Alaplı'ya bağlı Aşağıdoğancılar köyünde kurulu iplik fabrikası, Almanya'dan Ürdün'e kadar 15 ülkeye ihracat yapıyor.
1993'ten bu yana 38 bin metrekare kapalı alanda üretim yapılan AK.AL iplik fabrikası, ürünlerin yaklaşık yarısını yurt dışına pazarlıyor. Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Almanya, Fransa, İngiltere, Portekiz, Suriye, Fas, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelere ihracat yapılan, yıllık 9 bin ton üretim kapasitesine sahip fabrikada, ağırlıklı köy sakinlerinden olmak üzere 570 personel istihdam ediliyor.
Fabrikanın genel müdürü Bahadır Aksoy, yaptığı açıklamada, tesislerinde elyafın işlenerek iplik haline getirildiğini söyledi. İşletmelerinde daha çok 18-25 yaş arası gençlerin istihdam edildiğini anlatan Aksoy, şunları kaydetti:
"Özellikle köy sakinleri başta olmak üzere 570 personel istihdam ediyoruz. İnsanlar hiç tereddüt etmeden kızlarını ve gelinlerinin işe alınması için bize müracaat ediyorlar. İşçilerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra mesleki eğitimleriyle de ilgileniyoruz.
Tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 9 bin ton. İç piyasanın talebi üretimimizin yüzde 46 ile 50'si arasında değişiyor. Üretimimizin geri kalanını ise ihraç ediyoruz. Ürünlerimiz farklı renklere boyandıktan sonra triko yapılmak üzere müşterimize sevke hazır hale geliyor.
Burada üretilen ipliklerden triko, eldiven, bere, atkı, çorap gibi günlük yaşantımızda kullandığımız ürünler yapılıyor." Fabrikalarının bir süre önce 12 milyon 500 bin liraya başka bir firmaya devrinin gerçekleştiğini anlatan Aksoy, "Türkiye'nin en büyük iplik fabrikalarından biri olan tesisimiz, ihraç ettiği ipliklerle Türkiye'nin parlayan yıldızı oldu. Yeni yatırımlarla da büyümeyi hedefleniyoruz."