, Kıyıcak mahallesinde bulunan parsellerde imar plan değişikline yapılan itirazın reddini içeren gündem maddesi komisyondan geldiği haliyle oy birliğiyle kabukl edildi.

İmar komisyonundan gelen resmi kurumlara ait imar tadilat planını içeren rapor komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.

İlçenin çeşitli mahallelerinde mülkiyeti belediyeye ait yoldan ihdas parsellerin satış veya takasına ilişkin İmar Komisyonu raporu iki ayrı adde şeklinde ayrı ayrı oy birliğiyle kabul edildi.

Ereğli Belediyesi ile AKSA GAZ arasında yapılacak protokolün imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesini içeren Fen İşleri Yazısı oy birliğiyle kabul edildi.

Karadeniz Ereğli Belediyesi ile OSB arasında imzalanacak protokol için belediye başkanına yetki verilmesini içeren yazı kabul edildi.