GMİS Yönetim Kurulu, hükümetin tatile girmeden meclisten geçirdiği, sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanunla işsizlik sigortası fonundan biriken paranın bir bölümünün amacı dışında kullanılmasının yolunun açıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu tasarıyı veto etmesini istedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Ku rulu; Hükümetin, tatile girmeden önce Meclis'ten ge çirdiği "Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"la İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paranın bir bölümünün amacı dışında kullanılmasının yolunu açtığını belirterek, "İşsizlik Sigorta Fonu, amaçları dışında kullanılmamalıdır" dedi.
GMİS Yönetim Kurulu'nun konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklama şu şekilde; "Hükümetin, emekçilerin işten çıkarılmaları halinde alabileceği işsizlik ödeneğinin biriktiği fonu, 2009-2012 arasında Hazine'ye ve teşvik olarak işverenlere aktarmasına olanak verecek yasayı Meclis'ten geçirmesi üzücüdür. Çıkarılan yasaya göre, fonda biriken paranın dörtte üçü, 2009-2010 yıllarında, dörtte biri de 2011-2012'de Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) kullanılmak üzere Hazine'ye aktarılacak. Ayrıca işçi işe alan işverenlerin işsizlik sigortası ödemeleri ve hükümetin krize karşı açıkladığı teşvik paketlerinden yararlanacak işverenlerin işçiler için ödemesi gereken primler de yine fondan karşılanacak. İşçilerin ve emekçilerin maaşlarından kesilenlerle birlikte büyük katkı sağladığı fon, krizden çıkış önlemleri gerekçe gösterilerek işverenlere, sermayeye büyük teşvikler sağlamak amacıyla kullanılacaktır. Siyasi iktidarların asli görevi, işsizliğe yol açan politikalara son vermek ve bu çarpıklığı düzeltmektir. Hükümet, gerçek işsiz sayısının 6 milyonu aştığı ülkemizde bu fonu, işsizliğin önlenmesi için kullanmalı ve işsizlik ödeneğinden yararlanılmasını kolaylaştırmalıydı. Ancak Hükümet, Meclis tatile girmeden önce yasayı Meclis'ten geçirmiş, özellikle kriz dönemlerinde daha da güçlendirilmesi gereken İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paranın önemli bir bölümünün Hazine'ye aktarılmasını sağlayarak, bugüne kadar özelleştirmeler yoluyla - üstelik binlerce özelleştirme mağduru yaratarak- elde etmeye çalıştığı geliri çalışanların sırtından yine işverenlere aktarma politikası üretmiştir. İşsizlik Sigorta Fonu, amaçları dışında kullanılmamalıdır. Bu uygulamanın sosyal devlet ve hakkaniyet kurallarıyla bağdaşmadığı ortadadır ve Anayasa'ya da aykırıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e, daha önce veto ettiği bu yasayı tekrar Meclis'e iade etme, sosyal devlet ve hakkaniyet ölçüleriyle yasanın yeniden ele alınmasını sağlama çağrısında bulunuyoruz"