Zonguldak'ta ulusal ve yerel medyada mağduriyet iddiaları ile gündeme gelen Akıncı ailesinin, yapılmak istenen yardımlardan ev sahibi olmak amacıyla faydalanmadığı bildirildi.

Zonguldak'ın Terakki Mahallesi Küçük Sokak'ta bulunan iki göz odalı gecekondu da 6 çocuğu ve eşi ile birlikte yaşayan Halit Akıncı'nın, yaşadıkları evinin çatısının bir bölümün çökmesi nedeniyle yaşam hikayesi ulusal ve yerel medyada yer almıştı. Bu haberler üzerine harekete geçen Zonguldak Valiliği ile Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ekipleri, ailenin ev ısrarı nedeniyle yardımlardan faydalanmadığını ortaya çıkardı. Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Kemal Gümrükçü, Baba Halit Akıncı'ya daha önce yardım etmek istediklerini fakat ailenin kendilerine ev yapılması konusundaki ısrarı nedeniyle taleplerini geri çevirdiğini ifade etti. Gümrükçü, Bu ailenin mağduriyetini daha öncede tespit edilmişti. Aileye kömür gibi çeşitli yardımlar yapılmıştı. Ama bu yardımların aileye ulaşmadığını belirlendi. Nakliye parasını bile nasıl kullanıldığı belli değil, yapılan birçok yardımı yerinde kullanmadığını tespit ettik dedi. Daha önce de ailenin kiraya çıkması teklifinde bulunduklarını da belirten Gümrükçü, bu teklifin de baba Halit Akıncı tarafından geri çevrildiğini ifade etti. Gümrükçü, Baba Halit Akıncı, evden çıkmak istemediklerini, kiraya çıkmak istemediklerini söyledi. Ev alınması talebinde bulundu. Daha önce de mahalle muhtarının kırık çerçeve ve pencerelerinin yaptırmak için girişimde bulunduğunu ve bu teklifinde anlamsız şekilde geri çevrildiğini öğrendik. Ailenin ev ısrarı nedeniyle çok kötü yaşam koşulları olan evden bu aileyi bir türlü kurtaramadık diye konuştu.
Gümrükçü, dondurucu soğukların bastırması ile geçici olarak aileyi sıcak bir ortama nakil etmek istediklerini ve bu girişimde de Baba Akıncı'nın direnişi ile karşılaştıklarını anlattı. Çocukları zorla alabileceklerini söylemesi üzerine baba Akıncı'nın ikna edilebildiğini belirten Gümrükçü, şöyle devam etti; Valimiz Erol Ayyıldız'ın talimatı ile dondurucu soğuklarda kimsenin sokakta ve zorda kalmaması için sıcak yerler temin ettik. Bu aileyi de bu yerlerden birine yerleştirmek istedik. Yine baba Akıncı'nın anlamsız direnci ile karşılaştık. Çocuklarını ve durumunu istismar etmek istediği yönünde bizde kanaat gelişti. Biz de çocuklarını alabileceğini söyledik. Bunun üzerine sıcak bir yere yerleştirme talebimizi kabul etti. Şuan TTK'nın misafirhanesine bu aileyi geçici olarak yerleştirdik. Sıcak yemekleri de vakıf tarafından karşılanıyor. Muhtarlarlıkla birlikte gerekli çalışmaları yapıp, çocukları ve aileyi, daimi sıcak bir ortama yerleştireceğiz
Gümrükçü, daha önce de geçici aynı ve nakti yardımlar yapılmış, aile sıcak bir yuvaya kavuşturulduktan sonra da benzer yardımların yapılmaya devam edileceğini kaydetti. Misafirhanesini dondurucu soğuk nedeniyle mağdur olanlara kapılarını açması nedeniyle TTK Genel Müdürü Burhan İnan'a teşekkür eden Gümrükçü, ailenin eşya ve diğer ihtiyaçları noktasında da gereken yardımları bulunacaklarını da ekledi.
Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız da, yaptığı yazılı açıklamada, ailenin uyarılmasına rağmen evde yaşamaya devam ettiğini belirtmişti. Ayyıldız, açıklamasında İlimiz Terakki Mahallesi Küçük Sokak No: 9 adresinde ikamet etmekte olan ve 6 çocuğu ile birlikte mağdur olduğu, yardım alamadığı, yerel - ulusal, yazılı ve görsel basında haber konusu olan Halit Akıncı ve ailesi 2009 yılından itibaren. İlimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının mağdur durumdaki vatandaşlarımıza sağlamış olduğu, yakacak, gıda, eğitim, nakdi yardımlardan, ayrıca okuyan çocuklar için şartlı nakit transferi adı verilen yardımlardan faydalandırılmaktadır. Bununla birlikte, söz konusu aileye daha önce İdarece koşulları uygun başka bir evde ikamet etmesi için telkinde bulunulmasına rağmen ailece dikkate alınmamıştır. Günümüz itibariyle ise ailenin ikamet etmekte olduğu evden tahliye edilerek daha uygun şartlarda yaşayabileceği bir başka evde ikamet edebilmeleri için ev sağlanacak olup, kira yardımında bulunulacaktır denilmişti.