Çaycuma ilçesinde yapılması düşünülen atık su arıma tesisi için İller Bankası'ndan gelen bir heyet incelemelerde bulunurken Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, arıtılan suların çok amaçlı kullanılacağını söylerken en yakın zamanda yapım ihalesinin gerçekleşeceğini belirtti. Çaycuma’ya yapılması planlanan atık su arıtma tesisinin arsasını İller Bankası Proje Geliştirme Dairesi Başkan Yardımcısı Gülsevim Köseler, Şube Müdür Vekili Erdoğan Topçu, Proje Mühendisi Burak Ayrak ve Bölge Müdürlüğü Kontrol Mühendisi Ümit Kara’dan oluşan İller Bankası Heyetine Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Fen İşleri Müdürü Olcay Aydın ve Sevgi Gülver’de katılarak incelemelerde bulundu.

 

Çalışmalarla ilgili olarak açıklama yapan İller Bankası Genel Müdürlüğü Dairesi Başkan Yardımcısı Gülsevim Köseler, “Çaycuma’da atık suların ve kanalizasyon sularının temizlenmesi suretiyle işler hale getirip sulamada ve birçok yerlerde kullanılmasını sağlayacağız. Bununla ilgili projeler yapılıyor. Filyos Çayının iki yanında yapılması planlanan atık su proje etüt çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen’de Filyos Nehri’ne deşarj edilen Çaycuma Belediyesi kanalizasyon şebekesine ilişkin kamu yatırımı mahiyetindeki arıtma tesisinin Filyos Nehri kenarında sağ sahil ve sol sahil olmak üzere iki tesis halinde yapılması için yer tahsis çalışmaları tamamlandığını belirtti. Gülşen şöyle dedi: 

”Söz konusu arıtma tesisinin projelendirilebilmesi için İller Bankası Genel Müdürlüğü’ne yetki verilmiştir. Buna göre söz konusu tesislere ait projeler İller Bankası Genel Müdürlüğü Proje Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yüzde 75’lik kısmı ‘İller Bankası Yıllık Karından Ayrılan Ödeneğin Köyler ve Belediyelerin Altyapı Proje ve Yapım İşlerinde Kullandırılmasına İlişkin Yönerge’ çerçevesinde aktarılacak ödenekten, kalan yüzde 25’lik kısmı ise bankadan alınacak kredi ile finanse edilecektir.”

Arıtılan suların tarım alanlarında ve çok amaçlı olarak kullanılacağını söyleyen Gülşen, İller Bankası Proje Geliştirme Dairesi Başkan Yardımcısı Gülsevim Köseler, Şube Müdür Vekili Erdoğan Topçu, Proje Mühendisi Burak Ayrak ve Bölge Müdürlüğü Kontrol Mühendisi Ümit Kara’dan oluşan iller bankası heyetine belediye fen işleri de katılarak Çaycuma İlçesi Filyos Nehri sol sahil artıma tesisi için tahsis edilen Veliköy Karalar Mevkii 11.414,37 metrekare’lik taşınmaz ile Filyos Nehri Sağ Sahil arıtma tesisi tahsis edilen Gemiciler Mahallesi Yurtbay Yem Sanayi Karşısında bulunan 11.540,45 metrekarelik taşınmazlar üzerinde incelemelerde bulundular. En kısa zamanda da ihalesini yapılarak yapım çalışmalarına başlanacağı bildirildi.