Alaplı Emniyet Müdürü İsmail Baş, ilçede kurban bayramı dolayısıyla kurulan hayvan pazarlarında hayvan satıcılarını, alıcılarını sahte para hususunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Kurban bayramı dolayısıyla hayvan pazarlarındaki hareketliliğin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Baş, "İlçemizde yeni kapalı pazaryeri yakınında kurulan hayvan pazarında kurban bayramı dolayısıyla önemli bir hareketlilik yaşanmaktadır. Hem satıcılarımız hem de alıcı vatandaşlarımızdan sahte para olayları konusunda daha dikkatli olmalarını bekliyoruz. Hareketliliğin daha da arttığı şu günlerde dışarıdan ilçeye gelen sahtecilere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Satıcılarımız ve alıcılarımız mutlak suretle aldıkları paranın sahte olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir" dedi.
Baş, sahte parayı gerçeğinden ayırt edebilmesi için uygulanacak yöntemleri ise şöyle anlattı: "Genelde sahte para dolandırıcıları sahte parayı gerçek para içine aralıklarla koyuyor. Buda vatandaşın para sayarken dikkatinden kaçıyor. Bu nedenle vatandaşlarımız parayı tek tek saymalılar. Bunun yanı sıra kağıdın kalitesini de kontrol etmek gerekiyor. Sahte paralarda kullanılan kağıdın kalitesi orijinal banknottan daha düşük ve üzerindeki resim ve yazılar daha soluk olduğu için bu hususa dikkat etmek gerekir.
Önemli bir konuda hologram bandını kontrol edilmesi genelde paraya değişik açılardan bakıldığında, hologram bandının farklı renkler verdiğinin görülmesi gerekir. Ayrıca parayı ışığa tuttuğumuzda paranın içindeki Atatürk resmi gözükecektir. Şayet gözükmüyorsa bu para sahtedir" diye konuştu.