Türkiye’de 1976 yılından itibaren kullanımda olan pembe ve mavi nüfus kağıtları, Aralık ayından itibaren yerini yeni “Akıllı Kimlik Kartları”na bırakacak.
Yeni kimlik kartlarının her bir vatandaşa maliyetinin 18 TL olacağı belirtildi. Buna göre, 3 yıl içinde tüm Türkiye genelinde dağıtımının tamamlanması beklenen “Akıllı Kimlik Kartları”na vatandaşın ödeyeceği ücret ise, toplamda 1,4 milyar TL’ye ulaşacak.
Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Çaycuma İlçe Temsilcisi Tarık Arslan, her şartta külfeti vatandaşın sırtına yükleyen Maliye Bakanlığı’nın yeni kimlik kartlarını da bir gelir kaynağı haline getirdiğini söyledi.
Devletin vatandaşına sunduğu hizmetlerin bir gelir kapısı olarak görülmesini eleştiren Arslan, “Türkiye’nin sağlık hizmetlerinden katılım payı alınması, vergilerin sürekli artırılması, akaryakıt üzerindeki dünyanın en çok vergi alan ülkesi olarak kayda geçmesi yetmiyormuş gibi şimdi de vatandaşa verilecek olan yeni kimlik kartlarından da ücret alınacak olması tüccar devlet anlayışının bir yansımasıdır” dedi.
Arslan, şunları söyledi:
“Her hizmeti ranta tahvil eden anlayış, kimlik kartlarından da kişi başına 18 TL rant elde etmeyi amaçlıyor. Yakın zamanda 78 milyona ulaşacak olan Türkiye nüfusu düşünüldüğünde yeni kimlik kartlarının toplam tutarı 1,4 milyar TL’ye ulaşacaktır. Biz, vergilerimizi bize hizmet olarak geri dönmesi amacıyla ödüyoruz. 
Ancak, yapılan her hizmet içinde ayrıca katkı ödemek durumunda kalıyoruz. Evimizin önüne atılan asfalt için, atık sular için, sokağımızın aydınlatılması için,  reçete için hizmet almak için verdiğimiz vergilerin üzerine çeşitli adlar altında ayrıca para ödemek durumunda kalıyoruz.”
Son on yılda memur maaşlarına gelen zamlarla, her ne kadar artış sağlansa da memurun alım gücünün zayıfladığını, buna ek olarak sarı sendikanın yapmış olduğu sözleşmenin memurun maaşını enflasyonun altında ezdiğine değinen Arslan, “2013-2014 döneminde doğalgaza yapılan zam toplam yüzde 215′i bulmuş oldu. Aynı dönemde elektriğin fiyatı da yüzde 115 oranında arttı. 
Memura, emekliye, asgari ücrete zam yaparken muslukları kısanlar, havuzları doldurmak için her olayı fırsata çevirme anlayışındadır. Özellikle çok çocuklu aileler için bu kimliklerin değişmesi ciddi bir külfet teşkil edecektir. Anlaşılan odur ki, yeni kimlikler yeni Türkiye söyleminin, yeni bir maliyeti olarak vatandaşın cebine yansıyacaktır” diye konuştu. (Haber Merkezi)