*Kurtuluş Savaşı’nda  Anadolu’ya Silah Ve Mühimmat Taşıyan Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası Verilmesi İçin Belediye Tarafından TBMM’ye Gönderilen Dilekçenin Sümen Altından Çıkarılması İstendi.

*Alemdar Gemisini Yaptırma Derneği Başkanı Durmaz Demiroğlu, 8 Yıl Önce Birebir Aynısını Yaptırarak Sahile Monte Ettirdikleri Gemiye İstiklal Madalyası Verilmesi İçin Toplanan 50 Bin İmza İle Belediyeye Başvurulduğunu Ve Belediye Meclisinin de Oybirliği ile Aldığı Kararla  TBMM’ye 2012 Yılında Gönderildiğini hatırlattı.



*Demiroğlu, Aradan 4 Yıl Geçtiğine Dikkat Çekip,  Şimdi  Başta Belediye Başkanı ve Yeni Seçilen Milletvekillerinden  Ereğli Halkının Bu Haklı Talebini Tekrar Gündeme Getirmelerini  İfade Ederken “Bu İstiklal Madalyası  Ereğli Halkına Verilmiş Olacaktır.” Dedi.

 

***Kdz. Ereğli’nin tarihsel zenginliklerini öne çıkarabilme heyecanı duyan ve bu ilke çerçevesinde bir çok hizmeti kente kazandırmaya çaba gösteren sivil toplum örgütlerinden biri olarak dikkatleri çeken Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin en başta belediye başkanı ve yeni seçilen milletvekillerinden çok önemli bir istediği ve talebi var. Alemdar Müze Gemisini ziyaret eden 50 bin kişinin imzaladığı dilekçe ile Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için belediyeye  2012 yılında başvuran Dernek Yönetimi’nin bu isteği, Belediye Meclisinde hemen görüşülüp “oybirliği” ile kabul edildi ve alınan karar 23 Şubat 2012 tarihinde TBMM Başkanlığına gönderildi. Dernek, 4 yıl önce yapılan bu başvuruyu hatırlatıp bu haklı talebin yerine getirilmesini istediğini açıkladı.

ATATÜRK’ÜN İMZALADIĞI İLK ULUSLARARASI ANLAŞMA

Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşı Kdz. Ereğli’de 1921’de yaşandı. Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul’dan Anadolu’ya silah ve mühimmat taşıyan Alemdar Gemisi’ne Kdz. Ereğli’de Fransızlar tarafından el konulmuş ve kurtarılması sırasında da Recep Kahya şehit olmuştu. Kurtuluş Savaşı tarihine ilk ve tek deniz savaşı olarak geçen Alemdar olayı,  tutsak alınan Fransız askerlerinin serbest bırakılmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı ilk uluslararası anlaşma olarak da geçmişti.

GEMİYİ YAPTIRILMASINI SAĞLADILAR

Kdz. Ereğli’de kurulan Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Askeriye, Belediye, Erdemir, Tersane sahiplerini biraraya getirerek bu geminin birebir orijinal halini yaptırdı ve 2008 yılında Alemdar Müze Gemisi olarak ilçeye kazandırdı. 2008 yılından bu yana 1 milyonun üzerinde ziyaretçinin gezdiği Alemdar Müze Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için 4 yıl önce TBMM Başkanlığına gönderilen ilçe halkının talebini hatırlatan Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin Başkanı Durmaz Demiroğlu şöyle dedi:

UNUTULMAMASI GEREKİR

“Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye gelişinin ve Mustafa Kemal'in hizmetine geçişinin 95. yılına yaklaşıyoruz. Bu kahraman geminin İstiklal Savaşında Türk Milletine yaptığı hizmetler unutulamaz derece büyüktür ve unutulmaması da gerekir.

Biz bu geminin yaptıkları hizmetler dolayı 2012 yılında bir imza kampanyası düzenledik. Bu imza kampanyasının amacı Gazi Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesiydi. Büyük bir dilekçe yazarak gemisin içine büyütülmüş dilekçeyi koyduk ve imzaya açtık. Bir aydan kısa bir sürede 10 bin imza toplandı. Bu imza kampanyası daha sonraları 50 binlere kadar da ulaştı.

TÜM MİLLETVEKİLLERİNE DOSYA

Biz Alemdar Derneği olarak Belediye Başkanlığına bir dilekçe yazdık, dilekçemizde özetle şöyle dedik; Bu kahraman geminin yaptığı hizmetlerden dolayı Ereğli halkı ve Alemdar'ın ziyaretçileri bu gemiye İstiklal Madalyası verilmesini istiyor. Siz buna öncülük edin ve Büyük Millet Meclisi'ne başvurarak  İstiklal Madalyası isteğimizi bildirin. Bu talebimizi bildirin. Zamanın belediye başkanı bizim bu talebimize karşılık Belediye Meclisinden bir karar çıkarttırdı ve Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi doğrultusunda bir dilekçeyle Büyük Millet Meclisi'ne başvurdu. Büyük Millet Meclisi'nde zamanın Zonguldak Milletvekillerinin hepsi tüm partilerden kim varsa hepsine de birer dosya hazırladı, bu isteğimizi dile getirin, bir kanun teklifi sunun biz Ereğli halkı olarak İstiklal Madalyası'nı bu gemiye istiyoruz dediler. Ve zamanın milletvekilleri de bu işin takipçisi olarak Ereğli adına oraya bıraktılar.

İSTİKLAL MADALYASI EREĞLİ HALKINA VERİLECEKTİR

Aradan epey bir zaman geçti. Zaman zaman takip ediliyor, siyasal gelişmeler falan derken bu iş olmadı. 2012-2016 aradan 4 yıl geçti. Hala bir cevap yok. Biz şimdi yeniden sayın Belediye Başkanımıza, bu dilekçenin takibini yeni milletvekillerimize iletilmesini yeni milletvekillerinin Ereğli halkının bu talebinin tekrar gündeme getirilerek, bu gemiye verilecek İstiklal Madalyasının Ereğli halkına verilmiş olacağını tekrar bildiririm.

Ki bu gemi ve o zaman ki kahraman Ereğli halkı bunu zaten hak ediliyorlardı. Tarih incelenirse ve o tarihten faydalanarak yazılan dilekçe incelenirse bunu Ereğli'nin hak ettiği görülür.

Bu talebin tekrar yenilenmesini ve takip edilmesini diliyoruz.”

Haber: Eyüp Bektaş

İLGİLİ HABERLER:

-Kurtuluş Savaşı'nda deniz çatışması yaşandı mı? Evet. -Peki nerede? Karadeniz Ereğli'de. -Ereğli'de nerede ve nasıl oldu? İstanbul'dan Anadolu'ya silah taşıyan Alemdar kuru yük gemisine Fransızlar tarafından el...
EREGLİONDER.COM.TR|EKLEYEN: EREĞLİ ÖNDER GAZETESİ