Kdz.Ereğli-Düzce karayolunda devam eden tünel çalışmalarını inceleyen ve firma yetkililerinden bilgi alan Zonguldak Vali Erdal Ata, yol güzergahının tamamlanması ile bölgeye yatırımcının geleceğini söylerken Alaplı’ya termik santral kurulması için talep geldiğini belirtti.

FİRMA GİTTİ: Yolun tamamlanmasının bölgemiz ve ilçemiz açısından büyük faydası var. Geçen sene Bursa’dan firma geldi, İspanyollar ile burada yatırım yapmak istedi, Ereğli OSB’den 100 dönüme yakın yer verdik, yer tahsisi yapıldı, İspanyol ortaklar buraya geldi yolu görünce yatırım yapmaktan vazgeçti.

TERMİK SANTRAL: Karabük Valimiz bir firma gönderdi, demir çelik ve termik santral kurmak için, biz dedik tek başına termik santrali biz burada müsaade etmeyiz. Buraya gelerek yatırım yapacak olan firma demir-çelik, çimento ve birkaç tane tesis kurarsa o zaman termik santrale katlanırız ama tek başına termik santrale izin vermeyiz. Yeni bir şirket daha gelecek onlarda termik santral için gelecekler görüşeceğiz.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, Limak firması tarafından yürütülen Düzce-Kdz.Ereğli duble yol çalışmalarını inceleyerek yetkilerinden bilgi aldı. Limak Firmasına ait şantiyeyi ziyaret eden Ata, Karayolları Kontrol Şefi Abdullah Balcı’dan devam eden çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Yıl sonuna kadar duble yol çalışmasını tamamlamayı hedeflediklerini belirten Balcı, Mayıs ayı sonunda 9 tünelden 5’ini hizmete açacaklarını kaydetti. 72 km yolun 56 kilometresini tamamlandığını anlatan Balcı konuşmasında, “Zonguldak bölgesi içinde olmak üzere tünellerle beraber 14 kilometre yolumuz kaldı. İnşallah kalan yolumuzu bu sene sonuna kadar biteceğiz. 14 Kilometre yolumuzun 4 kilometresi tek taraflı tünel çalışması, 4 km uzunluğunda toplam 9 tünelimiz var. Yaklaşık bin 800 metresi şuanda bitti. 5. tünelin aydınlatma işleri yapılıyor. Mayısın sonun kadar bu tünelleri hizmete açacağız. 6 tünelin kazı işleri bitti. 7, 8 ve 9. tünellerde çalışmalar devam ediyor. Tek sıkıntımız 7. tünelde kamulaştırmadan dolayı bir sıkıntımız var. Bu yüzden giriş kısmını yapamıyoruz” dedi.
Gazetecilere açıklamalarda bulunana Vali Erdal Ata, duble yol çalışması tamamlandığı zaman bölgeye daha fazla yatırımcı geleceğini belirtti. İspanyollar yol nedeniyle gecen yıl yatırım yapmaktan vazgeçtiklerini kaydeden Ata, “Yolun biran önce açılması bölgemizi ve ilçemiz acısından büyük faydası var. Geçen sene Bursa’dan bir firma geldi. İspanyollar ile burada yatırım yapmak istediklerini belirttiler. Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 dönüme yakın yer talep ettiler. Bizde kabul ettik, yer verdik. Yer tahsisi yaptık. Arkasından İspanyol ortakları gelmiş buraları gezip görmüşler. Yolu görünce yatırım yapmaktan vazgeçip Bursa ve Manisa tarafına gittiler. O nedenle burada yolun yapılaması hem vatandaşın ulaşım bakımından daha rahat daha huzur içinde gideceğe yere ulaşmasını sağlar. Hem de yatırımcılar içinde yolun standardını yüksek olduğu zaman bir cazip yönü olacaktır. Aksi taktirde doğru düzenli bir yolumuz olmadığı taktirde yatırımcıyı da getiremiyorsunuz. Bu bizim için büyük bir kayıptır. İspanyollar burada rüzgardan enerji elde etmek için kuleler ve onların aksamlarını üreteceklerdi. Bölgemiz içinde en azından 200–300 kişiye iş imkanı olacaktı. Böyle bir yatırım yolu beğenmedikleri için kaçırdık”.
ALAPLI’YA TERMİK SANTRAL
Alaplı OSB ve Liman bölgesinde yatırım yapmayı planlayan Çolakoğlu firmasından haber bekliyoruz. Benim anladığım kadarıyla iki kardeşin arasında anlaşmazlık var. Bir tanesi hemen yatırımdan yana, bir tanesi ise beklemekten yana daha net kararlarını vermiş durumda değiller ama ben onlara şunu söyledim. Biz sizi bekleyemeyiz. Başka talep eden firmalar var. Geçen Karabük Valimiz bir firma gönderdi. Demir çelik ve termik santrali kurmak için, Biz dedik tek başına termik santrali biz burada müsaade etmeyiz. Buraya gelerek yatırım yapacak olan firma Demirçelik, çimento ve birkaç tane tesis kurarsa o zaman termik santrale katlanırız ama tek başına termik santrale izin vermeyiz. Yeni bir şirket daha gelecek onlarda termik santral için gelecekler görüşeceğiz.
ALAPLI FATİH KÖPRÜSÜ BAŞLANIYOR
Alaplı Fatih Köprüsü için Limak Firması sahibi Nihat Özdemir ile görüştüklerini anlatan Ata, “Geçen hafta Limak Firması sahibi Nihat Özdemir ile Fatih Köprüsü hakkında görüşme yaptım. Limak kazıklarını çakacak üstünün kirişlerini de Karayolları tarafından yapılacaklar bize söz verdiler, Hazirana kadar yapacaklarını belirttiler. 10 gün için kazık çakma çalışmaları başlayacak ve Haziran ayı içinde tamamlanacak.

ALAPLI’YA ÇEVRE YOLU ŞART
Ben bölge müdürlüğü ile görüşeceğim. Alaplı’ya Balıkçı Barınağını olduğu yerden sahilden Liman bölgesini olduğu yere kadar çevre yolu projesi yapılabilir. OSB’ye bağlantılar bu çevre yolundan daha iyi sağlanırdı. Mevcut yolun dar olması nedeniyle yatırımcılar pek sıcak bakmıyor. Ancak Alaplı girişinden direk liman bölgesine olduğu yere sahilden yol olursa birçok sıkıntı aşılmış olur” dedi.
İncelemelerde Ata’ya, Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimernoğlu, Alaplı İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, İl genel Meclis üyeleri Ayhan Akman, Temel Uslu, Muhtarlar Derneği Başkanı Rahmi Yapar ve muhtarlar katıldı.