Kurtuluş Savaşı'nın tek deniz savaşının gerçekleştiği Kdz.Ereğli'de tarihe geçen Alemdar Gemisi'nin, ilçede 2008 yılında birebir aynısının yapılarak Müze Gemisi olarak faaliyete geçmesinin ardından Kdz.Ereğli Belediye Meclisi aldığı karar doğrultusunda gemiye İstiklal Madalyası verilmesi için TBMM'ne başvurdu.

2008'in Ağustos ayında Kdz.Ereğli sahil güzergahında düzenlenen tören ile Gazi Alemdar Gemisi'nin müze olarak açılmasının ardından Kdz.Ereğli Belediyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvurarak Gazi Alemdar Müze Gemisi'nin İstiklal Madalyası ile onurlandırılmasını talep etti. Kdz.Ereğli Belediyesi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Bilindiği gibi kahraman gemi orijinal projesine uygun olarak Karadeniz Ereğli halkı, Ereğli Belediyesi, Karadeniz Bölge Komutanlığı ve sanayi kuruluşlarının ortak çalışması ve katkılarıyla yeniden inşa edilerek, sahil şeridine kendine ayrılan yerine konulmuş ve Müze Gemisi olarak 8 Ağustos 2008'de ziyarete açılmıştır. Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği kahraman Gazi Alemdar Gemisi kentimizin gurur ve onur kaynağı olmuştur. İstiklal Savaşında denizlerde savaşan, yaralanarak gazi olan, Yunan donanmasını peşine takarak Şahin Varupu'nun Rusya'dan yüklediği 22 savaş uçağının kestirme rotayla Trabzon'a salimen getirilmesini ve uçakların ordumuza ulaşmasını sağlayan Gazi Alemdar Gemisi ve onun kahraman mürettebatı, İstiklal Savaşı'nın sancak gemisi olarak tarihe geçmeyi ve onurlandırılmayı hak etmiştir. Bu kahraman gemiyi İstiklal Savaşı'nda bağrına basan, donatan, ona yüreği vatan sevgiyle dolu evlatlar verip savaşa gönderen Karadeniz Ereğli halkı olarak yoktan var ettikleri bu güzide geminin İstiklal Madalyası ile onurlandırılmasını diliyor ve geç de olsa bu hakkın teslim edileceğine inanıyoruz denildi.
ALEMDAR DESTANI
1914 yılında I. Dünya savaşının başlaması ile birlikte kömür ocaklarının işletim hakkı Almanlar'a verilir. Buna kızan Ruslar, 2 yıl süreyle Karadeniz Ereğli kıyılarını sık aralıklarla bombardımana tutarlar. Dünya savaşının ardından Anadolu'nun, Avrupalı devletler tarafından işgal edilip paylaşılmasıyla Fransızlar Karadeniz Ereğli'ye gelirler ancak Karadeniz Ereğli'yi işgal etmeyi başaramazlar.
Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul'dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi, Zonguldak'a ve Karadeniz'e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. 1920 9 Şubat Alemdar'ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir.
Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli'ye sığınmalarına kızan Fransızlar, kenti işgal etmek istemişler ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır.
Şehrin hastanesi dahil kıyıya yakın bölgelerini denizden bombalayan Fransızlar, Alemdar gemisinin gizlice yüzdürülmesi sonucunda karşı saldırıya maruz kalmıştır. 1921 18 Haziran Karadeniz Ereğli halkı tarafından esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile anlaşma imzalamak zorunda kalmışlardır. Bu anlaşma, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki ilk uluslararası anlaşması olmuştur ve Milli Kurtuluş Hükümeti'nin kabul edildiğinin bir göstergesidir.
Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu elde edilen bu başarı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kazandığı zaferlerin temelini oluşturmuştur. Bu şekilde, Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli'de gerçekleşmiştir.