Kdz. Ereğli Sanat Kurumu Derneği Tiyatro Topluluğu, Kurtuluş Savaşı'nda serdümen  Recep Kahya’nın da ilk ve tek deniz şehidi olarak tarihe geçen ve yine bu savaştaki tek deniz savaşının yaşandığı Alemdar Gemisi  olayını iki hafta aradan sonra ikinci kez sahneledi. Alemdar Destanı isimli belgesel oyun, 20 nisan 2017 Perşembe günü saat 20.30’da  Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nde oynandı. Yoğun ilgiden dolayı salondaki koltuklar yetersiz kalınca,    ayakta kalan izleyenler için koltuk aralarına sandalyeler  konuldu.  

Kurtuluş Savaşı'nın silahsız kurtarma gemisi olarak orduya gerekli silah ve cephaneyi götürerek önemli hizmetlerde bulunan Alemdar Gemisi ile ilk deniz şehidi Recep Kahya, geminin  mürettebatı ile  Ereğli halkının gösterdiği bu  kahramanlığın  destansı öyküsü tiyatro sahnesinde  oynanırken, izleyenler kimi zaman gözyaşlarını tutamazken;  yerel  şivelerle yapılan vurgulamalar da kendilerini buluyorlar. 





-EREĞLİ’YE BORCUMUZDUR

Yaklaşık 7 aylık bir çalışmanın sonucu, 26 kişilik ekibin, "Alemdar Destanı" adıyla sahnelediği belgesel oyunun büyük ilgi görmesinden mutluluk duyduklarını anlatan Sanat Kurumu Derneği Yöneticisi Naile Bingöl, gazetecilere yaptığı açıklamasında tarihe ışık tutacak belgesel niteliğinde bir çalışmayı ortaya koyduklarını söyledi. Oyundaki kişi ve hikayenin gerçek olduğunu belirten Bingöl, "Bu oyun Ereğli'ye ve ülkemize bir borcumuzdur. Gönül ve vefa borcumuzu ödüyoruz" dedi.

İlk kez 4 Nisan'da sahnelenen oyunu ikinci kez sahnelemek için sanatseverlerden yoğun talep geldiğini ve ilçenin işadamlarından ; Eyüp Karaarslan, Erol Çivici ve Celal Bozkuş’un da  sponsor olduğunu belirten  Bingöl şu ifadelere yer verdi:

"Bu talepler doğrultusunda ikinci kez sahneledik. Bundan sonraki süreç ile ilgili bir düşüncemiz de yok. Belgesel niteliğindeki bu oyunun izleyici ile buluşmasını özellikle sağlayan ilçemiz işadamları Eyüp Karaarslan, Erol Çivici ve Celal Bozkuş'a  çok teşekkür ediyorum"





-ÇOK BEĞENDİM

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, "Oyunu çok eğendim. Oyuncuları tebrik ediyorum. Güzel bir performans sergilediler. Katkı verenlere emeği geçenleri de böyle bir oyunun sergilenmesine vesile olanlara teşekkür ediyorum"





-VATAN SEVGİSİ AŞILIYOR

İşadamı Erol Çivici, "Sanat Kurumu'na teşekkür ediyorum. Bu memlekete hizmet eden emek veren vatan sevgisini bize tekrar aşılayan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum"





-SANATÇILARA DESTEK VERİLMELİ

İşadamı Celal Bozkuş, "Amatör olsalar da profesyonelce hazırlanmışlar. İnsanın bu duygulara ihtiyacı var. Sanatçılara daha fazla destek verilmesi gerekir, belediyenin de buna bir el atması gerekir."


-İZLEYENLER

Belediye Başkan Yardımcılarından Hüseyin Ağlar, Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan ve şube yönetimi, Tat Metal’in Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tatoğlu, GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali İşitmez, Fenerbahçeliler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, bazı muhtarlar ve sivil toplum örgüt yöneticilerinin de izlediği oyunun önümüzdeki süreç içinde yeniden sahnelenmesi bekleniyor.





-OYUNUNUN KADROSU

Katkı verenler: Eyüp Karaarslan, Erol Çivici, Celal Bozkuş, Foto Arkadaş, Ecem Bale, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma Yaşatma Derneği.

Yazan ve Yöneten: Cihangir Amca

Oyuncular: Ali Büyükarslan, Ali Deliak, Atakan Sağlam, Can Güler, Emre Aksoy, Eren Demircan, Erol Otu, İsmail Altay, Kutay Manfurat, Melda Güllü, Müfit Baykurt, Nermin Bektaş, Orhan Koç, Ozan Koç, Özgen Elmasay, Özkan Yıldız, Selise Emili, Sezai Çimenoğlu, Taha Yağız.

Şiirler: Atılay Durmaz Demiroğlu

Genel Koordinatör: Naile Bingöl

Dekor ve Kostüm ve ışık-ses: Barış Atik, Eylem Özlem Pakkan, Hasan Bingöl

Afiş Tasarım: Olgun Uyar


- GAZİ ALEMDAR OLAYI

Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul’dan kaçırılarak Kdz. Ereğli’ye getirilen ve burada Fransız gambotu tarafından yakalanan Alemdar Gemisi, Kurtuluş Savaşı süreci içinde tek deniz savaşının  yaşandığı olayın kahramanıdır. Ayrıca, bu savaştaki tek deniz şehidi de Recep Kahya Alemdar’ın serdümenidir.  Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin de Ereğli’de esir alınan Fransız askerlerinin serbest bırakılması ile ilgili imzalanan  ilk uluslararası anlaşmanın sebebidir.  Bu olay ayrıca Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığını Lozan Antlaşmasıyla kaldırılmasının da fitilini ateşlemiştir. 


-ALEMDAR MÜZE GEMİSİ

Kurtuluş Savaşı döneminde üstün yararlılıklar gösteren, 1982'de hurdaya ayrıldıktan sonra aynı ölçülerle benzeri yapılarak 2008'de müzeye dönüştürülen Gazi Alemdar  Müze Gemisi'ni, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.



Haber:
Mustafa Kemal Bektaş