Alaplı’dan çalışmak üzere Libya'ya giden işçiler, memleketlerine geri döndü. Alaplı Terminali'nde kendilerini bekleyen aileleri ile kucaklaşan işçiler duygu dolu anlar yaşadı.
İsafakıllı köyü Durabeyli Mahallesi'nden Libya'nın Bingazi şehrine çalışmak üzere giden Cavit Kaya (34) ve İbrahim Uçar (37), ilçeye dönüp ailelerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Alaplı Terminali'nde karşılanan işçiler ve aileleri duygu dolu anlar yaşarken gözyaşlarını tutamadı.
İşçilerden Cavit Kaya, 9 ay önce Libya'ya gittiğini, olayların patlak vermesi nedeniyle zor ve sıkıntılı anlar yaşadıklarını söyleyerek, "Alaplı'dan 9 ay önce Libya'ya çalışmaya gittim. Orada bir firmada elektrikçi olarak çalıştım. Olaylar çıkınca korkuya kapıldık. Bizi bir kampa yerleştirdiler. Memlekete dönmek için kamptan çıkıp havaalanına gitmek üzere yola çıktık. Havaalanına gelene kadar çok kötü anlar yaşadık. Cumartesi günü kamptan çıkmasaydık o anda hiçbir şey göremezdik. Uçağa geleceğiz diye kamptan çıktık, o anları canlı canlı yaşadık. Havaalanına geldiğimizde 2 bin 500 kişi uçağa binmek için bekliyordu. Cumartesi akşamı askerlerin gözetimi altındaydık. Bütün giriş çıkışlar ve uçak seferleri iptal oldu. İsyancılarla o an canlı canlı çatışma oldu. Ertesi gün Tirebolu'dan askerler geldi, tanklar ve uçaksavarlarla sadece Türkleri korumak için geldiler. Olaylar esnasında ne Libya halkından ne de askerlerden bizlere karşı en ufak şiddet bile uygulanmadı. Sadece korku yaşadık o kadar. Memleketime ve aileme kavuştuğum için mutluyum. Yetkililerimize teşekkür ediyoruz, ellerinden geleni yaptılar. Orada kalan arkadaşlarımız korkmasın, Allah yardımcıları olsun, olayları hep birlikte yaşadık. Ama en kötü olayları Bingazi'dekiler olarak biz yaşadık ama artık olaylar duruldu. Gemiye bineceğimiz zaman uçak düştü, bizzat şahit olduk olaya. Bingazi şu anda devletin elinden çıktı, halkın kontrolü altında ama son durumu bilmiyorum. Biz ikinci gemiyle önce Marmaris'e oradan, Ankara'ya gittik. Özel bir araçla da ilçeye döndük" dedi. Cavit Kaya'nın eşi Reyhan Kaya da, "Cumartesi günü başlayan olayların haberlerini aldık. O anlarda hiçbir şekilde eşimle iletişim kuramadım. Olayların çıkması üzerine sıkıntılı bir bekleyiş içine girdik. Hepimiz olumsuz etkilendik. Uykusuz günler geçirdik. Orada kalanlara Allah yardım etsin, devletimizden ve büyüklerimizden Allah razı olsun" diye konuştu. İşçilerden İbrahim Uçar da 15 ay önce çalışmak için Libya'ya gittiğini, sağ salim ilçeye döndüğü için mutlu olduğunu söyledi. Olayların patlamasıyla zor anlar yaşadıklarını kaydeden Uçar, "15 ay önce Libya'ya çalışmak üzere gittim. Orada bir firmada mikser operatörü olarak görev yaptım. Bir hafta önce olaylar patlak verdi. Yaşanan anlar çok kötüydü. Zor kurtulduk. Halkın kontrolü ele geçirmesine kadar zor anlar yaşadık. Halkın kontrolü ele geçirmesi ve askerlerin geri çekilmesi ile rahatladık.
İsyancılardan korktuğumuzda askerlerden destek alıyorduk. Askerler çekildi ve isyancıların kontrolü ele geçirmesiyle biz ayakta kaldık. İsyancıların çok faydalarını gördük, onlar sayesinde yemek ihtiyaçlarımızı karşıladık. Onlar olmasaydı açlıktan ölmüştük. Bizlere herhangi bir şiddet uygulanmadı. Orada epey bir arkadaşımız kaldı. Biz Ereğli ve Alaplı'dan toplam 10 kişi sağ salim ailelerimize kavuştuk. Bunun yanı sıra Trabzon milletvekilimiz Faruk Özak da yaşadığımız süreçte bizleri devamlı telefonla arayarak bilgi verdi. Bizlere moral oldu. Kendisine teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kaydetti. Alaplı İsafakıllı Köyü Muhtarı Recep Korkut ise, "Libya'da patlak veren olaylarda mahsur kalan işçilerimiz sağ salim ailelerine kavuştu. Orada zor anlar yaşadıklarını söylediler. Başbakan'ımız ve devletimiz sayesinde işçilerimiz sağ salim evlerine döndü. Allah büyüklerimizden razı olsun" diye konuştu.