AKP Zonguldak Milletvekillerinden Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Faruk Çaturoğlu  Maliye Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada Filyos Limanını, özelleştirme uygulamalarını ve 2/B arazi uygulamalarıyla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

Çaturoğlu'nun bütçe görüşmelerinde performansı dikkat çekerken, gönderdiği açıklama konu başlıklarına göre şöyle sıralandı:

FİLYOS LİMANI 

Hükümetimizin de 100 Büyük Projesi içerisinde yer alan Filyos Limanı ve arka planındaki Karma Endüstri Bölgesi, Serbest Bölge Projesi’nin ilk adımı olan liman ihalesi iki sene önce gerçekleştirildi. Ancak gerçekleştirildikten sonra bu sıralamaya giren firmalar Kamu İhale Kurumuna birbirlerini şikâyet etmeye başladılar. Onunla da yetinmediler, Kamu İhale Kurumundan alınan cevaplara da itibar etmediler, yetinmediler, bu sefer yerel mahkemelere gittiler. Yerel mahkemelerden aldıkları sonuçlara da itibar etmeyip bu sefer Danıştay’a davalar açtılar ve bizim bölgenin hasretle, özlemle beklemiş olduğu “Filyos Vadi Projesi”nin liman inşaatı iki yıldır bu işlerden dolayı yapılamıyor, gecikiyor. Artık bu tür işlemlere “dur” demenin zamanı gelmiştir. Yeni bir ihale yasasına ihtiyacımız var, ivedilikle bunun gündeme alınması ve bu sorunların çözümüne katkı sağlanmasını, bilhassa Sayın Bakanım ve çalışma arkadaşlarından talep ediyorum.

Bakınız, en düşük fiyat verene iş veriliyor; bu müteahhidin mali durumu bozuk veya daha sonra bozuluyor, maalesef, bizim devletimizin işleri biterse bile kalitesiz bitmiş oluyor, çoğu zaman da bitmiyor, bu firmalar kayyuma devrediliyor ve al sana bir çıbanbaşı daha. Benim kendi bölgemde böyle birçok müteahhitlerden kaynaklanan, müteahhitlerin finansman ve mali durumlarından kaynaklanan işler var; bunun içerisinde hastane,yurt, okul, yol inşaatları var, mutlaka bu işlerin de bir düzene oturtulması gerekir. Bu konuya katkım olsun diye bunları söylüyorum. Bu bizim gerçekten kanayan yaramız. Ödenek var, imkân var, ama bu koşullar yüzünden de bizim hükümetimizin yapmış olduğu icraatların vatandaşa yansımasında, gitmesinde sıkıntılar var, bunun mutlaka düzelmesi gerekir diye düşünüyorum.

ERDEMİR'E İMALI GÖNDERME

Özelleştirme uygulamalarından sonra, maalesef, özelleştirilen firmalar sadece kâr odaklı, yani daha fazla kâr etme anlayışına göre faaliyet gösterdiklerinden dolayı, kamunun elindeyken çevredeki yaşayanlara göstermiş olduğu kurumsal ve sosyal sorumlulukları, maalesef, göstermiyorlar, yerine getirmiyorlar, bu işleri tamamen sıfırlama yoluna gidiyorlar. Bunların özelleştirildikten sonra kendi hâllerine bırakılmayıp, mutlaka belli asgari şartları, o çevrede yaşayan insanlara karşı sorumluluklarını yerine getirmelerine de mecburiyet getirilmelidir diyorum.



ZONGULDAK 2/B ARAZİLERİNİN DURUMU

Zonguldak ilimizin bir mahallesinde bu 2/B uygulamalarıyla ilgili birtakım çalışmalar yapıldı, fiyatlar noktasında itirazlar oldu, en son mahalleden bir yol geçiyor, yolun bir tarafı ayrı bir mahalleye ait, bir tarafı ayrı bir mahalleye ait, orada değişik fiyatlar var, bunlardan dolayı da arazide çok sıkıntı çekiyoruz. Ekte sunduğum dosyanın incelenerek, burada gerekirse yeniden fiyat değerlendirmesi yapılamasını istiyoruz.

Vergi Dairesi Müdür ve Müdür Yardımcılarının özlük sorunları, maliye çalışanlarının kurum içi uzmanlık sınavlarının açılması ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin ek gösterge sorunları ile vergi yasaları ve Serbest Muhasebeci-Mali müşavirlerin çalışma koşulları hakkında görüş ve önerilerimi bizzat Sayın Bakanımıza yazılı olarak sundum.