Türkiye Kamu-Sen Zonguldak il başkanlığı tarafından, hükümetin 2020 yılı için öngörülen bütçenin kamu çalışanlarının yaşam koşullarını iyileştirici bütçe olmadığı belirtildi.

Bacıoğlu, Kamu-Sen’e bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticilerini de katıldığı basın açıklamasında, “Son bir yıl içinde gıda fiyatlarındaki resmi ortalama enflasyon yüzde 25, 25 olmuştur. Doğalgaza yüzde 28, elektriğe, kılık kıyafeti yüzde 18,okul masrafları yüzde 13, kira yüzde 12,gazeteye yüzde 28, ekmeğe bile yüzde 15 gelmiştir” dedi.

Bacıoğlu beraberinde Türkiye Kamu Sen Zonguldak İl Başkanlığına bağlı Türk Sağlık Sen Zonguldak şube başkanı Arzu Kara, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin Ören, Türk Haber Sen İl Temsilcisi Necmettin Bebek, Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Dinçer Kayış, yönetim kurulu üyelerinin katılması ile PTT Başmüdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, “Sosyal devlet olma ilkesini hiçe sayan, toplumun büyük bir kesimini göz ardı ederek çalışanlardan alınacak vergilere bel bağlayan 2020 bütçesi memurun bütçesi değildir. Bu bütçeyle 2020 yılının başında kamu çalışanları olmak üzere tüm vatandaşlarımız için geçmiş yıllardan daha da zor geçeceği ortaya çıkmıştır” diyerek şöyle konuştu:

“MAAŞLARIN YATIRIM ARAÇLARI KARŞISINDAKİ HALİ ORTADA”

“Hepimizin bildiği gibi bütçe, Devletin gelirlerinin ve bu gelirlerin nerelere dağıtılacağının belgesidir.

2002 yılından itibaren vatandaşlarımızdan toplanan vergiler 10,4 artarken memur maaşları ancak 7,5 kat artmıştır. Yani maaşlardan yapılan kesintiler maaş zammını aşmıştır. Milli gelir büyüyor diyoruz. Milli gelirdeki artıştan dar gelirli ve ücretliler hak ettiği payı alamamaktadır. Memurun emeklinin pastaya eklediğin pay büyümüş ama pastadan aldığı pay küçülmüştür. Maaşların döviz, altın ve diğer yatırım araçları karşısındaki hali ortadadır. Bütün yatırım araçları karşısında alım gücü düşmektedir.

Son bir yıl içinde gıda fiyatlarındaki resmi ortalama enflasyon yüzde 25,25 olmuştur. Doğalgaza yüzde 28, elektriğe, kılık kıyafeti yüzde 18,okul masrafları yüzde 13, kira yüzde 12,gazeteye yüzde 28, ekmeğe bile yüzde 15 gelmiştir.

TUİK’in son 12 aylık enflasyonu yüzde 8.5 olduğunu iddia ede dursun, Maliye Bakanlığı bile TUİK’'in enflasyonun rakamlarına itibar etmiyor olacak ki, yeniden değerleme oranlarının yüzde 22,58 artacağını söylemektedir.

Maaşlar iktidarın pembe hayallerine göre, vergiler ve zamlar acı gerçeklere göre belirlenmemelidir.

Evlere şenlik bir toplu sözleşme dönemi yaşadık. Tek bir konu dahi tartışılıp karara bağlanmadı. Memurlar adına tek bir kazanıma dahi imza atılmadı. Bu hangi vicdana sığar?

İki yıl, aileleriyle bir araya gelmeyi bekleyen milyonların, kadro bekleyen yüz binlerce sözleşmelinin, bayramda ikramiye hayalini kuranların, mülakata takılmadan adil bir yükselme sistemi içinde terfi etmeyi umut edenlerin, vergi dilimine girdiği için kuş kadar maaş zammını da vergi dilimine kurban edilen çalışanların, hak ettiğini almayı umut eden yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının dünyalarını karartmak reva mıdır?

“KONULAR ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR”

Bu bütçeyle vatandaşlarımızdan toplanan vergilerin arttırıldığı, sağlık harcamalarına katılım paylarının ilaç bedellerinin ve tedavi giderlerinin büyük bölümünün vatandaşlarımızın cebinden çıkacağı, memur ve emeklinin yoksulluğa mahkum edileceği yaşamın biraz daha zorlaşacağı bir yıla daha başlayacağız.

Bu durumu Türkiye Kamu-Sen olarak kabul etmek mümkün değildir. Bu bütçeye karşı olduğumuzu, bu bütçede memurun olmadığını, bu bütçenin de memurun bütçesi olmadığını her yerde dile getiriyoruz.

Bir memur paketi hazırlanarak sözleşmeli personele kadro başta olmak üzere bayram ikramiyesi, vergi dilimleri, mülakatın kaldırılması, 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetler gibi konular acilen çözülmelidir. Biz, bu konuda hazırladığımız mektuplarımızı, ülkemizin her köşesinden sayın Cumhurbaşkanına, Cumhurbaşkanı yardımcısına, siyasi partilerimizin gurup başkan vekillerine ulaştıracak ve bir çözüm önerisi isteyeceğiz. 2020 yılı bütçesi, memur ve emeklinin kurban edildiği bütçe değil, memurun bütçesi olsun diyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Bacıoğlu’nun konuşması esnasında çeşitli sloganlar atılırken, yapılan eylemin bitiminin ardından katılanlar yanlarında getirdikleri dilekçeleri, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Siyasi Partilerin Grup Başkan vekillerine ulaştırılmak üzere adreslere gönderildi.