CHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanlığından gönderilen yazılı açıklamada, “Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanlarından, I. ve II. İnönü Savaşları ile bu milletin “makus talihini” değiştirmiş, Lozan Antlaşması’nın mimarı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, çok partili hayatın mimarı İsmet İnönü’yü şükran ve minnetle anıyoruz.” Denildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

Onun dürüstlüğü, namusu ve çalışkanlığı herkesin ilham alması gereken birer özelliktir. Bütün işlerinde vatanın çıkarlarını ve milli menfaatlerini öne koymuştur. En büyük hizmetlerinden biri bu ülkeyi İkinci Dünya Savaşı’na sokmamasıdır. Ancak bunun da bir bedeli vardır. İkinci dünya savaşının dayattığı zorlu koşullar memlekette bir çok mamülün bulunmasını imkansız hale getirmiştir. Şartlar zor. İnsanlar ekmek, çaya koyacak şeker dahi bulamıyor. İsmet Paşa memleket seyahatine çıkar. Seyahat esnasında karşılaştığı bir çocuk kendisine “Bize şekersiz çay içirdin” diye ağladığında İsmet İnönü’nün cevabı tarihe geçer: “Ama babasız bırakmadım.” Kendi isteğiyle Türkiye’yi çok partili hayata geçiren, demokratik yollarla iktidar el değiştirince “şimdi kazandım” diyen İsmet İnönü, “namusluların da namussuzlar kadar cesur olması” gerektiğini gösteren canlı bir sembol olmuş, şahsiyeti ve yaşam biçimiyle de her zaman örnek bir şahsiyet olarak Türk tarihindeki sarsılmaz yerini almıştır.

Onun hatırasına güçlü bir şekilde sahip çıkacak namuslu ve cesur insanlar olarak bu ülkedeki çağdaş yaşamı, özgür ve bağımsız Türkiye ülküsünü hayata geçireceğiz.