Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2009/33 sayılı genelgesine göre Zonguldak ilinde 1950 öğrenci taşıma kapsamı dışına çıkartılıyor.

Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Salih Alemdar, Milli Eğitim Bakanlığının genelge yayınlayarak taşımalı ilköğretim uygulamasında değişiklikler yapıldığını belirtti.
Genelde, ""Belediye sınırları içerisinde kesinlikle taşımalı ilköğretim uygulaması yapılmayacaktır. Yapıldığı takdirde bakanlık ödenek göndermeyecek, giderleri valiliklerce karşılanacaktır" ifadesinin bulunduğunu belirten Alemdar, ülke genelinde 4306 sayılı yasaya göre sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim uygulamasına geçildiğinin altını çizdi.
Alemdar, "2000 yılından beri uygulamada olan Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği 2009/33 sayılı genelgeye göre hizmet vermeye başladığında Zonguldak'ta 1950 öğrenci taşıma kapsamı dışına çıkarılacaktır.2009/33 sayılı genelgeye göre merkezden 507,Çaycuma'dan 330,Devrek'ten 232,Kdz. Ereğli'den 392 ve Gökçebey'den 300 öğrenci taşıma kapsamı dışına çıkarılıyor.Bu öğrencilerin taşımasına devam edilse ve taşıma bütçesini valilik üstlense 2009 - 2010 yılı için Zonguldak ortalama 1 milyon 500 bin TL bütçe ayırması gerekiyor. Bu miktar Zonguldak ili için çok büyük bir yük. Çünkü okul açığını gidermek için bir türlü yeterince bütçe yapamayan Zonguldak ili bu yükü nasıl kaldıracağı merak ediliyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığının nitelikli öğrenim verme söyleminin kağıt üzerinde kaldığını vurgulayan Türk Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Salih Alemdar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"MEB 09.04.2009 tarihinde 2009/33 sayılı genelge yayınlayarak taşımalı ilköğretim uygulamasında değişiklik yaptı. Adı geçen genelgenin 2.maddesinde aynen şöyle diyor. "Belediye sınırları içerisinde kesinlikle taşımalı ilköğretim uygulaması yapılmayacaktır. Yapıldığı takdirde bakanlık ödenek göndermeyecek, giderleri valiliklerce karşılanacaktır."
Ülke genelinde 18 Ağustos 1997 tarih ve 23 084 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4306 Sayılı Yasaya göre; sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim uygulamasına geçildi.

ZONGULDAK BU
YÜKÜ KALDIRAMAZ
Taşımalı ilköğretim: Nüfusu az ve dağınık olan yerleşim birimlerinde ilköğretim okulu bulunmayan ya da birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilköğretim okullarındaki öğrencileri taşıma merkezli ilköğretim okullarına, günü birlik taşıma, böylece öğrencileri fırsat eşitliğinden yararlandırmak ve onlara daha nitelikli öğrenim olanağı sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır.
Taşıma ilköğretim kapsamına alınacak okul veya yerleşim biriminin seçimindeki özelliklerden iki paragrafı aynen şöyle;
-Öğrencisi taşınacak okul veya yerleşim biriminin, taşıma merkezli ilköğretim okuluna uzaklığının en az 2,5 km olması,
-Taşınan öğrencilerin, belediye sınırları dışında oturuyor olması veya Belediye sınırları içinde olmakla birlikte taşıma merkezli ilköğretim okuluna olan uzaklıklarının 2,5 km' den fazla olması diyor.
2000 yılından beri uygulamada olan Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği 2009/33 sayılı genelgeye göre hizmet vermeye başladığında Zonguldak'ta 1950 öğrenci taşıma kapsamı dışına çıkarılacaktır.
2009/33 sayılı genelgeye göre merkezden 507,Çaycuma'dan 330,Devrek'ten 232,Kdz. Ereğli'den 392 ve Gökçebey'den 300 öğrenci taşıma kapsamı dışına çıkarılıyor.Bu öğrencilerin taşımasına devam edilse ve taşıma bütçesini valilik üstlense 2009 - 2010 yılı için Zonguldak ortalama 1 milyon 500 bin TL bütçe ayırması gerekiyor. Bu miktar Zonguldak ili için çok büyük bir yük. Çünkü okul açığını gidermek için bir türlü yeterince bütçe yapamayan Zonguldak ili bu yükü nasıl kaldıracağı merak ediliyor.İlimiz bu yükün altından kalkamaz.Şimdiye kadar taşınan 1950 öğrenciye "hadi gidin, genelge çıktı, sizi daha taşımıyoruz" deyip ortada bırakmakta bir başka olumsuzluk.

SÖYLEMLER KÂĞIT
ÜZERİNDE KALIYOR
Gerekli eğitim ortamı hazırlanmadan, taşıma kapsamından çıkartılacak öğrenciye daha nitelikli okul hazırlamadan ani şekilde alınan bu karar "eğitimde çağı yakalama 2000 projesinin hangi maddesine uyuyor.Hani taşımalı sistemle öğrencileri fırsat eşitliğinden yararlandırarak onlara daha nitelikli eğitim verecektik. Herkes biliyor ki belde belediyelerinin sınırları çoğu yerde 2,5 km den daha fazla.Bakanlık herhalde 2,5 km nin belediye sınırlarında da belediye sınırları dışında da aynı uzunluk ölçüsünün karşılığı  olduğunu hesaplayamıyor. Belediye sınırları içindeki ve dışındaki 2,5 km lik mesafe şu soruyu akla getiriyor.1kg'lık demir mi? pamuk mu? Daha ağırdır.Eğitimde Çağı Yakalama 2000 Projesinde "Hedeflere İlişkin Politikalarından biri de; Taşımalı İlköğretimin Yaygınlaştırılmasıdır" düşüncesine göre 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde ülke genelinde 683 415 öğrenci taşıma kapsamına alınarak ve bütçe olarak 658 milyon 700 bin TL ayıran bakanlık bu bütçeyi mi? azaltmak için bu genelgeyi çıkarttı, yoksa nitelikli eğitim yapmak için mi?
Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Yol,bu yol değildir. Geçmişi ve geleceği hesaba katılmadan alınan bir karar; eğitime yarardan ziyade zarar verir."