İstiklal Madalyası’nın Ereğli başta olmak üzere Zonguldak halkı ve tüm Türkiye’ye verilmiş olacağına vurgu yapan Turpcu, AKP Zonguldak Milletvekillerinden de destek istedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Savaşı’nda ilk ve tek deniz savaşı Kdz. Ereğli’de Alemdar Gemisi’nin Fransızlar tarafından işgal edilmesi ve ardından kurtarılması olayında yaşandı. Bu  çatışmada  tek deniz şehidi de verildi. Kdz. Ereğli’liler Alemdar Gemisi’nin birebir orijinalini ilçedeki tersanelerde yaptırdılar. 18 Haziran Kurtuluş Parkı’nda “Gazi Alemdar Müze Gemisi” müze olarak hizmet veren bu gemiye ilçe halkından toplanan 50 bin imza ile “İstiklal Madalyası” verilmesi girişimi TBMM’ne taşındı. Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu ilçe halkının bu isteğini verdiği kanun teklifi ile resmiyete dökerken, başta diğer Zonguldak milletvekilleri olmak üzere tüm milletvekillerinden destek ve katkı istedi.

 

 

Turpcu bu konuda Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği`nin bu konuda takdire şayan yoğun bir çaba içinde olduklarını” söyleyerek  “Bu değerli geçmişe Gazi Meclisimizin kayıtsız kalması düşünülemez” dedi.

 

Milletvekili Turpcu’nun konuyla ilgili açıklaması şöyle:  

 


“ALEMDAR GEMİSİNE VERİLECEK MADALYA, MANEVİ ŞAHSINDA EREĞLİ BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM ZONGULDAK HALKINA VE TÜM TÜRKİYE’YE VERİLMİŞ OLACAKTIR
”  



Milletvekili Turpcu, kanun teklifinin gerekçesinde şunları söyledi: 

 





“İstiklal Savaşımız, ülkemizin dört bir yanından gelen fedakarlık ve kahramanlık mücadeleleriyle kazanılmıştır. 

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, korkusuz ve başarmaya inançlı halkımızın mücadelesi sonucu, bütün imkansızlıklar ve ümitsizlikler yenilerek, destan yazılmış ve işgalci güçler bertaraf edilmiştir. 

 

Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşı Kdz. Ereğli’de 1921’de yaşanmıştır. Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul’dan Anadolu’ya silah ve mühimmat taşıyan Alemdar Gemisi’ne Kdz. Ereğli’de Fransızlar tarafından el konulmuş ve kurtarılması sırasında da Recep Kahya şehit olmuştur. Kurtuluş Savaşı tarihine ilk ve tek deniz savaşı olarak geçen Alemdar olayı,  tutsak alınan Fransız askerlerinin serbest bırakılmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı ilk uluslararası anlaşma olarak da geçmiştir. 

 

Bu kahraman geminin İstiklal Savaşında Türk Milletine yaptığı hizmetler unutulamaz derece büyüktür ve bu gururun nişanını göğsünde taşıması gereklidir. Alemdar Gemisine verilecek madalya, manevi şahsında Ereğli, Zonguldak halkına ve tüm Türkiye’ye verilmiş olacaktır.” 

 


ŞİMDİ SIRA ZONGULDAKLI MİLLETVEKİLLERİNDE
 

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Alemdar Gemisi’nin, bu gururun nişanını göğsünde taşıması anlamına gelen İstiklal Madalyası Verilmesi İçin verdiği kanun teklifine AKP`li Zonguldak Milletvekilleri başta olmak üzere tüm milletvekillerinin desteğini beklediğini söyledi. ​