Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması için verdiği Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’nin (BAKAP) 2015 Yılı Programı ve 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı’nda yer alıp-almadığı şeklindeki soru önergesine, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanıt verdiğini söyledi.

Bakan Yılmaz’ın verdiği cevaplara göre yatırım programlarında “Batı Karadeniz Kalkınma Projesi” diye bir proje olmadığını belirten Milletvekili Köktürk, “Zonguldak halkı, AKP iktidarı tarafından uyutulmakta ve kandırılmaktadır. Bölgesel eşitsizliği gidermek için bir takım projelere kaynak aktarılırken, Zonguldak’ın var olmayan hayali projelerle avutulması Zonguldak’ın AKP tarafından gözden çıkarıldığının açık göstergesidir” dedi.

Köktürk, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“2015 Yılı Programı ve 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı’nı incelediğimizde; Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) gibi projelerin yer aldığını ve bu projelere ödeneklerin ayrıldığını görmüş, Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’nin (BAKAP) ise, tek kelimeyle dahi yer almadığını tespit etmiştik. Ayrıca, gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgeler arası göç dinamiklerini istikrarlı bir yapıya kavuşturmak için belirlenen 12 il arasında Zonguldak ili de yer almamıştır. Bu durumu, 14 Ocak 2015 tarihli soru önergemizle TBMM gündemine getirerek Başbakanlık makamına aşağıdaki sorularımızı yönelterek yanıtlanmasını istemiştik. Sorularımız: Batı Karadeniz Kalkınma Projesi (BAKAP) adında bir proje var mıdır? Şayet ‘BAKAP’ diye bir proje varsa 2015 Yılı Programı’nda ve 2014-2018 10’uncu Kalkınma Planı’nda niçin yer almamıştır. Şayet ‘BAKAP’ adıyla bir proje söz konusuysa GAP, DAP, KOP, DOKAP gibi projelere ayrılan ödenekler ve bütçeden yapılan katkılar. Bu proje için niçin yapılmamış, niçin ayrılmamıştır? Gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerarası göç dinamiklerini istikrarlı bir yapıya kavuşturmak için belirlenen 12 il arasında, bugün en fazla göç veren illerin arasında yer alan Zonguldak niçin yer almamaktadır? TBMM Başkanlığı’nın 7/58626 sayılı önergemize, Başbakan adına Bakan Sayın Cevdet Yılmaz tarafından yanıt verilmiştir. Buna göre; ‘Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’ adıyla ve kanunla kurulan herhangi bir proje bulunmamaktadır. Sayın Bakanın yanıtına göre, ‘7’nci 5 Yıllık Kalkınma Planı döneminde uygulamaya konulan Zonguldak, Karabük, Bartın Bölgesel Gelişim Projesi kamuoyunda Batı Karadeniz Kalkınma Projesi olarak ‘söz edilmektedir.’ Bu bağlamda BAKAP Projesi, yani, ‘Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’ diye ayrı proje künyesine sahip bir proje yoktur. Birinci soruyla bağlantılı olarak, Batı Karadeniz Kalkınma Projesi için neden ödenek ayrılmadığı sorumuz da aydınlanmıştır. Olmayan bir proje için KOP gibi, DAP gibi, KOP gibi, DOKAP gibi para ayrılması ve aktarılması’ söz konusu değildir. Bu yanıt, Zonguldak kamuoyunun nasıl yanıltıldığının, var olmayan beklentiler içerisine sokulduğunun ve Zonguldak kamuoyunun uyutulduğunun açık göstergesidir. Gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerarası göç dinamiklerini istikrarlı bir yapıya kavuşturmak için belirlenen 12 il arasında Zonguldak’ın neden yer almadığı sorumuz yanıtlanmamıştır. Bu tablodan çıkan sonuç şudur: Zonguldak halkı AKP iktidarı tarafından uyutulmakta ve kandırılmaktadır. Bölgesel eşitsizliği gidermek için bir takım projelere kaynak aktarılırken, Zonguldak’ın var olmayan hayali projelerle avutulması Zonguldak’ın AKP tarafından gözden çıkarıldığının açık göstergesidir. Zonguldak’taki anormal göç rakamları AKP iktidarını zerrece ilgilendirmemekte ve rahatsız etmemektedir.”

 

(Haber Merkezi)