Zonguldaklı sanatçılarımızdan Alaaddin Kara, Gazeteci-Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına düzenlenen öykü yarışmasında 2010 yılı birincisi olmuştu. Geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen ödül törenine katılan Kara, bu başarıyı "Bir Mendil Kömür" adlı öyküsü ile yakalamıştı.
Daha çok çektiği maden fotoğrafları ile bilinen Alaaddin Kara, son yıllarda bu sanatının yanına koyduğu öykü çalışmalarıyla da dikkat çekmeye başladı. Özellikle madencilerin dünyasına eğilen konuları işleyen Kara, öykülerinde belli bir yaşanmışlık duygusunu sürekli hissettiriyor.
Kara'nın öyküleri Zonguldak'ın son dönemde Osman Günay'la "Yılmaz Güney", İrfan Yalçın'la "Cevdet Kudret" gibi etkili edebiyat değerlendirmelerinde ses getirmeleriyle başlayan süreci ışıldatmaya devam ediyor. Bu yıl 6'ncısı yapılan Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nda Kara'nın öyküsü "Bir Mendil Kömür", 498 eser arasından birinci seçildi. Dereceye girenlere ödülleri geçtiğimiz Cumartesi günü verildi. Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'ndeki Kaftancıoğlu'nu anma gecesine, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Ardahan Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, Yazar Mehmet Güler, Toplumsal Bellek Platformu yöneticileri ve üyeleri ile Kaftancıoğlu'nun ailesi ve sevenleri katıldı.
Ümit Kaftancıoğlu'nun hayatını anlatan "Bir Garip" adlı belgeselin gösterimiyle başlayan gecede, Sivas olaylarında yaşamını kaybeden Şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, Toplumsal Bellek Platformu adına bir konuşma yaptı. Platformu örgütlemekteki amaçlarının, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve cinayete azmettiricilerin ortaya çıkarılması olduğunu belirten Altıok, "Tek tek ve başarısız kaldığımız hukuk mücadelesinde, toplumsal ve siyasal duyarlılığı harekete geçirerek, kaybettiğimiz yakınlarımızın kimler tarafından, neden öldürüldüğünü aydınlatabileceğimize inandık" diye konuştu. Altıok, ortaya koydukları çabanın, toplumsal barışa ve Türkiye'de benzer cinayetlerin bir daha işlenmemesine katkıda bulunacağına inandıklarını söyledi. Ankara'da 11 Nisan 1980'de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını Kaybeden Gazeteci-Yazar ve TRT Prodüktörü Ümit Kaftancıoğlu adına bu yıl 6'ncısı düzenlenen öykü yarışmasının jürisi Adnan Özyalçıner, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Mustafa Sancar, Dr.Ali Naki Kaftancıoğlu, Dr.Canan Kaftancıoğlu ve Öztürk Tatar'dan oluşuyordu. Seçici Kurul'un değerlendirmesi sonucunda, Alaaddin Kara, "Bir Mendil Kömür" adlı öyküsüyle birincilik, Macide Özcan "Bilye" adlı öyküsüyle ikincilik, Nazır Şentürk de "Zurnacı" adlı öyküsüyle üçüncülük ödülünü kazandı. Şahsene Camız "Dirlik", Bedi Gümüşlü "Dokuz Sultan Tepesi", Hasan Çolak "Kayıp Vicdan", Sami Özbil "Kar Yangını", Nesrin Göçtürk Kaya "Babamın Karısı", Sultan Su Esen "Kumandan Beni Yemen'e Gönder" ve Atiye Güner Tümüklü de "Canlı Çuval" adlı öyküleriyle mansiyona değer görüldü.Alaaddin Kara ödül töreninin iyi geçtiğini, öykü dalındaki bu başarısının yeni çalışmaları için kendisine güç vereceğini belirtti. Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri Yarışması-2010'un kitabı da Alaaddin Kara'nın öyküsünü kullanarak "Bir Mendil Kömür" adıyla Yalın Ses Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.