Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan Akılcı İlaç Kullanımı Projesi kapsamında lise öğrencilerine ders verildi.

İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi Spor Salonunda verilen dersin açışında yaptığı konuşmada, ilaçların doğru şekilde kullanılması tedavi başarısı için önemli olduğunu söyledi. 

İlaçların doğru kullanılmadığı zaman beklenen etkinin sağlanamadığını ifade eden Cin, şöyle konuştu:

"Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada ilaçların yüzde 50'den fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, satılmakta ve kullanılmaktadır. Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de karşı karşıya olduğu önemli sağlık sorunlarındandır. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda ülkemizde sağlık çalışanlarında ve halkımızda akılcı ilaç kullanımı yönünde davranış değişikliği oluşturma hedefiyle Akılcı İlaç Kullanım Ulusal Eylem Planı uygulamaya konulmuştur. Bu plan kapsamında antibiyotiklerin akılcı kullanımının sağlanması öncelikli faaliyet alanı olarak belirlenmiş ve bu konudaki çalışmalara ağırlık verilmiştir."

Derste daha sonra uzmanlar tarafından ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.