Milletvekili Ali İhsan Köktürk, iktidarın Zonguldak için önem taşıyan imalat, sanayi ve turizm alanlarında yatırım ödeneği sağlamadığını öne sürdü.

 

AKP iktidarının Zonguldak’tan genel bütçeye aldığından çok azını hizmet ve yatırım olarak döndürdüğünü iddia eden CHP Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ali İhsan Köktürk “Hepimizin bildiği gibi; Zonguldak İlimiz ülkemizdeki diğer illerin önemli bir çoğunluğunun aksine, bütçe gelirlerine katkısının çok az bir bölümünü alabilen bir il niteliği taşımaktadır” dedi.

Köktürk, geçtiğimiz yıllarda da yine, Zonguldak İlinin bütçeye transfer ettiği gelirin, bütçeden aldığı kaynağın üzerinde gerçekleştiğini vurgularken şöyle dedi:

“Örneğin 2007 yılının rakamlarına bakıldığında Zonguldak ilimizin bütçe gelirlerine katkısı 1.028 00 YTL (TL)’dir. Aynı yıl bütçeden aldığı pay ise 537.00 YTL (TL)’dir. 2008 yılında da Zonguldak İlimize sadece 112 milyon YTL (TL) tutarında yatırım ödeneği tahsis edilmiş olup, Zonguldak’da önem taşıyan imalat sanayi alanlarında ve turizm alanında kamunun yatırım ödeneği bulunmamaktadır.”

Köktürk açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bu örneklerden de açıkça anlaşılacağı üzere; AKP iktidarı döneminde, ilimiz, verdiğinin karşılığını alamamıştır. Zonguldak’da ihale atağı şeklinde AKP yöneticileri tarafından temel projelere yönelik olarak yapılan açıklamalar Filyos set projesi, Devrek-Ereğli yol projesi gibi projeler örnek alındığında son derece sembolik ödenekler içermektedir.

Zonguldak ilimizin vermiş olduğunun karşılığını alamaması sonucu, ilimiz ciddi anlamda işsizlik ve göç sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Göç, işsizlik, ekonomik, sosyal ve kültürel gerilemeler sonucu ilimizde son 10 yılda yaşanan intihar vakaları % 300 artmıştır. Hükümlülük ortalaması ise 10000 kişide 13,14 olarak Türkiye ortalamasının üzerindedir.

AKP iktidarının Zonguldak’a sırtını dönmesi OSB’lerdeki doluluk oranlarını da oldukça etkilemiş ve bu doluluk oranları bu iktidar döneminde son derece düşük düzeylerde kalmıştır. Son yıllardaki Zonguldak sanayisindeki gerileme son derece dramatik bir noktaya ulaşmıştır. Yine AKP iktidarı döneminde Zonguldak’ın büyüme performansı Türkiye ortalamasının oldukça altında gerçekleşmiş ve adeta Zonguldak ekonomisi bu dönemi gerileme ve küçülme içerisinde geçirmiştir.

Cumhuriyet dönemi boyunca önemli bir sanayi merkezi olarak öne çıkan Zonguldak’ın içine düştüğü durumun aşılması amacıyla hazırlanan Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesel gelişme projesi (BAKAP) “söylem olarak oldukça hızlı”, ancak eylem olarak ve yatırımlara ayrılan ödenek itibariyle adeta ”Kaplumbağa hızıyla” yürümektedir.

AKP iktidarı “Zonguldak’tan genel bütçeye aldığı katkıların karşılığını ödememiştir. AKP Zonguldak Halkına hesap vermelidir.”