Zonguldak Karaelmas Üniversitesi(ZKÜ)'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 18. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi kapsamında farklı üniversitelerden gelen öğretim üyeleri, maden ocağını gezdi.
Üzülmez Mahallesi'nde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eğitim Ocağı'na giren akademisyenler büyük heyecan yaşadı. Ayaklarına çizme giyip başlarına baret takarak mühendis Sefa Elibol nezaretinde ocağa giren akademisyenler, hayatlarında ilk kez bir maden ocağına indiklerini söyledi.
TTK Eğitim Ocağı mühendisi Sefa Elibol, öğretim üyelerine ısı kaynaklarından biri olarak bilinen taşkömürü ocağında, kömürün yeraltından çıkarılışı ve iş güvenliği konularında bilgi verdi.
Maden ocağı çıkışında duygularını anlatan Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Engin Pınar ve Bengi Gözmen, Çalışma şartları hakikaten zormuş. Kendi çalışma şartlarımızın ne kadar iyi olduğunu anladım. Kendi laboratuvarıma gidip ortada çalışmaya devam edeceğim. Maden işçilerinin ne kadar zor bir iş yaptıklarını burada anlamış olduk. Ocağa girdiğiniz anda kendinizi çok farklı hissediyorsunuz. O insanlara çok saygı duydum, Allah yardımcıları olsun diyoruz. şeklinde konuştu.
18. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı ZKÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kopaç, Zonguldak bildiğiniz gibi yerin altığı kömür rezervlerinin olduğu bir yer. Biz akademisyenler olarak, makine mühendisleri olarak yerin altında nasıl kömür çıkarıldığını merak ediyorduk. Bu etkinlik ile yeraltından ısı kaynağı kömürün çıkarılışı hakkında bilgi sahibi olduk. Çok verimli bir gezi oldu. dedi.
Kongrenin en küçük davetlisi olarak katılan Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nezaket Parlak'ın ilköğretim okulu öğrencisi kızı Betül Parlak da Ocağa ilk kez girdim. Çok korkunçtu. Ben arkeolog olmak istiyorum, ocaktan iyidir. diye konuştu.