“Zonguldak’ın gelecek vizyonu” başlıklı etkinlikte konuşan,  Zonguldak Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Gurbet Altay "gelin tanış olalım, Isı kolay tutalım, Sevelim sevinelim, Dünya kimseye kalmaz" dedi.

Zonguldak  Dernekleri Federasyonu (ZONDEF), Zonguldak Sanayici ve İşadamları Derneği (ZONSİAD), Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ortak çalışması ile düzenlenen konferans-panel-çalıştay, Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Zonguldak Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Gurbet Altay, sivli toplum örgütlenmişinin  Zonguldak aşkı ile kurulduğunu ve  ve şimdi İstanbul, Ankara, Bursa, Bolu’da 22 dernek ve üye  olmayı bekleyen 8 derneğimizle hizmet etmeye devam ettiklerini bekleyerek, konuşmasına “Tilkinin aklında 10 düşünceden 9’u tavuklarla ilgili olurmuş. Bizim de aklımızda 10 düşünceden 9’u Zonguldak’la ilgili.” Başladı ve şöyle devam etti:

“2015 yılında ise Birlikte Daha Güçlüyüz söylemleri ile yolumuza devam ettik. 2013’te ve 2015’te 15 binin üzerinde Zonguldak sevdalısınız Zonguldaklılar Hasret Gecesinde buluşturduk.

Yazarlarımızı, değerlerimizi ve kültürümüzü İstanbul’a taşıdık. Şunu iyi biliyorduk, gelişmişlik kültürle doğru orantılı idi. Biz de önce kültürel değerlerimize sahip çıkarak sanatçılarımızı, yazarlarımızı, zanaatkarlarımızı, iş adamlarımızı destekledik. Onları tanıdık ve tanıtmaya çalıştık.

2017’den itibaren ise ‘Hiçbirimiz hepimiz kadar güçlü değiliz, biz birlikte daha güçlüyüz ve şimdi projeler zamanı’ ve ‘Zonguldak altı elmas, üstü Pırlanta’ dedik.

Ve 12 komisyonla planlamalarımıza devam ediyoruz. Yeni tabirle sürdürülebilir projeler yani eskilerin değimi ile istikrarlı projeleri masaya yatırdık ve planlamaları yaptık.

Dilimizin döndüğünce Zonguldak’ımızı tanıtmaya elimizin elverdiğince yardıma ihtiyacı olana destek vermeye çalıştık.

Daha yeni kuruluna ve de tek sermayesi özlediği Zonguldak ve gönlü her zaman Zonguldak için atan Zonguldak sevdalıları adım adım etkinliklerde kendilerini göstermeye başlamışlardı. İstanbul’da bir umut ışığı olmaya başlamıştık.

İstanbul’daki hemşerilerimizi İstanbul kültür turları yaparak, gençlerimizi sporla bir araya getirerek ve de yazarlarımızın bizlere uzman oldukları konuları aktararak bir olmaya diri olmaya iri olmaya çalışıyoruz.

2013’ten beri Zonguldak için her nefes alan ve dua eden hemşerimizin sayesinde, bir çok STK bizlerle etkinlikle çalışmalar yapmak istemekte kamu kurumlardan etkinlik için kapılar ardına kadar açıldı.

Her organizasyonumuzu yaparken Zonguldak’taki başta Valimiz olmak üzere, bürokratımızı, iş adamımızı, siyasetçimizi yani Zonguldak sevdalılarını yanımızda hissettik. Şimdi ne zamanı mı geldi? Şimdi proje, şimdi daha da ses çıkarabilecek etkinlikler organizasyonlar zamanı geldi.”

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Vali Ahmet Çınar’ın konuşmaları yapıldı. Vali Çınar, kendisinin herkesten daha çok Zonguldaklı olduğunu belirterek, kültür ve sanata değindi.

Daha sonra, konferans-panel-çalıştaya geçildi. TOBB Fuarlar Komitesi Meclis Başkanı Cihat Alagöz, Elcap Genel Müdürü Necdet Tıskaoğlu, Orman Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanı Hüdaverdi Şen ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel görüşlerini anlattılar.

Bu konuşmalarda öne çıkan sözleri Cihat Alagöz dile getirdi. Alagöz eski maden ocaklarının turizme kazandırılabileceğini, balon turizminin başlatılabileceğini, mağaralarımızın bulunduğunu ve özellikle  yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek projelerin gerçekleştirilmesinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti.