Aydınlanma Hareketinin söyleşisinde konuşan Prof. Dr. Rıfat Okçabol “Müfredat öncelikle cumhuriyeti ve onun kazanımlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor” dedi.  Bir grup aydının öncülük ettiği Aydınlanma Hareketi’nin düzenlediği “Eğitimde dönüşüm ve yeni müfredatla mücadele” başlıklı panel, TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapıldı.

İlgili bir eğitimci ve veli topluluğunun katıldığı söyleşide ilk sözü, Prof. Dr. Rıfat Okçabol aldı. Toplantının eğitimde gericileşmeye dikkat çekmek için yapıldığını söyleyen Okçabol, “Gericilik AKP ile başlamadı. Tohumları 1949’da atıldı, 12 Eylül’le birlikte de meyveleri toplanmaya başlandı” dedi. AKP’nin gerici olduğu kadar piyasacı bir parti de olduğunu söyleyen Okçabol, “İlk olarak hazırladıkları ve kamuoyuna ‘Yeni İlköğretim Müfredatı’ olarak duyurdukları çalışma tümüyle piyasacı bir modeldir. Amaçları da girişimci öğrenci yetiştirmektir” dedi. Prof. Okçabol sözlerine, “AKP, 12 Eylül referandumundan sonra çıkardığı 651 sayılı kararname ile girişimci vatandaş yetiştirmeyi eğitimin temel hedefi haline getirdi. Daha sonra hedeflerini ‘dindar vatandaş yetiştirmek’ diye açıkladılar. Hemen ardından da ‘Dininin ve kininin davacısı’ nesiller yetiştireceğiz dediler. Bunların ardından 4+4+4 yasası çıkarıldı. Anayasanın birçok maddesine açıkça aykırı olan bu yasa CHP’nin gerçekten dört dörtlük diyebileceğimiz bir hazırlıkla yaptığı başvuruya karşın, Anayasa Mahkemesi kanunu iptal etmedi” dedi.





GENÇLİK HER ŞEYE KARŞIN AKP’YE TESLİM OLMADI

Bu çabaların tümüyle eğitimi imam hatipleştirmek için olduğunu iddia eden Prof. Okçabol sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gençlik her şeye karşın AKP’ye teslim olmadı. Gezi direnişine katılan 14 milyon yurttaşla birlikte hem laikliğe, hem çevreye, hem de kendilerine sahip çıktı. AKP boş durmadı. Bu kez ülkenin Galatasaray gibi, Kadıköy gibi gözde lislerini proje okul adı altında AKP’lileştirmeye çalıştılar. Bu da tutmadı. Gençler buna tepkilerini diploma törenlerinde sırtlarını dönerek gösterdi. Herkesi AKP’lileştirmek, dininin ve kininin davacısı yapmak isteyen AKP son olarak da yeni müfredatı hayata getirdi. Açık söylüyorum yeni müfredatın hedefi çocuklarımızı cumhuriyet düşmanı bir nesil olarak yetiştirmektir. 2011 yılına kadar tüm çabalarına karşın imam hatip okullarındaki öğrenci sayısı 160 binlerde kaldı. Ancak 4+4+4’ten bu sayı hızla arttı. Şu anda bu okullarda 1 buçuk milyon öğrenci bulunuyor. Bu çok büyük bir rakam. Eğitim müfredatı çocuklarımızın yarın nasıl olmasını istediğimize bağlı olarak belirlenir. Biz vicdan sahibi, dünyayla barışık, bilimsel gelişkinliğe sahip çocuklar yetiştirelim istiyoruz, onlarsa dininin ve kininin davasının peşinde.”


CUMHURİYET KAZANIMLARINI ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLIYORLAR

Prof. Okçabol, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Müfredat öncelikle cumhuriyeti ve onun kazanımlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Sonra evrim kuramını yok sayıyor. Bunu yaparak çocuklarımız sorgulamayan, araştırmayan bireyler haline dönüştürmeyi amaçlıyorlar. Çünkü bilim, birisilerinin ortaya attığı bir bilimsel iddianın yalanlanmaya çalışılmasıyla gelişir. Kuramı yalanlamak için araştırma yapanlar ya aksini iddia ederler, ya da elde ettiği bulgularla doğru olduğu kanaatine ulaşırlar. AKP düşünmeyen bir toplum oluşturmak istiyor. Bu haliyle anayasanın en az 50 maddesine açıkça aykırılıklar içeriyor. Bu iktidar Sünni ve Hanefi inancını ayrıcalıklı hale getirerek ayrımcılık suçunu işliyor. Şundan kesinlikle eminim ki, günde beş vakit namaz kılan vatandaşların ezici çoğunluğunun dini anlayışı AKP ile uyumlaşmaz.”


 TOPLUMU AKP’LİLEŞTİRMEYİ BAŞARAMADILAR, BAŞARAMAYACAKLAR

Söyleşinin ikinci konuğu Avukat Günay Akgül ise AKP’nin 15 yıldır kendi gençliğini yetiştirmeye çalıştığını iddia ederek, “Bunu başaramadılar, başaramayacaklar da” dedi. AKP’nin eğitimi gerçekleştirmek için yasalar, yönetmelikler çıkardığını söyleyen Akgül, “Bununla yetinmiyor, her yere İHL’ler açıyor. Gerici vakıflarla protokoller imzalıyor. Müfredatta değişiklik yaparak tüm okulları imam hatipleştiriyor” dedi. Bu doğrultuda yapılanların tamamının yasalara aykırı olduğunu dile getiren Akgül özellikle zorunlu din dersleri konusunda pek çok hukuki zafer kazandıklarını, pek çok davanın da açılabileceğini sözlerine ekledi.