Zonguldak Valiliği; “İl sınırları içerisinde kamu düzeninin sağlanması okul çevresinde şiddet olaylarının engellenmesi, öğrencilerin eğitim-öğretim saatlerinde okullarında olmalarının sağlanması, okul giriş-çıkış saatlerinde Asayiş ve Trafik yönünden gerekli düzenlemelerin yapılması, okul çevresinde toplanan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılarak, okulla ilgisi bulunmayan kişilerin okul önlerinde ve çevrelerinde toplanmalarının önüne geçilmesi bu kişilerden öğrencilere ve öğretmenlere gelebilecek her türlü tehdit ve tehlikenin engellenmesi, uyuşturucu madde satıcılarının asıl hedefi olan gençlerimizin uyuşturucu madde zararlarından ve satıcılarından korunmaları ve yasadışı faaliyet gösteren ideolojik ve bölücü faaliyet gösteren örgütlerin gençlerimizi kandırmalarının önüne geçmeyi amaçlı” yapılan toplantıda alınan kararları açıkladı.

 

Zonguldak sınırları içerisinde tüm eğitim ve öğretim yapan kurumların bahçesini, içerisini, çevresini ve çocukların girdiği tüm mekan, istirahat ve eğlence yerlerini kapsayan kararın ayrıntıları şöyle:

 

 

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER:

 

a)      Koklamak yoluyla veya başka şekilde bağımlılık yapabilen ürünler ile kimyasal gaz ihtiva eden çakmak gazı (bütan gazı), sentetik kimyasal çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan bally, derby, uhu, tiner vb. yapıştırıcı veya boya sökücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu ve psikotrop maddelerin satışı ve dolumu 18 yaşından küçüklere yapılamaz.

b)      6136 Sayılı Kanun kapsamı dışında her türlü kesici, delici aletler, bıçaklar, biber gazı ve kimyevi maddeler vb. okul önlerinde okul bahçesi ve çevresinde bulunan kişiler üzerinde taşıyamaz ve bulunduramaz.

c)      Yukarıda (a ve b) bentlerinde belirtilen maddeleri faaliyetleri gereği kullanan veya satışını yapan esnaflar, kişisel kullanım amacı ile bulunduran ergin kişiler (İşveren, veli, vasi vb.), 18 yaş altı reşit olmayan çocukların zarar görmemesi için erişime engel olmak ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.

d)      Reşit olmayan küçüklerden herhangi bir eşya, mal (kağıt mendil, simit, pet su, çiçek ve benzeri) veya hizmet satın alınamaz.

e)      Veli, vasi ve işverenler 4857 Sayılı İş Kanununun 71. Maddesinde belirtilen usuller dışında çocuk ve genç işçileri çalıştıramaz.

f)        Eğitim öğretim kurumları içerisinde, müştemilatında, bina ve bahçe çevrelerinde görünür konumda olmasa bile okul eğitim öğretim kurumlarının yakınında geliş ve gidiş güzergahlarında bekleyen, gezinen, okulla hiçbir ilişiği olmayan, okulda bir yakını olsa bile bunu bahane ederek suiistimal eden, okul çevresinde, yakınında ya da okul giriş ve çıkış saatlerinde, okul güzergahlarında bekleyen, gezinen ve bunu alışkanlık haline getiren öğrenciler, öğretmenler ve okul yönetimi üzerinde olumsuz baskı oluşturarak eğitim ve öğretimin sağlıklı yapılmasını dolaylı da olsa engelleyen, şahısların, toplulukların, açıkta satış yapan herhangi bir belgesi olamayan taşıtlı veya taşıtsız seyyar satıcılık yapan kimseler eğitimin ve öğretimin devam ettiği günlerde ve saatlerde okullara öğrencilerin giriş-çıkış saatlerinde okul çevresinde bulunamazlar. (Okul Önü ve Çevresi: Eğitim kurumlarının çevre duvarı ile dış mekan, okul bahçesine giriş-çıkışı sağlayan kapı/kapıların bulunduğu alanlar ile okul yerleşkesinin sınırlarını koruma altına alan çevre duvarlarından itibaren, öğrencilerin yaya-araçlı olarak –servis, aile bireylerinin okula geliş ve çıkışlarında kullandıkları araç vb.- kullandıkları güzergah ve dış mekanların/kamuya açık alanların, parlak bahçeler dahil en az 200 m mesafedeki bölgeyi kapsar; ancak öğrencilerin güvenliği açısından gerekli durumlarda uzaklık kriterleri okulların bulunduğu çevre şartları, yol durumu, öğrencilerin okula geliş ve çıkışında yoğun olarak kullandıkları yollar denetleme yapan kamu görevlileri tarafından belirlenecek mesafe olarak değerlendirilir.)

g)      Eğitim ve öğretim dönemi başladığında okul içinde öğrencilere hizmet veren kantin, büfe, cafe vb. yerlerde çalışan/çalıştırılan kişilerin kimlik bilgileri gerekli mercilere iletilmek üzere okul idaresine bildirilir. Bildirimde bulunan kişiler dışında iş yoğunluğu bahanesiyle yakını, tanıdığı, vb. kimseler okulda bulunamaz.

h)      Eğitim ve öğretim devam ettiği, günlerde ve eğitim gördüğü okulun öğrenim saatleri içerisinde okul üniformalı ya da sivil giyimli öğrenciler internet cafeler, playstation, cafetarya vb. yerlerde bulunamazlar. Bu kurala aykırı davranan işletmeciler hakkında işlem başlatılır.