Hükümetin yeni fındık stratejisini açıklayan Uçar, üretim alanlarının genelde 642 bin hektardan 406 bin hektara inince rekoltenin 400-500 bin ton dolayında tutularak istikrarlı piyasa oluşacağını vurguladı.
Uçar, fındık hasadına başlayan üreticilere hayırlı ürün hasadı dilediğini belirterek, yeni fındık stratejisi ile birlikte fındık üreticilerine hükümetin destek vereceğini söyledi.


AKP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, fındık hasadının başlamasıyla birlikte hükümetin yeni fındık stratejisine ilişkin bir açıklama yaptı.
Uçar, "Yeni fındık politikamızın ana temel hedefinde Avrupa'yla rekabet edebilecek, istikrarlı olarak ihraç ürünlerimiz arasında gerçekten hak ettiği yere ulaşması için öncelikle üreticimizi bilinçlendirmeli, teknik ve ekonomik donanımlarını da sağlamalıyız. Bilinçli fındık üreticisini yaratmak organik ve iyi tarım unsurlarına göre fındık ile birlikte alternatif ürünlerin üretilmesini teşvik etmek bizlerin temel görevidir" dedi.
Zonguldak AKP İl Başkanı Hamdi Uçar'ın açıklaması şöyle:
"Hükümetimizce uygulanan kalıcı ve radikal çözüm getirilerek ,"Yeni Fındık Stratejisi''ni kamuoyu ve bölgemizdeki tüm üreticilerle paylaşıyoruz. Yeni fındık politikamızın ana temel hedefinde Avrupa'yla rekabet edebilecek, istikrarlı olarak ihraç ürünlerimiz arasında gerçekten hak ettiği yere ulaşması için öncelikle üreticimizi bilinçlendirmeli, teknik ve ekonomik donanımlarını da sağlamalıyız. Bilinçli fındık üreticisini yaratmak organik ve iyi tarım unsurlarına göre fındık ile birlikte alternatif ürünlerin üretilmesini teşvik etmek bizlerin temel görevidir.

YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Bu nedenle AK Parti hükümetinin 3 yıl süreye yaydığı,''Yeni Fındık Stratejisi''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca,''Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in yürürlüğe konulması aynı bakanlığımızın 14 Temmuz 2009 tarih ve 325 sayılı yazısı üzerine 2844 sayılı,''Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkındaki Kanun'un 6.maddesine göre Bakanlar kurulunca 14 Temmuz 2009 tarihinde kararlaştırılmıştır. 15 Temmuz 2009 tarihinde 27289 sayılı Resmi gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

İSTİKRARLI PİYASA OLUŞACAK
Yeni Fındık Stratejisi'nin amacı ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticilerle, ruhsatsız alanlardaki fındık tarlalarında söküm yaparak alternatif ürüne geçen ve geçecek olan üreticileri desteklemektir. Üretim alanları genelde 642 bin hektardan 406 bin hektara inince rekolte 400-500 bin ton dolayında tutularak istikrarlı piyasa oluşacak. Fazla üretimden dolayı fındığın piyasa değerinin düşmesi sonucu üreticinin her yıl uğradığı zarar da önlenecek. Üreticiler hak ettiği kazancı sağlayacaktır. Ülkemizde 500 bin ton fındık üretiminden dolayı fındığın dünya piyasasında ihracat değeri artacak ve daha az, ama kaliteli ürün ihraç etmek kaydıyla çok daha fazla döviz girdisi sağlanacak. Tarım arazilerinde alternatif ürüne geçişle birlikte yeni ihracat ürünleri de geliştirilecek.

DEKAR BAŞINA DESTEK
Hükümetimiz,  fındık üreticilerine ruhsatlı alanlarda dekar başına 150 TL destek veriyor. Bu ton başına 1500 TL'lik bir destektir. Yine ruhsatsız alanlarda fındığını söken ve alternatif yeni ürünlere telafi edici desteği de dekar başına yılda 600 TL'dir. Üreticilerimize yapılacak bu telafi edici ödeme geçiş sürecinde zararının karşılanabilmesi açısından çok büyük bir katkıdır. En önemlisi de TMO'nin depolarındaki 530 bin ton fındığı da piyasaya sürmeyerek yağlığa ayırması 2009 ürününün beklenenin üzerinde piyasa fiyatıyla satılmasına katkı sağlayacaktır. Buna dekar başı 150 TL desteği de ilave edersek ki bu ton başı 1.500TL demek üreticinin yüzünün güleceği bir yıl geçmesini bekliyoruz. Bu süreçte üreticilerimiz fındığı satmada acele etmemeli ve fındığını emanete vermemelidir. Hükümetimiz uygulamalarıyla ülke gerçeklerini düşünerek üreticilerimizin uzun vadede haklarını koruyan çalışmaları gerçekleştiriyor.


TELAFİ EDİCİ ÖDEMELER
Yeni Fındık Stratejisi'nin uygulanmaya başlamasıyla fındık hasadına başlayan üreticilerimize hayırlı ürün hasadı diliyoruz. Bölgemizdeki fındık üreticilerimiz alan bazlı desteklerden şöyle yararlanacaklar.

Ruhsatlı alanlarda fındık üreticiliği yapanlara (fındık üretici belgesine sahip kamu kurumları hariç tüzel kişilere) yılda bir defa olmak üzere 2009-20010 ve 2011 de her yıl için Dekar başına 150 TL, Alan bazlı Gelir desteği Ödenecek.  Üreticiler her yıl Eylül-Aralık dönemlerinde başvurarak bu destekten yararlanacak. Her yılın ödemesi bir sonraki yıl yapılacak.
Ruhsatsız bölgelerde fındık sökümü yaparak alternatif ürünlere geçen üreticilere 2009-2012 yılları arasında Telafi ödemesi yapılacak. Bu İlk yıl için Dekar başına 300 TL, İkinci ve Üçüncü yıllarda ise 150'şer TL olmak üzere toplam 600 TL telafi edici ödeme yapılacak. 2010-2011 döneminde başvuranlara ilk yıl için dekar başına 300 TL, ikinci yıl içinde dekar başına 150 TL olmak üzere 2 yılda toplam 450 TL, 2011-2012 döneminde başvuranlara ise dekar başına 300 TL Telafi edici ödeme yapılacak."