Kdz.Ereğli Alevi Kültür Dernekleri Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen 'Aşure Günü' dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen 'Aşure Günü' yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kdz.Ereğli Belediyesi Sevgi Barış Dostluk Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarney Kısık, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şube Başkanı Dursun Ali Kansu, Alevi Dedesi Mustafa Dedekargınoğlu ve alevi vatandaşlar katıldı.

Aşure etkinliğinde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şube Başkanı Dursun etkinliği Kerbela şehitlerini anmak amacıyla düzenlediklerini belirterek, Farklı dil, din, ırk, mezhep, renk, kültür gibi yaşam şekillerindeki çeşitlilik istenirse aşure tadında bir arada olabilir ve güzel yaşanabilir. Evrensel bir yaşam felsefesini Anadolu topraklarında inşa eden inanç önderimiz Hacı Bektaş-ı Veli, insan sevgisi ve hoşgörü merkezli öğretisiyle bunu en güzel şekilde anlatmış ve yaşatmıştır dedi.

Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, kültür, gelenek ve görenekleri yaşattıklarını belirterek Aşure tatlısının içinde onlarca bitki vardır. Buğdayından sütüne, cevizinden fıstığına, üzümünden şekerine kadar, onlarca ürün vardır. Bunlar da gönül topluluğumuzun, birlik ve beraberliğimizin bir ifadesidir. Bu tür toplantı ve etkinlikler, birlik ve beraberliklerin pekişmesine, daha çok kaynaşmamıza, daha çok birbirimizi anlamamıza vesile oluyor. Ben bu vesile ile Alevi Kültür Derneği binasının yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Onların sayesinde vatandaşlarımız ibadetlerini huzurlu bir şekilde yapıyorlar dedi.
Alevi Dedesi Mustafa Dedekargınoğlu ise, Muharrem ayının önemini belirterek, Muharrem denildiğinden ilk akla gelen Allah rızası için tutulan oruçtur. Bu ayda oruç tutmak, Adem Peygamber'in tövbesine katılmak, Nuh Peygamber'i, Yunus Peygamber'i, İbrahim Peygamber'i, Eyüp Peygamber'i Musa Peygamber'i, İsa Peygamber'i ve iki cihan serveri Hz. Muhammed Mustafa'yı anmaktır. Onların sevgisiyle, onların yoluyla, ahlakıyla bezenmek ve aht'e vefalı olmaktır. Aleviler orucu ve matemi, şehitler şahı Hazreti İmam Hüseyin ve diğer Kerbela şehitlerinin matemi için, kerbela katliamından sağ kurtulan İmam Zeynel Abidin'den Ehlibeyt soyunun devamına şükretmek için, Hz. Adem'den Hz. Muhammet'e değin tüm peygamberlerin muharrem ayını kutsal kabul etmelerine saygı gösterdiğimizin ifadesi için ve tüm peygamberler bu ayda oruç tuttuğu için Allah rızasına tutarlar dedi.

Konuşmaların ardından, Cem ve Kültür Evi'nin projesine katkı sağlayan mimar ve mühendislere plaket verildi. Halk müziği eşliğinde semah gösterisi sunulan etkinlikte Alevi Dedesi Mustafa Dedekargınoğlu'nun yaptığı aşure duasının ardından davetlilere aşure dağıtıldı.