Zonguldak’ta faaliyet gösteren Akçansu Tur’un yetkilileri Enfermasyon Müdürü Hakkı Koç ve Acente Müdürü Ferhat Uzun, bilgilendirme amaçlı düzenlenen turlar ve fiyatları hakkında bilgiler verdiler. Enfermasyon Müdürü Koç, Zonguldak halkının turizm konusunda bilgisiz olduğunu, bunu da Zonguldak’a fazla tur şirketinin gelmemesine bağlayarak ‘Zonguldak insanı gezmeyi bilmiyor’ şeklinde ifade etti. Koç, acentesi ve turlar hakkında şu bilgileri verdi:
“İNSANLARIN BU TURLARI GÖRDÜKÇE TALEBİN DAHA DA FAZLA ARTACAĞINA İNANIYORUZ”
“Akçansu Tur 2010 yılının 12. Ayından itibaren Zonguldak’ta faaliyet göstermeye başladı. Zonguldak’ta açılan A sınıfı 3. Acentelerden biridir. Yurt içine ve yurt dışına turist taşıyoruz. Ama biz gördük ki Zonguldak insanı gezmeyi pek sevmiyor. Zonguldak halkının gezme ve fiyatlar konusunda bilgisi yok. Bizim amacımız halka gezmeyi sevdirmek, okullar bazında düzenlediğimiz turlarda bunu başardık. İlimizde okul gezilerini yüzde 60’ın üzerinde biz düzenliyoruz. Talepler daha çok okul gezileri için oluyor. Bunu vatandaşlar üzerinde de başaracağımıza inanıyoruz. Akçansu Tur yetkilileri olarak 1 yıldır gelen taleplerden memnunuz. Turları organize biçimde gerçekleştirerek kimseye sıkıntı yaşatmıyoruz. Talepler baya artmaya başladı. İnsanların bu turları gördükçe talebin daha da fazla artacağına inanıyoruz. Halkımıza önerim turlara gelip bir baksınlar. İlla ki bütçelerine ve zevklerine uygun bir yer bulacaklar.”
Acente Müdürü Uzun ise tatile çıkmanın püf noktasını erken rezervasyon yapmakta olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“İNSANLARIMIZDA ERKEN REZERVASYON KÜLTÜRÜ YOK, BU YÜZDEN TATİLLERİ PAHALI GÖRÜYORLAR”
“Bize talepler daha çok uçak biletleri için geliyor. Zonguldak’ta uçak sistemi oturmadığı için de bir düzensizlik var. Sistemin oturmamasının sebebi de bildiğiniz gibi yurt içine uçak seferlerinin olmayışıdır. Yurt dışı için verdiğimiz biletlerde bir sorun yok, ama yurt içi için bilet veremiyoruz. Vatandaştan Trabzon, Antalya ve Bodrum seferleri için çok talep geliyor. Bir an önce uçak seferlerinin başlaması gerekiyor. İnsanlara İstanbul ve Ankara’dan seferler ayarlayabiliyoruz. Bu anlamda Zonguldak’ta bulunan tur şirketlerinin en büyük sorunu bu, bu sorunun en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz. Havaalanı açık olsaydı, farklı projelerimiz de olabilirdi. Zonguldak Turizmi bir Bartın, bir Çaycuma kadar değil, Zonguldak’ta en çok gezen İlçe Çaycuma ilçesidir. Burada çünkü oturmuş bir sistem yok, kimse erken rezervasyon yapamıyor. Ama Bartın ve Çaycuma planlarını daha erkenden yapıp tatile çıkma imkanını yakalayabiliyor. Burada insanlar planlarını tatile çıkmadan bir hafta önce yapıyor ve tatile pahalı çıkmış oluyor. Ama tatil süresi erken tespit edilmiş olsa yüzde 50 ucuz gidecek. İnsanlarımızda erken rezervasyon kültürü yok, bu yüzden tatilleri pahalı görüyorlar. Tatile de istedikleri kadar süre ayırmıyorlar, yakın yerleri tercih ediyorlar. Şu an mevsim olarak en çok yer olarak Kapadokya ve Çanakkale turları ilgi görüyor. Bu turlar hem kültürel hem de dinlenme amaçlı oluyor. Hem süre olarak da mesafe kısa oluyor. Bu turlar da zaten emekliler tarafından ilgi görüyor. Antalya’daki tatil yerleri konsept olarak hala her şey dahil sisteminden devam ediyor.”
“ZONGULDAK KÜLTÜREL AÇIDAN DİĞER İLLER GİBİ BİR AÇILIM YAPMIYOR”
“Müşteri bir kez para veriyor ve otelin tüm imkanlarından faydalanıyor. Ama Ege Bölgesi her şey dahil sisteminden çıkmaya başladı, yarım pansiyon, tam pansiyon ve alkolsüz içecek sistemine geçtiler, bu da gittikçe yayılıyor. Bu yüzden Antalya daha çok rağbet görüyor.  Zonguldak kültürel açıdan diğer iller gibi bir açılım yapmıyor. Bizim Zonguldak’ta aslında tanıtacak olduğumuz çok yer var. 5 yıldızlı otel açılacak, 4 yıldızlı oteli var. Maden müzesi bir kurulsa daha iyi olacak. Onun yanında Değirmenağzı Sahili var, Gideros’tan hiçbir eksiği yok. Zonguldak’ta gezilecek doğal güzellikler, denizi, mağarası ve madeni var. Herkes merak ediyor. Zonguldaklının madenden haberi yok ki, ocakta çalışan varsa ancak onlar biliyor. Dışarıdaki halk madeni bizden daha fazla merak ediyor.  İnsanları, gurupları buraya yönlendirebilmemiz gerekir, burada konaklamaları gerekiyor. Örneği Bartın’a şu sezonda günde 100 otobüs giriyor. Ama Zonguldak’ta ayda bir konaklayacak iki otobüs ya vardır, ya yoktur. Zonguldak’ı da dışarıdan birilerinin önermesi gerekir. Benim önerdiğim ve insanların katıldıkları turlarda Zonguldak’ı da birilerinin önermesi gerekir. Dışarıdan Zonguldak’ın seçenek olarak gösterilmemesi de şuna bağlı: insanlara sunduğumuz bir şey yok. Bizim sahillerimiz Bartın’daki sahillerden daha güzel, şu anki konaklama durumumuz Bartın’daki konaklama kapasitesinden daha fazla, imkanlar daha fazla ama sunum yok. Bir halkın o şehirde turizm seyahat acentelerini bilmemesi, tura katılmamasının en büyük sebebi oraya dışarıdan acentelerin gelmemesidir. Bartın’ın nüfusu bizden az olmasına karşın Türkiye’nin her yerine haftada 5-6 tur çıkarıyor. Onun için bizim buranın insanında böyle bir gezme kültürü yok. Zonguldak tanıtılmazsa, halk da bu tür turlara katılmaz. Belki de burayı tanıtacak profesyonel bir rehber yok.”
Akçansu Tur’un en yakındaki turları ise şu şekilde: 26-30 Temmuz arası Doğu Karadeniz, 6-10 Eylül arası ise GAP Turu yapılacak. Her hafta sonu ise günübirlik Yedigöller, Amasra ve İnkumu turları yapılıyor.