Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Kdz. Ereğli Şube Başkanı Emin Semih Özkök 23 Aralık 1930 yılında Cumhuriyet karşıtı güçlerin hareketine karşı yiğitçe direnen yedek subay olarak askerliğini yapmakta olan  öğretmen Kubilay'ın şeriat isteyenler tarafından öldürüldüğünü dikkat çekerek, bugün gelinen noktada tehlikenin farkında olduklarını vurguladı.

Özkök yazılı açıklamasında şöyle dedi:

Olayın elebaşısı mehdi olduğunu iddia eden Giritli Mehmet (Derviş Mehmet) adında Nakşibendi tarikatına bağlı biriydi. 7 Aralık'ta 6 müridiyle (Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan) Manisa'dan yola çıkan Derviş Manisa'dan yola çıkan Derviş Mehmet, 23 Aralık sabahı, gün doğarken Menemen'e girdi. Belediye Meydanında çevresine topladığı yaklaşık yüz kişiyle zikrederek şeriat ilan etmeye kalkıştı. Meydandaki kalabalığın bir bölümü çağrısına uymuş, bir bölümü ise seyirci kalmayı yeğlemişti. Silahlı olan asiler bir müfrezenin başında olaya müdahale eden yedek subay Asteğmen Kubilay'ı hemen ardından da Hasan ve Şevki adındaki iki mahalle bekçisini öldürdüler.

Tarihte Kubilay olayı bu şekilde anlaşılır  bir açıklama ile yer alır.

Dikkat edilmesi gereken çok önemli üç nokta vardır; Bunlardan birincisi Cumhuriyete karşı kalkışma, ikincisi Kubilay'ın bir öğretmen oluşu ve üçüncüsü ise Kubilayın bir Asker , yedeksubay oluşu.

Sevgili yurttaşlar; Bu üç önemli nokta size bugün yapılanları çağrıştırmıyor mu? 

Toplum mühendisleri bu üçgenin çizgilerini birleştirerek kalınlaştırıyor ve gözümüze sokuyorlar.

Anlayın diye... Uyumayın diye… Uyanın diye ... Aklınızı başınıza devşirin diye…

Sizden bir şey gizlemedik herşey sizin gözünüzün önünde oldu ve olmaya devam ediyor diye…

81 yıl önce atılan tohum filizlenmiş ve büyümüş. Bu tohumu kimler suladı görmediniz mi? Hala sulamaya devam ediyorlar farkında değil misiniz ?

Biz Atatürkçü Düşünce Dernekleri olarak tehlikenin  farkındayız ve gereğini yerine getirmek için buradayız.