Karadeniz Ajansı'nın Zonguldak'ta düzenlediği Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayında balıkçı barınaklarının yat limanına dönüştürülmesi üzerinde görüş birliğine varıldı.

 

Konuşmacılar barınakların işgal altında olduğunu ve yazlık konutlar haline dönüştüğüne dikkat çekerek, bu alanların yat limanına dönüştürülmesi ile deniz turizminden 10 milyar dolar gelir elde edilebileceğini vurguladılar.

Toplantının açış konuşmasına katkı verenlere Karadeniz Ajansı Derneği tarafından günün anısına birer sertifika verildi.

YEREL İSTEMELİ

Karadeniz Ajansı Derneği tarafından düzenlenen çalıştay Dedeman Oteli'nde yapıldı.  Toplantının açış konuşmasını Ajansın Başkanı Dr. Süleyman Basa yaptı. Konuşmasında konuyla ilgili tarafları bir araya getirerek Karadeniz'in yat turizmini tartışmasını ve hedefin de 2023 olarak konulmasını düşündüklerini belirten Süleyman Basa 'Yerelin istemediği bir proje gerçekleşmez, gerçekleştirilemez' dedi.

 

BARINAKLAR YAT LİMANI OLSUN

Batı Karadeniz deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem konuya olan ilgisini DLH Genel Müdürlüğünden aldığım, öneri olarak sunulan Karadeniz Bölgesi için Yat Bağlama Kapasitelerini ve Konumlarını gösteren rapora göre yat bağlama ve marina olarak planlanan yerlerin çoğu balıkçı barınakları olarak gösterilmiş. Çok doğru bir tespit olduğunu düşünüyorum. Bakınız; turizmde yarıştığımız, bizim yat turizmindeki iki önemli rakibimiz olan Yunanistan ve Hırvatistan yat turizmine katkı için, balıkçı barınaklarını yat limanına çevirerek turizmde büyük atak yaptı. Aynı uygulamayı pekâlâ biz de yapabiliriz diyerek başladı ve şöyle devam etti:

Son olarak yat turizmini sadece tekne, kruvaziyer, marina ve çekek yeri olarak düşünmeyin. Bu çok yönlü bir yatırım ve çalışma isteyen bir konu. Deniz turizmi ile gelen konuklarımızı ağırlayacağımız, konaklamaları için mevcut tesisleri yenilemeli ve bunlara ek olarak yeni tesisler yapmalıyız. Ancak bu sayede gelen misafirleri memnun edip tekrar tekrar bölgemizi ziyaretlerini sağlayabiliriz. Bu da kayda değer bir istihdam yaratacak olan bir projedir.

Yat limanı gelirleri, yat işletme gelirleri, yat inşa sanayi gelirleri ve deniz turizmine katılan turistlerin yaptıkları harcamalar ile sağlanacak olan gelirler doğrultusunda yeni istihdam alanları yaratılacak.

Ekonomiye canlılık kazandıran, yatırım alanlarını çeşitlendiren ve ülke lehine dış ülkelerle kamuoyu yaratılmasını sağlayan deniz turizminin sorunlarını çözmek ve çağın gereklerine göre yönlendirmenin bizlere düşen önemli bir görev olduğunu düşünüyorum.

ZONGULDAK LİMANINA ELEŞTİRİ

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ise konuşmasına Zonguldak limanındaki kirliliğin bir ayıp olduğunu dile getirerek başladı. Kaptanoğlu Zonguldak limanı Zonguldak'ın çehresini kirletmiş. Böyle bir şey yok. Bir tarafta oto lastikleri, diğer yanda bidonlar. Ayıp ayıp! Sigara yasağını ilan ettiğimiz ülkede, hava kirliliğine karşı soba yakmayıp doğalgaz kullanacağız. Evinin önünü temizleyemeyen evini de temizlemez. Zonguldak'ın yapacağı çok iş var çok' dedi.

Türkiye'nin deniz ticaretinde çok yol aldığını ve üye olmadığı bir kuruluş da kalmadığını anlatan Kaptanoğlu, kaynak israfı yapmadan yat turizmine açılmanın yararlarını ifade etti ve balıkçı barınaklarının yat limanı olarak da kullanılabileceğini kaydetti.

BARINAKLAR İŞGAL ALTINDA

Kültür ve turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Fikri Kolenoğlu ise konuşmasına balıkçı barınaklarının işgal altında olduğunu, bu işgalin yapanların da ecremisil (kira) bile ödemediğini anlatarak başladı. Fikri Kolenoğlu balıkçı barınaklarının hem yat limanı olarak da kullanılabileceğini belirtirken, işgal nedeniyle barınakların yazlık konutlara dönüştüğünü de anlattı.  Kolenoğlu, Karadeniz coğrafyasının farklı kültürleri barındırmasına rağmen hoşgörü ve tahammülde biraraya gelebildiğini ve bu oluşumun da turizme, yat turizminde başarıyı yakalayabileceği sözleriyle tamamladı.

YAT SEKTÖRÜNE BÜYÜK TALEP VAR

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu konuşmasında yat yapımı sektöründeki gelişmeye vurgu yaptı. Naiboğlu yat bağlama kapasitesinin şu anda 15 bin, 2023 de ise 50 olacağı tahminini yaparken, gelir seviyesi yüksek kesimin yat siparişi verdiğini bu nedenle talebin en iyi şekilde karşılanması gerektiğini dile getirirken konuşmasını şöyle tamamladı:

Yat ve marina servisleri, su sporları ve mega yat konularındaki başarılar vardır. Turizm yatırımları halen özel önem gösterilen yatırım olarak kabul edilmektedir. Dünyadaki ve ülkemizdeki turizm eğilimleri öne alınırsa Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürel mirası, konukseverlik, uygun koylar bize avantaj, yetersiz limanlar ise dezavantaj
oluşturmaktadır. Yat turizminde ülkelerin marina ve paylarını artırma çabalarının yanı sıra ülke olarak çabalarımızı artırmamızı ortaya çıkartmaktadır. Yat turizminde en önemli talep yaz aylarında görülmektedir. Karadeniz'in eşsiz doğal güzellikleri, zengin tarihi ve kültürel varlıklarıyla cazip bir deniz haline geleceğine inanıyorum."

ELEŞTİRİYE YANIT

Zonguldak'ın Belediye Başkanı Muharrem Akdemir bir kentin turizme açılması için yaşanabilir bin kent olması gerektiğine işaret ederek, Kaptanoğlu'nun eleştirilerine de bir dahaki gelişinizde zorlukları aştığımızı görmenizi umut ediyorum dedi.

2023'E HAZIRLANMALIYIZ

Vali Erol Ayyıldız kısa konuşmasında; turizme verilen desteklerin sektöre olan ilgiyi artırdığını ve yat turizmindeki 3.5 milyar dolarlık rakamın 10 milyar dolara çıkarılabileceğini dile getirdi.  Ayyıldız konuşmasını şöyle tamamladı:

'Öncelikle turizme yeni yeni açılmaya başlayan Karadeniz bölgesinin yat turizmine açılmasında da yararlı olacağı bu Çalıştay'ın faydalı olacağını düşünüyorum. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üç tarafı denizle kaplı güzel yurdumuzun doğal ve coğrafi yapılarıyla eşsiz koyları düşünüldüğünde ülkemiz
için ne kadar önemli yer tuttuğu bilinmektedir. Özellikle son yıllarda yat turizmine verilen teşviklerin artması bu sektörün gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu sektörde yeni yapılacak yat limanı yatırımları ile yat bağlama kapasitesinin 2023 yılına kadar 30 bine çıkarılması hedeflenmektedir. Karadeniz bölgesinde yat limanlarının yapılması ve bölgedeki balıkçı barınaklarının artırılması, mevcutlarının yat turizmine hizmet verecek şekilde ayarlanması ve eksikliklerinin giderilmesi büyük önem taşımaktadır.
Gönlümüzdeki ve olması gereken Zonguldak'ı bütün çevresiyle önce Zonguldaklının daha sonra Türkiye ve dünyaya açılmasını sağlayarak, turizmin katkısını da alarak 2023'e hazırlamaya çalışıyoruz. Böyle çalışmak mecburiyetimiz var.'

DEMİR AİLESİ MARİNA YAPACAKTI AMA

Dedeman Otelini yapan Demir Ailesi'nin otelin önüne marina yapmak istediğinde devletin deniz için para istediğini ve istenen rakamın da çok yüksek olduğu için marina projesinden vazgeçildiğini dile getiren TBMM'nin önceki başkanlarından ve Zonguldak Milletvekili Köksal toptan, limanın kirlenmesini dereye bağladı ve sık sık bölgede yaşanan sel felaketini hatırlattı. Toptan, şu anki limanın doldurularak yeşil alan yapılmasının düşünüldüğünü ve yeni limanın da bunun önüne, Dedeman Oteli ile Fener arasına inşa edilmesi için proje hazırlandığını anlattı. Bu bölgede kömür üretildiğini ve bu kömürün üretiminin devam ettiği sürece kömür naklinin olacağını, mevcut kirlenmeye önlemek için ise alternatif projelerin üretilmesini belirterek 'Elbette Zonguldak hava kirliliğinin bir önemli başka nedeni de uygun olmayan kömürlerle ısınmanın sağlanmasıdır. Zonguldak, doğalgaz ihalesini ancak 4. kez ihaleye çıktığında gerçekleştirdi. Bir ay kadar önce ihale yapıldı. İnşallah kısa zamanda doğalgazı gerçekleştirir. Bu Çalıştay'ın Zonguldak'ta yapılmış olması bizim için önemlidir. Burada iki gün boyunca değerli akademisyenler, iş adamları ve bürokratlar Karadeniz'de yat turizminin gelişmesi için neler
yapabileceklerini konuşacaklar. Çok güzel koylarımız var o koylara balıkçı barınağı yapmadan ufak takviyelerle mini marina haline getirmeleri mümkündür.'

Toptan son olarak ise Kdz. Ereğli'deki tersaneler bölgesinden her geçişte içinin cız ettiğini ve bu bölgenin yeniden cıvıl cıvıl hale gelmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

 

Toplantıda Kdz. Ereğli Belediyesini İmar Müdürü Mustafa Kılıç temsil etti.

Renda Okay, Nazmiye Uzun ve Hayriye Göktaş da çalıştaya katılan isimlerdi.

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem ve Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, çay-kahve molasında da balıkçı barınaklarının yat limanı olabileceği üzerinde görüş birliğinde olduklarını dile getirdiler.