Kdz. Ereğli Gökçceler Tepesi’ndeki Çöp Transfer İstasyonu yapım çalışmalarını yerinde inceleyen Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, “Çöpün toplanması ve imhası noktasında, Türkiye’deki 4-5 ilden biriyiz. Gayretli çalışmalarıyla, Zonguldak’ın bu noktada olmasını sağlayan ve çevre sağlığına büyük bir önem veren Sayın Valimiz Erdal Ata’ya Zonguldak halkı ve Zonguldak belediyeleri adına teşekkür ediyorum” dedi.

Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Kdz. Ereğli Gökçeler Tepesi’ndeki “Çöp transfer istasyonu” çalışma alanında incelemelerde bulundu. Çöp transfer istasyonunun yapımını üstlenen yüklenici firma yetkilisi Çevre Mühendisi Veysel Kır’dan çalışmalarla ilgili bilgi alan Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu şöyle dedi:

 

“1995’li yıllarda kurulmuş olan Zonguldak Çevre Altyapı Belediyeler Birliği’nin çalışmaları artık son aşamaya kadar geldi.Bu projede bize öncülük eden Sayın Valimizin gayretleriyle bu noktaya kadar geldik. Kendisine çok müteşekkiriz. Biliyorsunuz, Zonguldak merkezde ortak bir çöp depolama alanı yaptık. Tüm belediyeler çöplerini bu alana taşıyor. Biz de Alaplı Belediyesi olarak çöplerimizi her gün 102 kilometre gidiş 102 kilometre de dönüş olmak üzere toplam 204 kilometre yol yapmak suretiyle bu depolama alanına taşıyoruz. Kilimle’de, Çaycuma’da aktarma istasyonu vardı, şimdi Ereğli aktarma istasyonunu yapıyoruz. Buraya Ereğli, Kandilli, Gökçeler, Ormanlı, Alaplı ve Gülüç belediyeleri çöplerini buraya dökecek. Buradaki firma da daha sonra kapalı konteynırda bu çöpleri Zonguldak’taki çöp depolama alanına taşıyacak. Burada değil çöp, çöpün tozu,suyu dahi olmayacak. Sadece çöp kamyonları rampaya çıkacak; çöpünü boşaltacak ve bu çöp yine kapalı bir ortama girecek. Kapalı ortamdaki çöp konteynırla buradan alınıp gidilecek. Fakat buna rağmen, yağmur ve rüzgardan etkilenmesin diye, etrafı ve üstü kapatılıyor, yağmur suyu ile çöpün teması da engelleniyor. Bu kadar titiz davranılıyor. Burada ne koku olacak, ne çöp görülecek. Buraya dışarıdan bakan aktarma istasyonu olduğunu bile anlayamayacak. Çok modern bir yer olacak burası. Biliyorsunuz, bir de Zonguldak’ta bizim tıbbi atık arıtma ve sterilizasyon tesisimiz var. Zonguldak bölgesindeki Ereğli, Alaplı, Çaycuma ve Devrek’te ne kadar hastane varsa, tüm hastanelerin ve sağlık kurumlarının tıbbi atıkları da ayrıca toplanıp ZONÇEB tarafından yaptırılan çok modern tıbbi atık arıtma tesisinde imha ediliyor. Üçüncü aşamada geri dönüşüm aşamasıydı. O geri dönüşüm aşamasında da yine Sayın Valimizin olağanüstü çalışmalarıyla son aiamaya geldik ve Zonguldak merkezdeki yine aynı tesis alanında geri dönüşüm çalışmalarımız başladı. Orada çöpümüz ayıklanıyr, geri dönüşüm malzemelerimiz alınıyor. Bayramdan sonra Ereğli ve Alaplı’da inşallah geri dönüşüm konteynırlarımız okul bahçelerine, sitelere ve çarşı merkezindeki belli noktalara konulacak, çöp poşetleri verilecek. İnsanlardan cam, plastik, kağıt, metal gibi geri dönüşüm malzemelerinin ayrık olarak bo konteynırlara atmasını isteyeceğiz. Firma gidip bunları alacak. Buna biz, ‘Kaynağında ayrıştırma’ diyoruz. Bu geri dönüşüm malzemeleri Zonguldak’ta sıkıştırılıp, paketlendikten sonra sanayiye kazandırılacak. Bir de ayrıca normal çöpün içindeki geri dönüşüm malzemeleri de yine Zonguldak’taki tesiste elenerek, paketlenip sanayiye kazandırılacak. Kaynağında ayrıştırma için okullarda öğrencilere eğitimler verilecek, evlere de eğitici, öğretici büroşürler dağıtılacak. Zonguldak halkı adına, Zonguldak’taki tüm belediyeler adına Sayın Valimiz Erdal Ata’ya canı gönülden teşekkür ediyorum. Çöp toplama ve çöp imhası noktasında Türkiye’deki 4-5 ilden biriyiz.ZONÇEB olarak çöp yakma fabrikası kurabilmek için de bir ön çalışma yapıyoruz.”

Çöp transfer istasyonunun yapımını üstlenen yüklenici firma Yetkilisi Çevre Mühendisi Veysel Kır ise, bu istasyonla 15-20 kamyonluk çöpün tek seferde Zonguldak’taki düzenli çöp depolama tesisine naklinin yapılabileceğini belirterek şöyle dedi:

“Burada Ereğli ve çevresindeki belediyelerin katı atık transfer istasyonunu yapıyoruz. Transfer istasyonunun çevresinde bir adet tır kantarı, bir de döküm rampası ve döküm platformu oluşturacağız. Bu platformun her iki tarafında çift tırın rahatlıkla çöpleri alabileceği döküm burkerleri olacak. Ufak araçlarla gelen çöpler kantardan geçtikten sonra döküm platformuna çıkıp hiç çöp suyunu sağa sola dökmeden altta bulunan sıkıştırmalı büyük treylere boşaltacaklar. 15-20 aracın çöplerini boşaltmasıyla dolan treyler buradan çöpleri alıp Zonguldak’taki düzenli depolama tesisine götürmüş olacak. Hemen karayollarının karşısındaki bu saha orman arazisi ve bu tesis için tahsis edilmiş. Bu alanda kantar, çöp döküm platformu ve burkerlerin yapımının  yanı sıra betonlama ve ulaşım yolunun iyileştirme çalışması da yapılacak”