Kdz. Ereğli’nin Akköy’ün de Cem ve Kültür Evi açıldı. Köy  muhtarlığının, devlet ve vatandaş katkılarıyla hizmete açtığı Cem ve Kültür Evi’nin açılışı için düzenlenen törene Kaymakam Nazım Madenoğlu, Kdz. Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atay, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, bazı il genel meclis üyeleri, işadamları, vatandaşlar ve davetliler katıldı.



KAZANLARLA YEMEK KAYNATILDI

13 Kasım Pazar günü saat 12.00’de gerçekleşecek açılış töreni ilçe kaymakamının Milletvekili Faruk Çaturoğlu’nun Subaşı’da muhtarlarla yaptığı kahvaltının uzaması nedeniyle yaşanan zorunlu gecikmeden dolayı saat 13.00’de yapılabildi. Kaymakam ve davetlilerin birlikte kestiği kurdele ile hizmete giren Cem ve Kültür Evi’nde konuklara kazanlarda pişirilen yemekler ikram edildi. Cem ve Kültür Evi’nin açılışından sonra kısa bir konuşma yapan Muhtar Nuh Karakız, katkı veren herkese teşekkür ettiğini ifade etti. Kdz. Ereğli Alevi Kültür Derneği Başkanı Mehmet Taştan da, altını çize çize “Cem evleri Alevilerin ibadet haneleridir” dedi.

“ALEVİLER  İBADETLERİNİ ALACAK-VERECEK, BİR TÜCCAR İLİŞKİ Sİ GÖZÜYLE BAKMIYOR”

Alevi Dedesi Sefa Öztürk ise yaptığı konuşmada, cem evlerinde “kamil insan” yetiştirildiğini belirterek, sitemkâr biçimde “Biz bu binaların içinde kardeşlik, barış ürettik. Bunun neresi gayrı-meşru?” dedi.

Faruk Türk sözlerine şöyle devam etti:

“Allah’ın sonsuz cömertliği karşısında gördüğümüz her şey mademki  O’nun, dokunduğumuz her şey mademki O’nun, canımız O’nun tenimiz O’nun, kanımız O’nun. O’nunsa, Alevilikte ibadet bu cömertlik karşısında saygı duruşudur.

Yani size küçük bir iyilik yapıldığında 5 Liralık iyilik karşısında eğiliyorsanız bu kadar büyük cömertlik karşısında insanoğlunun saygı duymaması mümkün değildir. Ve Aleviler ibadet yapıyor, ibadetlerini bir alacak-verecek, bir tüccar ilişkisi gözüyle bakmıyor, ne ile bakıyor o büyük kudret karşısında o büyük rahmet karşısında o büyük cömertlik karşısında saygı duruşu gösteriyor.

Deki Alevilerin ibadethanelerinde neler oluyor? Hala 20. Yüzyılda Alevilerin Cem evlerini ibadethane midir değil midir? Yasal mıdır, gayri meşru mudur? Diye tartışmak bir insanlık ayıbıdır.”

“BİZ AYRI DEĞİL BİRİZ !”

Kaymakam Nazım  Madenoğlu da, çok kısa bir süre içinde yapılan cem evine destek olduklarını ifade ederken “Biz ayrı değil biriz. Aramızı bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceğimi ilan ediyoruz” sözleriyle başladığı konuşmasını  şöyle tamamladı:

Samimiyetin, güzelliğin bilhassa her iyi şeyin burada olduğu bu mekanda sohbet ediyoruz. Biraz önce konuşan arkadaşları dinledim hepsi de güzel şeyler konuştular. Hepsine canı gönülden teşekkür ediyorum.




“Akköy bizim güzel ve adına yakışır bir şekilde gerçekten ak olan köylerimizden birisidir. Köyümüze devletimiz öteden beri elinden gelen gayreti göstererek her türlü hizmeti getirmektedir. Bu anlamda yolumuzun asfalt olduğunu görüyoruz, bu anlamda başka köylerimizde hatta yakın köylerimizde elektrik direklerimizin halen 40-50 yıllık ağaç direk olmasına rağmen burada elektrik direklerimizin değiştiğini ve enerji hattının artık arızalanmaz şekline getirildiğini görüyoruz. Bunu yapan devletimize canı gönülden teşekkür ediyorum.

Biz geldikten sonra değerli muhtarımız bizleri teşvikiyle burada birkaç daha iş yapıldığını biliyoruz arkadaşlar. Bundan yaklaşık 1 ay önce şu girişte bir dağ yerinin açıldığını ve kullanılır hale getirildiğini hepiniz biliyorsunuz. Daha güzel şeyler yapacağız  bu köyümüze.

Muhtarımız biz geldikten sonra yaklaşık 1 yıl önce bu binanın inşaatına başladı. Geldiğinde hatta geçen gün de söyledim bu bahçenin ilk halini gördüm. Bir enkaz okul vardı. Etrafta yığıntılar vardı. Ve buraya muhtarımız Cem Evi ve Kültür Merkezi yapmak niyetini ortaya koyduğunda ben neresine yapılacak diye doğrusu merak etmiştim. Ama gerçekten muhtarımız azalarıyla beraber çalışarak burayı Cem Evi ve Kültür Merkezine uygun hale getirdi. Ve 1 yıl bile olmadan bu binayı halkımızın hizmetine sundu.”

Kaymakamın konuşmasının ardından Dede Faruk Türk dua yaptırdı. Dualar “Allah Allah, Allah Allah” aminleri ile karşılık buldu.

Nazım Madenoğlu Cem ve Kültür Evi’nin yapımını kısa sürede gerçekleştiren köy muhtarı Nuh Karakız’a,  Ayhan Atay’da, Kdz. Ereğli Alevi Derneği Başkanı Mehmet Taştan’a plaket vererek teşekkür etti.


CELAL BOZKUŞ İLE EROL ÇİVİCİ’YE PLAKET


Akköy Cem ve Kültür Evi’nin yapımında emeği geçenlere  de bu hizmetlerinin karşılığı plaketler sunuldu.

Kdz. Ereğlili işadamları Bozkuş İnşaat’ın Sahibi Celal Bozkuş ile Erol İnşaat’ın sahibi Erol Çivici’ye isimleri okunarak teşekkür edildi. Bozkuş’un plaketini Ormanlı  Belediye Başkanı Bayram Başol, Çivici’nin plaketini de Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam verdi.

Programa semah gösterileri ve sanatçıların konserleri ile devam edildi.