Alaplı'ya kurulması düşünülen 3 milyon ton kapasiteli limanın faaliyete geçmesi ile bölgenin önemli bir konuma geleceğini söyleyen Alaplı TSO Başkanı Kılıç, "Sevkiyat açısından Alaplı lojistik merkezi olacak. Hem ihracat hem ithalat konusunda sıkışan İstanbul ve İzmit limanlarını bu bölge rahatlatacak" dedi.

Alaplı liman projesinin hem istihdam hem bölgenin gelişmesi anlamında önemli yere sahip olduğunu da vurgulayan Kılıç, “Denizlerden faydalanmak için liman yatırımlarına ihtiyaç var” sözleriyle ifade etti.

Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, ilçede iş adam larının girişimleri sonucu projesi çizilen ve onay bekleyen Liman Projesi hakkında bilgiler verdi. Alaplı Limanının yıllık 3 milyon kapasiteli olacağını, limana 50-100 bin ton kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ni belirten Kılıç, limanın Avrupa'ya ihraç edilecek ve Anadolu'ya gelecek olan malzemelerinde bir bakıma ulaşım üssü olacağını söyledi.
Türkiye'nin deniz ve demiryolu ulaşımından yeteri kadar faydalanamadığını ve maliyeti yüksek olan karayolu ulaşımının tercih edildiğini belirten Kılıç, ülkenin deniz yolu taşımacılığından yeteri kadar faydalanması için liman yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Kılıç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

LİMANLAR GELİŞEMEDİ

Türkiye'nin taşımacılık konusunda şimdiye kadar yeteri kadar gelişememiş kısmı limanlar konusudur. Ulaşım konusunda deniz yolunu yeteri kadar kullanamamışız. Demiryollarını yeteri kadar kullanamamışız. Taşımacılığın büyük bir kısmı karayolu ile yapılıyor ama karayolu taşımacılığı maliyetler açısından da çok pahalı bir ulaşım sistemi, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde yeteri kadar denizlerimizden faydalanmak için liman yatırımlarına ihtiyaç var.

ULAŞIM ÜSSÜ OLACAK

Bölgemiz demir çelik ve kömür sek törünün ağırlıkla bulunduğu bir bölge burada liman zorunlu bir ihtiyaç. Anadolu'dan gelen diğer ihraç mallarımızın dış pazarlara açılması açısından veyahut dış pazarlardan ülkemize getirilen malların Anadolu'ya geçmesi açısından burası bir köprü vazifesi görebilir. Türkiye'nin bu konuda en uygun yerlerinden bi risidir. Çünkü İstanbul, İzmit limanları çok yoğun ve kapasitesini  dol-durmuş aşmış bir vaziyette, çevreye de çok sıkıntı verecek durumda, bu nedenle  böyle bir liman yatırımı için çalışıldı. Bu işe ön ayak olan Ereğli Mermer ve Erbeton sahipleri ve çevremizdeki, demir çelik sektöründe çalışan boru profil fabrikaları sahipleri bu konuya oldukça sıcak bakıyor ve destek veriyorlar ve hepsinin de bu yatırımcı olacaklarına inanıyorum. Bu projeye destek verecekler ayrıca Alaplı liman projesi ilçemiz içinde istihdam açısından önemli olacak ilçe halkımız da bu limandan büyük ölçüde faydalanacaktır.

VALİ SICAK BAKIYOR
Bu projenin hiçbir olumsuz bir etkisi olmayacak.  Neden olmayacak? Çünkü şehirle hiçbir bağlantısı olmayacak, yolun denizde kalan kısmı doldurulacak, gelen malzemelerin giriş ve çıkışlarında şehir trafiği kesinlikle etkilenmeyecek, hatta dolgu alanında 100 metrelik bir bant yeşil saha olarak belediyeye verilecek, yeşil saha açısından belediye içinde çok güzel olacak. Şu anda bu yatırım için Alaplı kaymakamlığımız dan Zonguldak Valiliğimize müracaat yapıldı. Bu konuda valimizin de destekleri var, kendileri de bu projeye sıcak bakıyorlar. Şu anda bu liman yapımı ile ilgili şirketin evraklarının Ankara'da bürokrasi işlemleri devam ediyor. İş adamlarımız gerekli bürokratik işlemlerin bitirilmesi ve projeye başlanması için iş adamlarımız bekliyor. Bu proje bir anlamda Alaplı'yı uçuracak bir projedir.

3 MİLYON  TON
KAPASİTELİ OLACAK
Limanımızın yıllık kapasitesi 3 Milyon ton civarında olacak, şu anda bölgemize, demir çelik, Ereğli Limanı, TTK Limanı, Zonguldak Limanı olmak üzere irili ufaklı yılda 1400 gemi gelmektedir. Gelen gemileri genelde küçük çaplı gemiler, yani bir 50 bin ve 100 bin tonluk gemiler sadece Erdemir Limanına yanaşabiliyor. Çevrede ve bölgede büyük gemilerin yanaşabileceği başka bir liman yok, Alaplı Limanı ise 50-100 tonluk gemilerin yanaşabileceği ve yük boşaltabileceği bir liman olacak, konteynır limanı olacak, limanımızın içerisinde bölgemize sevkiyat açısından bir lojistik bir merkez olacak. Limanımız ülkedeki ciddi ve büyük limanlardan birisi olacaktır. Bu konuda da bir çok yatırımcı bize gelip görüşmeye başladı" görüşlerine yer verdi.