Ülke genelinde Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu tarafından Ülke genelinde düzenlenen Akıl ve Zeka oyunları turnuvasının Zonguldak İl finalleri gerçekleştirildi. İlkokul kategorisinde 64 öğrenci Mangala ,Q-'bitz, Pentago, Equilibrio. Ortaokul kategorisinde 64 öğrenci Pantagin, Mangala, Reversi, Kulami Oyunlarında yarıştı. Dereceye giren 8 öğrenci 7-8-9  Nisan da Antalya'da gerçekleştirilecek olan Türkiye  finaline katılacak. Akıl ve Zeka Oyunları İl turnuvası açılışına; Vali Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Turgut Subaşı,  İl Milli Eğitim Müdür vekili Harun Akgül, İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları, şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri ve çok sayıda öğretmen öğrenci ve davetli topluluğu katıldı. Şehitler için saygı duruşunun ardından İstiklal marşı okundu.

AKGÜL: "İL BİRİNCİLERİ ANTALYA'DA YARIŞACAK"

Turnuvanın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Milli Eğitim Müdür vekili Harun Akgül, tüm öğrencileri kutladığını belirterek şunları söyledi: "2019-2020 eğitim öğretim yılı başında ilimiz tüm okul öncesi ilkokullarında zorunlu olarak orta okullarda ise okullarımızın imkan ve şartlarına bağlı olarak başlatmış olduğumuz Akın Zan projesi kapsamında akıl ve zeka oyunları eğitimleri verdiğimiz öğrencilerimiz bugün bu turnuvada akıl ve zeka alanını kullanarak projenin kazanımlarını yazacaklardır. Projenin başlangıcından bugüne kadar projenin hedef grubunda yer alan 223 okulumuzdan 127 tanesinde akıl ve zeka oyunları atölyesi kurulmuştur. Yine de grupta yer alan bin 975 öğretmenimizden bin 345 tanesini akıl ve zeka oyunları kursları ile eğitimler verilmiş ve mesleki anlamda öğrencilerimize daha etkili rehberlik etme fırsatı sağlanmıştır. Proje nedir kurumda yer alan 35448 öğrencimizden 30684'üne proje kazanımlarına yönelik olarak eğitimler verilmiş olup süreç hızla devam etmektedir. Proje kapsamında Eğitim alan öğrencilerimiz daha önceki süreçte Türkiye Zeka Vakfı Türk Beyin takımı tarafından yapılan akıl ve zeka oyunları müsabakalarında yer almışlardır. Tüm Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu tarafından oluşturulan müsabaka takvimine uygun olarak bu tür il finallerine katılmaya hak kazanan öğrencilerimiz okul turnuvaları aracılığı ile önce okullarında akranları ile mücadele ettiler sonra ilçelerinde okul vereceğini arkadaşları ile mücadele ederek bugün burada oynanacak olan finallere katılmaya hak kazandılar. Aslında bu turnuvada kaybeden yok hepsi kazandı. Ben tüm öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi kutluyorum".

VALİ BEKTAŞ: "AKLIN VE ZEKANIN SINIRI YOKTUR"

Vali Erdoğan Bektaş da yaptığı konuşmada Akıl ve Zeka Oyunlarında İl bazında ilk durumunun gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi: "Bu proje Milli Eğitim Müdürlüğümüzün olgunlaştığı ve önümüze koyduğu bir projeydi ve biz de yapalım dedik. Daha önce diğer projelere var biliyorsunuz kodlazon ve dynet konusunda arkadaşlarımız büyük bir başarıyla bu projelere yüzyıllardır aynı mantıkla bu projeyi de uygulamaya koyduk. Fakat burada başka bir şey oldu. Çocuklar veliler öğretmenler herkes bu projeye heyecanla sarıldılar.  Bu da doğrusu bizi mutlu etti. Bu senede federasyon programı çerçevesinde illerde düzenlenen turnuvalardan birisini de  Zonguldak'ta düzenlenmiş oldu. Çocuklarımız öğretmenler veliler herkes burada geldiler bana öyle ışıltılı gözlerle bakıyorlar. Arkadaşlar her şeyin bir sınırı vardır. İnsanın yapabileceklerinin bir sınırı vardır. İskeletlerimizin kemiklerimizin arabalarımızı imkanları bir sınırı vardır. Ama bir şeyin asla sınır yoktur o ne aklımızın ve zekamızın sınırı yoktur" dedi.

Turnuva sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.