Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürü İsmail Sarıaydın, yanlış ihbarlardan dert yandı.

Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürü İsmail Sarıaydın, son 5 yıldır yangın ihbarlarından fazla özellikle gece geç saatlerde bayanlardan erotik ihbarlar aldıklarını söyledi. Bu tür asılsız ihbarları deşifre etmek amacıyla geriye arayarak, ihbarcının ne kadar yanlış bir şey yaptıklarını anlatmaya çalıştıklarını belirten Sarıaydın, aynı numaradan sık sık yapılan asılsız ihbarları savcılığa bildirdiklerini söyledi. Yaz ayının gelmesiyle birlikte bahçe temizlerken meydana gelen anız yangınlarıyla ilgili de vatandaşları uyaran Sarıaydın, bu nedenle Zonguldak’ta yılda 100 civarında yangın meydana geldiğini belirterek, vatandaşların çalılıkları yakmamaları çağrısında bulundu.
“ALO İÇİM YANIYOR,
SÖNDÜRMEYE GELİN”
Özellikle bayanlardan gelen ilginç ihbarları anlatan Sarıaydın, “Gece arayanlar ise, genelde bayanlar oluyor. Bayanlardan gelen telefonlar genelde erotik ses tonuyla, örneğin “Alo içim yanıyor, söndürmeye gelin’ şeklinde ve ağza alınmayacak birçok şey söylüyorlar. Bizde kendilerine ‘Burada yangın için bulunuyoruz. Telefonu lütfen meşgul etmeyin’ diyoruz. ‘Ben arayınca sen benimle konuşmak zorundasın” diyorlar. Daha bunun gibi birçok telefon geliyor. Bunlarda şu şekilde, ‘Canım sıkıldı, ne yapabilirim?’, ‘Ben arayacağım siz konuşacaksınız’, ‘İçim yanıyor, söndüreceksiniz, yanıyorum, yetişin’ şeklinde. Yangından çok erotik ihbarlar alıyoruz. Öğrencilerden de bazı asılsız ihbarlar geliyor. Örneğin öğrenciler okuldaki ankesörlü telefonlardan arayarak, ‘Ağaçta kedi kalmış’, ‘Şu anda hangi yangınları söndürüyorsunuz?’ ‘İtfaiye aracı neden kırmızı?’ gibi sorular soruyor. Erkekler ise, genelde saati soruyorlar. Santralde bu tür telefonlara cevap veren arkadaşlarımız büyük bir sabırla, onların ne kadar yanlış bir şey yaptıklarını anlatıyorlar. Belki onların telefonu meşgul ettikleri saatlerde yardıma muhtaç birinin arayabileceğini söylüyorlar. İtfaiye Müdürlüğümüze gelen ihbarların arayan numaraların yani çağrının hangi hattan geldiğini ve aynı anda gelen numaraları gösteren cihazımız var. Gelen telefonlara geri döndüğümüzde kendilerine, ‘Sizi savcılığa bildireceğiz’ diyoruz. Bu şekilde diğer yıllara oranla ihbarların azaldığını söyleyebiliriz” dedi.
“YILDA 100 DEFA YANIYORUZ”
En çok Zonguldak’ta bahçe temizliği nedeniyle yangın çıktığını belirten Sarıaydın, “Kış mevsiminden çıkmakta olduğumuz şu günlerde bacaların yakma işi bittikten sonra muhakkak temizlenmesi lazım. Buna takiben Ekim aylarında soba ve kalorifer yakılması nedeniyle biz yılda iki kez baca temizliği yapılmasını öneriyoruz. Önümüzdeki günlerde de yaz ayı ve bahçe temizliği olması nedeniyle meydana gelen çöp, anız ve çalı gibi nesnelerin yakılmamasını öneriyoruz. Yaz aylarına girdiğimiz zamanlarda ise ormana yakın yerlerde piknik yapılırken ateş yakmamalarını öneriyoruz. Vatandaşlar ormanlarda duman gördüklerinde mutlaka itfaiyenin ücretsiz 110 veya 177 nolu orman yangınları telefonuna haber versinler.
Zonguldak’ta yıllık ortalama yangın 100 ci-varında yangın meydana geliyor. Maddi hasarlı yangın sayısı ise ortalama 50 civarında. Bu yangınlar ev, işyeri, araç, çalılık, samanlık ve baraka gibi yangınlardır. Yaz ayında en çok çalılık yangını meydana geliyor.  Kış aylarında ise en çok baca yangınları meydana geliyor. Bu da ba-caların düzenli temizlenmemesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle biz yılda iki kez bacaların temizlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.