KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Zonguldak Şube Başkanı Halil Karagülmez, dün sendika binasında bir basın açıklaması yaptı.
Şube Başkanı Halil Karagülmez, Türkiye'de 15 milyon insanın sağlık hizmetlerinden mahrum olduğuna dikkat çekerek, Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girdikten sonra sağlık hizmetlerinde ciddi ücret artışları yaşandığını söyledi.
Karagülmez, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"GSS'NİN SORUN
ÇIKARACAĞINI SÖYLEMİŞTİK"
"Genel Sağlık Sigortası (GSS) bundan bir yıl önce, l Ekim 2008 de yürürlüğe girdi. Sendikalar ve meslek örgütleri olarak GSS'nin yol açacağı sakıncalara şiddetle karşı çıkmıştık. Peki, aradan geçen bir yıl içinde neler oldu? Muayene ücretleri devlet hastanelerinde 8 TL'ye, özel hastanelerde 15 TL'ye çıkarıldı. Parasız hizmet veren sağlık ocakları paralı hale getirildi. İlaç almak zorlaştırıldı, ilaç alımında vatandaşın ödediği pay arttırıldı. Kriz bahanesiyle işten atılanlar sağlık hizmeti alamaz durumuna getirildi. Ülkemizde 15 milyon insan sağlık hizmetinden mahrum."
"İNSANLAR ÖZEL HASTANELERİN
İNSAFINA TERK EDİLİYOR"
"Özel hastanelerde ek ücret adı altında alınan ücret yüzde 30'lardan yüzde 70'lere çıkarılmaya çalışılıyor. İnsan sağlığı artık rant kapısı olarak görülüyor. Hastaneye yatışta ve ameliyatlarda katkı payı alınacak.
Hükümetin bütün çocuklar sigortalı olacak vaadi boş çıktı. Hükümet seçim öncesi herkese parasız sağlık hizmeti sunacağını vaat ederken, şimdi sağlık yatırımlarından 3 milyar TL kısıntıya giderek, insanları özel hastanelerin insafına terk ediliyor. Emekli olmak artık hayal oldu. Kısacası Hükümet GSS'nin sağlıkta yaşanan sorunları çözemeyeceği gibi, sağlığı her geçen gün daha pahalı hale getireceği ve vatandaşın sağlık hizmeti almasını daha da zorlaştıracağı belli oldu."
"DİREKTİFLERLE
YÖNETİLMEK İSTEMİYORUZ"
"Hükümet IMF ve Dünya Bankası programlarını uygulamak uğruna, halkın sağlığıyla oynuyor, insanlar sağlık hizmeti alamaz duruma geldi. Bizler bu ülkenin hekimleri, mimarları, mühendisleri, işçileri, kamu emekçileri, emeklileri, esnafı, yoksulu, kısaca bu ülkenin insanları IMF ve Dünya Bankası'nın direktifleri ile yönetilmek istemiyoruz. Söyledik, söylüyoruz ve yine söyleyeceğiz; AKP sağlığa zararlıdır."