Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, su tasarrufu ve su borçlarının ödenmemesi sebebiyle kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunların çözümüne de katkı sağlamak için ön ödemeli su sayacı uygulamasına geçeceklerini söyledi.

Çimenoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, içme suyunda kayıp ve kaçaklarını asgari seviyeye indirilmesi ve belediyenin su tahsilâtı gelirinin artırılması amacıyla başlatılan ön ödeme kartlı su sayacı sistemine geçilmesi için, Belediye Meclis kararı aldıklarını söyledi. Otomatik su sayacı kullanımına geçenlere eski saat kullananlardan suyun donunda yüzde 10 indirim yapılacağını ifade eden Çimenoğlu, şunları söyledi:

KOMİSYONA GÖREV VERİLDİ
Ön ödemeli su sayaçlarına geçilmesi konusunda Türkiye'nin çeşitli İl ve İlçelerinde ön ödemeli su sayacı sistemine yavaş, yavaş geçilmiş durumdadır.
Bizde Alaplı Belediyesi olarak ne yapabiliriz diye düşündük ve bir çalışma yaptık. Plan bütçe komisyonumuza görev verdik. Teknik olarak ta su işleri müdürlüğümüz bir çalışma yaptı. Amacı eski sayaçlardan ayrılıp yeni sayaçlara geçmekti.
Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyduk. Bir kere etkin kaynak kullanımı, sudan tasarruf, tahsilat kolaylığı, etkin denetim, insan kaynaklı hataların sıfırlanması, tahakkuk tahsilat arasındaki kayıp'ın önlenmesi, tahsilatta maksimuma ulaşılması, ev sahibi kiracı sürtüşmesini sonlandırılması ve personelden kırtasiye alet edevat tan tasarruflar getiriyor.

KİYOS SİSTEMİ
Belediye binasının önüne kiyos denilen bir sitem kuruyoruz. İsteyen gelir servisinden, isteyen ise kartlarımız olacak bankamatik gibi kiyos'dan yükleme yapabilecekler. Yükledik den sonra evinizdeki su sayacında bir hazne var oradan kartınızı okutuyorsunuz. Aldığınız su parası kadar ücret yüklenmiş oluyor. Evde su kullanmaya başladığınız zaman suyunuz bitmeye yakınken size ikaz veriyor. Tatil günlerinde suyunuz bittiği zaman mesai saatine kadar kesinlikle suyunuz kesilmeyecek. Suyunuzu yüklettiğiniz zaman kesilme diye bir şey olmayacak. Ev sahibi kiracı arasında da büyük kolaylık olacak. Kiracı ödeyeceği kadar su kullanacak.

TAHSİLAT YAPARKEN
VATANDAŞ İLE UĞRAŞMAYACAĞIZ
Biz tahsilat yaparken vatandaşla uğraşmayacağız. Bu da tahsilât oranımızı artıracak. Sayaç okumaya gitmeye gerek kalmayacak. Hedefimiz bu uygulamayı tüm su abonelerine uygulamak. Fakat insanlarımızı mağdur etmemek için kademeli geçiş yapmayı planlıyoruz. İlk olarak yeni bina yaptıran ve ilk defa su aboneleri alacaklara belediye kararıyla su sayaçlarını sorunlu tutacağız. Eski sayaç arızalı ise onun haricinde kendi isteği ile geçmek isteyenlere kolaylık sağlayacağız. Borcunu ödemeyen vatandaşlarımız var. 1 yılda 3 kere borcunu ödemeyenlere sayacaklarını otomatik sayaca geçireceğiz. Vatandaşlarımız teşvik etmek amacıyla da bir takım tedbirler aldık.

DEPOZİTO ÜCRETİ
Yeni abone olacak olanlar için depozito ücreti alınmayacak. Sayaç okuma ücreti vardı. O ücret alınmayacak. Otomatik su sayacına gecen abonelere su ücreti eski sayaç kullananlara göre suyun tonunda yüzde 10 indirim yapacağız. Önümüzde günlerde ihalesi olacak. İhale bittikten sonra İlçemizde ön ödemeli su sayaç sitemine gececeğiz dedi.