Zonguldak'ta, alkol kullandığı 43 yıl içinde altı evlilik yapıp hepsinden de alkol sebebiyle boşanan 60 yaşındaki Nejdet Özkan, bağımlısı olduğu alkole karşı mücadele başlattı. Özkan, Alkol ile Mücadele Derneği'ni kurdu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Hukuk Müşavirliği'nde işçi olarak çalışırken 1992 yılında emekliye ayrılan Nejdet Özkan, lise öğrencisi iken alkole başladı. Arkadaşlarının önerisi ile alkol kullanmaya başlayan Özkan, bir süre sonra alkol bağımlısı oldu.
1977 yılında ilk evliliğini yapan Nejdet Özkan, alkol bağımlılığı nedeniyle eşi ve iki çocuğu tarafından terk edildi. Ardı ardına beş evlilik daha yapan Özkan'ın bütün evlilikleri, alkol bağımlılığı nedeniyle kısa sürdü. Geçen süre içerisinde her şeyini kaybeden Nejdet Özkan, 2005 yılında alkolü bırakmaya karar verdiğini söyledi.
İlk olarak psikolojik tedavi görmeye başlayan Özkan, mücadelesini şöyle anlattı: "Ben 43 yıllık alkol tüketicisiyim. Alkol içenlerin dedikleri gibi yerden kazınarak toplandık. Bu toplanmanın verdiği sıkıntıyla ne yapabilirim diye düşündüğümde bir tedavisi olduğunu düşündüm, başarılı bir tedavinin ardından bu derneği kurmak aklıma geldi. Benim gibi olan insanlara yardımcı olmak için derneği kurmak istedim. Derneği kuralı sekiz ay oldu, Bütün herkesin yanımda olduğunu biliyorum." Sadece ilaç tedavisi değil psikolojik tedavi de gerektiğini anlatan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gazeteyi açıyorsun önünde alkol reklamı, büfeye sakız almaya gidiyorsunuz alkolü görüyorsunuz. Gölgesine kızıp da alkol tüketen insanlar bahane aramasın. Alkol bırakmak isteniyorsa hakikaten bırakılıyor. İyi bir tedavi bu işin başlangıcı oldu. Bunun devamının gelmesi için bir şeyler ile uğraşılması gerekiyor.
Limana gidip denizi taşlamak bir çözüm değildi. Yapılacak başka bir şey bulunmazsa mutlaka alkole dönülüyor. Bu alkol o kadar kötü bir hastalık ki her an eskiye dönebiliyorsunuz. Mutlaka alkolü bırakmak isteyenler, derneğimize gelsinler. Her konuda herkese yardımcı olmaya hazırız."
2011 yılının Ekim ayında Alkol ile Mücadele Derneği'ni kuran Nejdet Özkan, sekiz aylık süre boyunca alkol ve uyuşturucunun zararlarını anlatan bilinçlendirme seminerleri düzenledi.
 Alkol ile Mücadele Derneği, her yıl 1-7 Mart arası kutlanan Yeşilay Haftası nedeniyle de bu etkinlikleri sürdürüyor. Özkan, alkolü bırakmak isteyen herkese, kendi yaşam hikayesini anlatarak ibret almalarını tavsiye ediyor.