Zonguldak eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Ak parti’den istifa etti. İstifa dilekçesini kameralar karşısında vermek isteyen Gonca’ya izin verilmedi. Gonca istifa dilekçesini vermesinin ardından Karaelmas Gazeteciler Derneği’nde yaptığı basın toplantısı ile istifasını açıkladı.

Zonguldak’ta 2004-2009 yılları arasında Ak Parti’den belediye başkanlığı görevini yürüten Secaattin Gonca, Ak Parti İl teşkilatı’na gelerek, istifa dilekçesini vermek istedi. Basın mensuplarını da davet eden Gonca, İl başkanı Hamdi Uçar ile görüşerek, istifa dilekçesini teslim etmek istedi. Basın mensupları ile birlikte istifa dilekçesini verme isteği kabul edilmeyen Gonca, basın kapalı bir şekilde Ak Parti Zonguldak İl başkanı Hamdi Uçar ve yöneticilerle görüştü. İstifa dilekçesini İl Başkanı Uçar’a teslim ettiğini belirten Secaattin Gonca, Karaelmas Gazeteciler Derneği’nde istifasını açıkladı. Gonca, seçimden sonra yalnız bırakıldığını ve dönemindeki yapılan eleştirilere parti yöneticileri ile belediye meclis üyelerinin sessiz kalması nedeniyle istifa kararı aldığını söyledi. İstifa dilekçesi için gittiği partideki yaklaşım ve tutumların hoş olmadığını belirten Gonca, Ak Parti İl başkanı Hamdi Uçar ile yaptığı görüşmede ise kendisine şov yaptığı yönünde söylemlerin ise daha önceki yıllardaki düşüncelerin temayülü olarak yorumladı. Basın huzurunda teşekkür etmek istediğini belirten Gonca, "2004 seçimlerinde Zonguldak Belediye Başkanlığı’na aday olmak üzere Ak Parti çatısı altında verdiğimiz mücadeleden başarıyla çıkmış ve başarıyla 5 yıllık görevimizi tamamladık. Ak Parti’ye basın mensupları ile birlikte gidip, müracaatımızı yapmıştık. Ayrılırken de helalleşmek, başarı dileklerimizi yine basın mensupları huzurunda iletmek istedim. Nezaket kuralları içinde teşekkür etmeyi çok gördüler. Partiye katıldığımız gün gazetecilerin orada olması ne kadar doğal bir şeyse istifa ve teşekkür edeceğim gün olması da çok normal. Partiye gitmemdeki sebep, söylendiği gibi ‘şov yapmak’ değildi. Belki esprili söylediler ama ben ciddiye aldım. Ben basını aradığımda, istifa edeceğimi söylemedim. Üzgünüm, bu böyle olmamalıydı. Arkadaşlarımızın bakış açısının böyle olması, inanın beni çok üzdü. Ben oraya gittiğimde, ‘Basını alalım, dilekçeni alalım, işleme koymak üzere gereğini yapalım. Allah yolunuzu açık etsin, helalleşelim’ demelerini beklerdim. Bunu yaşatmadıkları için çok üzüldüm. İl Başkanı’nın takdiridir. Saygı göstermekten başka elimden bir şey gelmedi. Dilekçemi verdim, işleme konulacağına inanıyorum. Kimseye kırgın, küs değiliz. Tek taraflı demokratik hakkımı kullandım” dedi.

İSTİFA GEREKÇELERİ
Gonca istifa gerekçelerinin arasında siyasi taraf değişikliği bulunmadığını belirtirken, bundan sonra da siyasetin içerisinde olacağını ifade etti. Şuan için belediye başkanılğı ve milletvekilli düşünmediğini ısrarla vurgulayan Gonca, ismini sır gibi sakladığı bir partiye il başkanlığı yapması konusunda teklifin bulunulduğunu ifade etti. İstifasının geç kalınmış bir istifa olduğunu belirten Gonca, gerekçelerini ise şöyle anlattı:
“Siyasetin en son adresi Ak Parti değildir. Benim açımdan bundan sonraki siyasi süreç ne olursa olsun, bu istifamla uzaktan yakından bir ilgisi olmayacaktır. Aslında ben geç kalınmış bir istifa olarak görüyorum. Çünkü kamuoyunda benimle ilgili yapılan eleştirilere, söylemlere, geçen 21 aylık süreç içerisinde ne belediye meclis üyelerimizden, ne il teşkilatımızdan destek bulamadım. Hep ben cevap vermek zorunda kaldım. Bana ‘başkan sen sus’ dediler. Susan insanlar bana göre korkak, geçmişinde kara lekesi olan, kendisine güvenmeyen insanlardır. Benim bunların hiç birinde bu taraklarda gözüm olmadığına göre, neden susacaktım. Niye söylemeyecektim. En son bir yerel televizyonda canlı yayında, CHP İl başkanı Osman Yayla ve Belediye Başkanı İsmail Eşref’in benimle ilgili yaptığı eleştiri ve açıklamalara belgelerle karşılık verdim. Keşke ben değil de, istifa etmeden önceki mensubu bulunduğum Ak parti teşkilatları savunsalardı. Savunurlarken de yanlışı savunmuş olmayacaktı. Her zaman için doğruyu savunmuş olacaklardı. Seçim bittiğinden beri Secaattin Gonca’nın yalnız bırakıldığını herkes gördü. Terminal ile ilgili açıklamalarım oldu. Tüm açıklamalarımın sonuna kadar arkasındayım.2 gün sonra Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar’ın ‘Sayın Eşref’in terminali yıkma konusunda yaptığı doğrudur. Gerisi yalandır’ ifadesini, benim yaptığım açıklamaların yalanlanması olarak kabul ediyorum. Bu örnektir, bunları çoğaltmak mümkündür. Bu ve benzeri gibi olaylar ile beni halk önünde sıkıntıya sokan, üzen, rahatsız eden sebeplerdir. Bizimde hatalarımız olmuştur ancak birlikte çalıştığımız dönemle ilgili yapılan hizmetlerin karalanması karşısında sessiz kalınmasını anlamak mümkün değil. Olayın buraya gelmesini istemezdim.”

“BAŞKA İSTİFA OLMAZ”
Ak Parti’de başka istifalar olup olmayacağı yönündeki sorular üzerine ise Gonca, “Amacım Ak parti’yi yıpratmak değildir. Ak parti’nin çatısı altında da böyle bir düşüncesi olan olmadığını da biliyorum. Çünkü, benzer sıkıntıları daha önce dile getirdiğimde, istifam gündeme geldiğinde, hiçbir arkadaşım beni arayıp, bu düşüncemi, sebebini bile sormamıştı. Ama ben mücadeleyi severim, Çıkacağımız yolun yokuş, yamaç olduğunu biliyorum. Siyaset uzun soluklu bir iştir. Ayrıldığım bir yeri yıkmak düşüncesiyle ayrılmam ama biz bir yola girersek, ülkenin sorunlarını çözüme getireceğine inandığımız bir parti olursa ve bize inanan, güvenen kim olursa olsun, hangi siyasi partiden olursa olsun, ‘geliyoruz’ dediklerinde, kimseye de ‘niye geliyorsunuz’ demeyiz” diye konuştu.

İL BAŞKANI OLACAK
Kendisine bir siyasi partinin il başkanlığı konusunda ciddi bir teklif olduğunu belirten Gonca, görüşmelerin ise sürdüğünü ifade etti. Teklifin geldiği siyasi partiyi de açıklamayan Gonca, “Hangi partide devam edeceğiz, önümüzdeki birkaç gün içerisinde belirlenecek. Yol haritamızı çizeceğiz Ak Parti’den istifa ettim. Kıvırmaya gerek yok, dönüşüm söz konusu değildir. Siyasi yaşamımın olmam gerektirdiği yerde olacağım. Bir yerde düğmeye basacağız. Belediye başkanlığında şunu gördüm, ekip önemli. Değişim var. Olduğum yerde tek başıma yorulmayacağım. Ekiple de bu işi başaracağımıza inanıyorum. Arkadaşlarımıza olan saygım nedeniyle ifade etmek istemiyorum Bizi siyasi anlamda, yetersiz bulanlar olabilir. Saygı duyarım ama, yetersiz olmadığını Zonguldak halkının takdiri ile yetersiz olmadığımızı çok kısa süre içerisinde göstereceğim. Siyasetten çekilmiyorum. Siyasette, sosyal hayatta varız. Allah yardımcımız olsun” dedi.

MİLLETVEKİLİLİĞİNE AÇIK KAPI
Secaattin Gonca, yaklaşan milletvekilliği seçimleri öncesinde aday olup olmayacağı yönündeki soru üzerine ise, şuan için düşünmediğini ifade etti. Milletvekilliği kapısını aralıklı bırakan Gonca, şöyle devam etti;
“Ben siyasete 4-5 ay sonra yapılacak seçimler olarak bakmıyorum. Milletvekilliği onurlu bir görev. Herkes bu görevleri yapmak isterler. Şartların oluşmasına bağlı. İnsanların ‘milletvekili adayı olacağım’ deme lüksü yok. Şuan itibari ile böyle bir düşüncem yok. Yarından sonra, 2 ay sonra ne olur, önümüzdeki günlerdeki, girişimler ve gelişmelere göre değerlendiririz. Bu gelişmeleri de basın ve kamuoyu ile paylaşacağız.”
Kendisinde mücadeleci bir yapının bulunduğunu hatırlatan Gonca, Zonguldak için mücadelesini sürdüreceğini sözlerine ekledi.

“KİMSEDEN İCAZET ALMAM”
Ak Parti’den ayrılma kararını TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan ve diğer milletvekilleri ile paylaşmadığını belirten Secaattin Gonca, istifa kararını kendi özgür iradesi ile aldığını vurguladı. Kimseden icazet almayacağını ifade eden Gonca, “İstifa kararımı alırken hiç kimseyle, hiç bir şey görüşmedim. Bu kararı kedi özgür iradem ile verdim. Hiç kimseyle neden görüşmediğimi de açık ve net bir şekilde ifade edeyim. Çünkü, ‘yıllarca size nasılsın demeyen insana siz ne yapayım diye sorar mısınız? Başta Toptan olmak üzere, milletvekillerinin hepsine sevgim var. İstifa ederek, tek taraflı demokratik hakkımı kullandım. Hiç kimseden izin alacak değilim. İcazetle de bir yere de gelmedim. Hem bana Ak Parti’ye hayırlı olsun. Kendi adıma hayırlı olacağına yürekten inanıyorum. Şahsımda da Zonguldak’a yararlı olacağına yürekten inanıyorum. Beni eleştiren de olacak. Bunara da şimdiden saygı duyuyorum” dedi.

BELEDİYEYE ELEŞTİRİ
Zonguldak’ın çok suskun bir süreç geçirdiğini ileri süren Gonca, son derece hizmete ihtiyaç duyduğu bir dönemden de geçtiğini söyledi. Zonguldak’taki bazı gelişmelerin endişe verici olduğunu anlatan Gonca, “Zonguldak hizmete daha fazla ihtiyaç olduğu, bir dönemdeyiz. Siteye gidin bakın. Kapalı spor salonu yapılıyor. Emniyet Müdürlüğü’nün oradan eski çöp döküm alanına gidin. Her yer çamur deryası, Eğer biz yapsaydık, bizim dönenimizde yapılsaydı, inanın bizi tefe koyardılar. Bir vatandaşın evinin altını kanalizasyon suyu basmış. Vatandaş belediyeye müracaat etmiş. Valiliğe de müracaat etmiş. Valilikten şahsa giden yazıda, belediyenin malzemesi olmadığı ifade ediliyormuş. Biz bunlara fırsat vermemiştik. Havaalanının kapatıldığı haberi yer alıyor, bakıyorum siyasetçilerden, kimseden bir ses yok. Sanki ev kapatıyorsun. Zonguldak adına üzücü bir şey. Bunların mücadelesinin verilmesi gerekir. Dere üstünün kapatılmasının mücadelesini öyle verdim. Neler çektiğimi biliyorsunuz” diyerek açıklamalarına devam etti.
Ak Parti eski İl Başkanı Celil Uzun’un Ak parti’den hiçbir zaman istifa etmeyeceğini belirten Gonca, Celil Uzun’un milletvekili olmasını da çok istediğini sözlerine ekledi. Kendisinin geçmişinde en küçük bir kara lekenin bile bulunmadığını kaydeden Gonca, gerek kendisinin gerekse bölgenin önünün açık olduğunu ve yeni bir siyasi ve sosyal ekiple güzel işlere imza atacaklarını vurgulayarak konuşmalarını tamamladı.