Asıl mesleği olan madenciliği, yaşamını anlattığı madencilerin siyah-beyaz fotoğrafları ve öyküleri ile sanat alanında da ifade eden Alaaddin Kara, "2010 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması" birincisi seçildi.
11 Nisan 1980 tarihinde öldürülen TRT Prodüktörü, Gazeteci-Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına bu yıl altıncısı düzenlenen öykü yarışmasına 498 öykü katıldı. Adnan Özyalçıner, Öner Yağcı, Mehmet Güler, Zeynep Aliye, Mustafa Sancar, Dr.Canan Kaftancıoğlu ve Öztürk Tatar'dan oluşan Seçici Kurul, birinciliğe kentimiz sanatçısı Alaaddin Kara'nın "Bir Mendil Kömür" adlı öyküsünü değer gördü. Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nda ikinciliğe Macide Özcan'ın "Bilye" adlı öyküsü, üçüncülüğe ise Nazır Şentürk'ün "Zurnacı" adlı öyküsü layık görüldü.
Kaftancıoğlu anısına düzenlenen yarışmada 7 öykü de mansiyona değer görüldü. Öykü yarışmasının ödülleri Ümit Kaftancıoğlu`nun öldürülüşünün 30'uncu yılı olan 11 Nisan 2010 günü yapılacak anma töreniyle sahiplerine verilecek. Eser sahipleri yarışmaya yayımlanmamış ve ödül almamış 2`şer öyküyle katılabiliyordu.
 ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?
Ümit Kaftancıoğlu, ilkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Köy Enstitüsü'ne girmek için yıllarca uğraştı, yollara düştü, Cılavuz Köy Enstitüsü'ne girdi. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü'nü bitirdikten sonra Mardin'in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü bitirip bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. Yedek subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları Bölümü'nde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu'nda "Av Bizim Avlak Bizim", "Dilden Dile" ve "Yurdun Dört Bucağı"ndan gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı. Anadolu'yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. "Evreşe Yolları Dar" ve "Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar" adlı türküler, Kaftancıoğlu'nun derlemeleri arasındadır. 11 Nisan günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu'na gitmek için çıktığı evinin önünde, demokrasinin, kültürün ve aydınlığın düşmanlarınca katledildi. Ümit Kaftancıoğlu'nun eserleri arasında Dönemeç, Hakullah, Yelatan, Tek Atlı Tekin Olmaz, Tüfekliler, Köroğlu Kolları, Çarpana, İstanbul Allak Bullak, Kekeme Tavşan, Çizmelerim Keçeden, Altın Ekin, Dört Boynuzlu Koç, Kan Kardeşim Doru Tay, Hızır Paşa, Çoban Geçmez, Şülgür Deresi, Salih Bey'i hatırlatalım.